El Consell destaca el compromís de Renfe de millorar les Rodalies mentre es concreten els recursos per a la cessió

España diu que es contractaran més maquinistes en els pròxims mesos i que les reunions amb el Govern començaran abans de finals d'any

Guardar

Un tren de rodalia de la Comunitat Valenciana
Un tren de rodalia de la Comunitat Valenciana

El conseller de Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que Renfe s'ha compromés a contractar en els pròxims mesos a més maquinistes per a resoldre a curt termini el col·lapse de la Rodalia, mentre que la Generalitat està ja estudiant els recursos humans, materials i de finançament que han d'acompanyar la transferència de les competències al Consell per a poder prestar un bon servei i que volen pactar també amb els sindicats.

Espanya, en declaracions als mitjans en Les Corts, ha assenyalat que les reunions amb el Govern per a analitzar la cessió començaran abans de finals d'any i ha confiat que la transferència es produïsca en "un termini raonable", que no s'ha atrevit a concretar perquè serà "un procés llarg i complex". "No volem la competència a qualsevol preu, sinó per a millorar el servei", ha subratllat.

En aqueix sentit, ha recalcat que aquest servei "no funciona adequadament des de fa molt temps" i que a més aquesta situació, que pateixen milers de valencians per a desplaçar-se a estudiar o treballar, "s'ha agreujat" en els últims mesos.

Així, ha insistit que "no és una situació nova, sinó que s'ha anat gestant per la falta d'inversions i de planificació" i que ha atribuït al fet que a Espanya s'havia prioritzat l'alta velocitat enfront de la Rodalia. Per contra, ha destacat que l'actual Govern de Pedro Sánchez ha "reorientat" els Pressupostos Generals de l'Estat cap a "la mobilitat, quotidiana, la del dia a dia".

A més, el Consell ja s'ha reclamat a Renfe que s'adopten mesures "ràpides" per a acabar amb el col·lapse de la Rodalia en les hores punta i la companyia ha assegurat que en els pròxims mesos s'incorporaran més maquinistes per a normalitzar la situació. "Estarem pendents", ha advertit.

Espanya ha desvinculat el compromís de Renfe d'augmentar maquinistes amb la vaga anunciada pel sindicat. "La conflictivitat no pot parar la incorporació de nous maquinistes que es necessiten en la Comunitat", ha subratllat.

Sobre aquest tema, ha defensat que a mitjà i llarg termini la Rodalia han de ser gestionades pels Governs autonòmics perquè una gestió "més pròxima seria també una gestió més eficaç".

No obstant això, ha aclarit: "No volem una competència per a tindre una competència més, sinó perquè creiem que no és la solució però sí una part per a millorar la gestió amb els recursos, infraestructures i mitjans humans necessaris". "Això és el que anem demanant des de fa temps i que ara volem accelerar", ha recalcat.

PROCÉS "LLARG I COMPLEX"

Per a això, mantindran unes reunions abans de finals d'any per a un procés que serà "llarg i complex", com s'observa a Catalunya que "porten molts anys amb aquest procés", però "és part de la solució". Per això, des de la Generalitat ja s'està estudiant quins recursos, personal i que finançament es requereix per a poder prestar un bon servei perquè "la transferència no seria a qualsevol preu".

En aqueix sentit, ha recalcat que aqueixa cessió a més d'entre les Administracions també ha de ser consensuada amb els treballadors. Espanya confia poder quantificar en els pròxims mesos la quantia global que es requeria.

Així mateix, ha aclarit que la voluntat de la transferència sempre l'ha tinguda aquest Consell, però que ara s'ha accelerat la petició perquè la situació "ha empitjorat" i hi ha hagut una pandèmia que ha afectat a tot el sistema. "Encara queda molta faena i negociació, però hi ha una bona percepció pel Govern d'Espanya d'avançar en aquesta línia", ha garantit.

"LA VERGONYA D'ESPANYA"

Entre els partits, el síndic socialista, Manolo Mata, ha recordat que ja van demanar la cessió de la Rodalia quan governava el PP i ara està "disposats a aconseguir-la ben finançada, mentre Fran Ferri (Compromís) ha coincidit que porten anys defensant-ho i ha exigit un pla de xoc perquè aquests trens "no seguisquen com la vergonya d'Espanya".

La portaveu 'popular' Mª José Catalá, per contra, ha lamentat que el 'president', Ximo Puig, rebutge els acords que planteja el seu partit per a pal·liar la situació de les infraestructures i ha criticat que el Botànic "no vol millorar les inversions" en aquesta línia.

Arxivat a:

Destacats