El Consell declara formalment el seu compromís amb l'emergència climàtica

Oltra destaca que el Consell pretén "accelerar l'acció enfront del que segurament serà el repte més gran per a la humanitat"

Guardar

Mònica Oltra Ple Consell GVA
Mònica Oltra Ple Consell GVA

El Consell ha aprovat una declaració institucional sobre l'emergència climàtica, en la qual es compromet formalment a dur a terme accions contra el canvi climàtic.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat que el Consell ha acordat "accelerar l'acció enfront del que segurament serà el repte més gran per a la humanitat i declarar formalment l'emergència climàtica, responent també a la demanda de la societat civil i dels moviments socials establits en la geografia valenciana".

Així s'ha manifestat la vicepresidenta en el transcurs de la roda de premsa, en la qual ha explicat els acords aprovats pel ple del Consell.

Oltra ha assenyalat que la Generalitat Valenciana "és conscient del greu impacte que el canvi climàtic està provocant i provocarà al planeta, així com en el nostre territori, tal com afirma el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, que ha constatat que el calfament del sistema climàtic és inequívoc i té una clara influència humana".

Referent a això, la vicepresidenta ha insistit en el compromís del Consell, que "assumeix la responsabilitat d'impulsar la lluita contra el canvi climàtic, establint com primer eix dins de l'Acord del Botànic II la "Transició ecològica i la lluita contra l'emergència climàtica"".

De fet, Oltra ha recordat que ja s'ha elaborat l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030 "per a avançar cap a un territori més sostenible, a través de la mitigació, la investigació, sensibilització i cooperació, entenent la necessitat de polítiques transversals i cooperació en totes les escales".

Per aquest motiu, tal com ha desglossat la vicepresidenta, el Consell, entre altres mesures, es compromet a impulsar la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica; a augmentar la consciència ciutadana a través de l'educació ambiental; fomentar l'energia renovable; aconseguir una política de residus zero; garantir un model de mobilitat urbana i interurbana sostenible; valorar els recursos forestals i garantir el paper en l'adaptació al canvi climàtic dels recursos hídrics.

Agressió masclista

Entre altres assumptes, el Consell també ha autoritzat l'Advocacia General de la Generalitat a exercir l'acció popular en el cas de Rita, que va ser presumptament assassinada per la seua parella sentimental, el mes de juliol passat, a Calp.

La vicepresidenta ha posat l'accent en la importància de la denúncia, "un pas previ i necessari per a donar una protecció adequada a aquestes dones que es troben en una situació de perill extrem".

Referent a això, Oltra ha indicat que "les estadístiques mostren que, malgrat tots els esforços desplegats i les campanyes de sensibilització, el percentatge de denúncies prèvies a aquests assassinats és encara molt baix". De fet, sol entorn d'un 20% de les dones assassinades per violència de gènere van presentar denúncia prèvia.

Per aquest motiu, la vicepresidenta ha insistit que "el silenci, tant de la víctima com de l'entorn, es converteix en un factor de risc per a la vida d'aquestes dones que viuen en una situació límit, extrema, brutal, on moltes vegades la violència terrorífica que pateixen els deixa sense capacitat de reaccionar o prendre decisions".

Destacats