El Consell dona un impuls a l'Habitatge en els seus pressupostos per a 2022

L'augment de la inversió en aquest departament respecte als comptes de 2021 ha sigut del 72,5 %

Guardar

Habitatges a València
Habitatges a València

Ja es coneix la quantia total dels Pressupostos de la Generalitat per a l'any 2022. I amb això, els diners destinats a cada departament. Així, la Conselleria que més augmenta la seua dotació és la d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, ja que passa de tindre 207,2 milions d'euros de pressupost a 357,6 milions. Això és, un increment del 72,5% respecte al curs actual per al sector dirigit per Héctor Illueca, d'Unides Podem. L'objectiu de consolidar el dret a l'habitatge com un pilar bàsic de l'Estat del Benestar i garantir el seu accés a tots els ciutadans i ciutadanes, amb especial atenció als joves.

La comissió del Consell encarregada d'elaborar les línies estratègiques dels pressupostos de 2022 va aconseguir aquest passat dissabte un acord per a aprovar els comptes de la Generalitat de 2022 abans de finalitzar l'any, concretament el pròxim 22 de desembre. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, van ser els encarregats de presentar ahir el projecte de pressupostos per al pròxim any.

Aquests pressupostos s'incrementen en un 9,1% respecte a l'exercici anterior, aconseguint la xifra “històrica” de 27.967,5 milions d'euros. Aquests comptes públics es converteixen, així, en les més altes de la història sent, a més, les més socials en superar, per primera vegada, la barrera dels 17.000 milions d'euros (17.300,83 milions d'euros) d'inversió en Sanitat, Educació, Igualtat, Habitatge i Ocupació.

Pel que fa a la Conselleria d'Habitatge, les inversions se centren en l'impuls a la rehabilitació tant d'espais urbans com d'edificis. D'una banda, destaquen els programes d'ajudes per a la renovació d'espais públics en coordinació amb les administracions locals. Això és, a través del Pla Conviure (orientat a l'adequació de l'entorn construït), dotat de 6,8 milions d'euros, i el Pla Recuperem Llars (orientat al reforç del parc públic municipal), dotat de 3,5 milions.

Sent el departament que major creixement relatiu experimenta, les seues inversions, al seu torn, han augmentat respecte a la de l'any passat. Així, es destinaran fins a 100 milions d'euros en actuacions integrals en matèria de regeneració urbana “per al foment de l'eficiència energètica”.

Així i tot, l'actuació més important d'aquesta conselleria radica a consolidar el dret a l'Habitatge com “un pilar de l'Estat del Benestar autonòmic”. Per a això, es fomentaran noves promocions d'habitatge protegit destinades a lloguer social mitjançant promoció pública (6,6M€), col·laboració amb el sector privat (7,1M€) i el sector cooperativista (2M€). A més, s'adquirirà més habitatge públic fins a aconseguir els 30 milions d'euros de despesa.

També destaca la línia d'ajudes per a millorar l'accessibilitat, “resiliència i sostenibilitat” de l'interior dels habitatges mitjançant el Pla Renhata, destinat íntegrament a millorar tant la conservació com la accesibilitat dels habitatges amb un pressupost de 4,3 milions d'euros.

Des del compte de Twitter d'Unides Podem, el vicepresident segon de la Generalitat i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, afirmava que “els pressupostos suposen un horitzó de recuperació justa i inclusiva que incorpora a tots els sectors socials a la construcció política del país”.

2022, l'any de la recuperació

El nou pressupost impulsat pel Consell és “expansiu i transversal” tal com han destacat tant Oltra com Soler, “reforçant l'Estat de Benestar i impulsant l'economia en un any clau”. Els comptes presentats ahir estan dissenyades per a consolidar “la recuperació econòmica, enfortir l'escut social i impulsar la inversió”. A més, incorporen polítiques públiques que permeten una modernització estructural respecte a la transició ecològica i digital, justícia social i econòmica i igualtat de gènere.

D'altra banda, els comptes de 2022 canalitzaran les ajudes que arriben des de la Unió Europea a través dels programes Next Generation i ReactEU i inclouran una partida de 101 milions d'euros destinada als primers pressupostos participatius.

Així mateix, s'inclou una partida reivindicativa estructural de 1.336 milions d'euros, “que es mantindrà fins que canvie el model de finançament estatal” i un fons de transició cap a la nova normalitat post pandèmia dotat de 1.000 milions d'euros.

Mónica Oltra destacava que “els valencians i valencianes tindran el millor pressupost, elaborat de manera plural, sent la cultura del diàleg el principal senyal d'identitat del Botànic, que manté la confiança en un projecte comú que des de 2015 posa en el centre a les persones”. “Tots estem contents, tenim pressupost, el millor que podíem tindre”, incidia.

Destacats