El Consell aprova un decret per a mobilitzar habitatges buits deshabitats i afavorir l'accés dels valencians i valencianes

Guardar

La vicepresidenta Mónica Oltra en una roda del Consell
La vicepresidenta Mónica Oltra en una roda del Consell

El Ple del Consell ha aprovat el decret per a la mobilització d'habitatges buits deshabitats, amb el qual es pretén afavorir l'accés a l'habitatge, entés aquesta com un dret vinculat al desenvolupament d'una vida digna.

En aquesta línia, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha assenyalat que el Consell entén que l'habitatge "és un dret bàsic de les persones i no sols un bé de mercat. Per això, cal afavorir l'accés de les valencianes i els valencians a habitatges dignes, especialment quan hi ha una gran quantitat d'habitatges buits".

El decret aprovat desenvolupa la Llei 2/2017, de 3 de febrer per a la Funció Social de l'Habitatge, que va ser "la primera impulsada des del Consell de Pacte del Botànic, i que preveu la intervenció de les administracions públiques sobre habitatges deshabitats i el foment del lloguer dels habitatges buits", ha apuntat la vicepresidenta.

"L'objectiu fonamental -ha explicat- és mobilitzar els habitatges buits, centrant-se, principalment, en aquelles en mans de grans tenidors i establint les mesures de foment per a la seua mobilització".

També s'inclou la creació del Registre d'Habitatges Deshabitats i la regulació de les sancions davant l'incompliment de la funció social de l'habitatge, "amb la mirada posada en mobilitzar tots els habitatges buits de la Comunitat Valenciana".

Novetats

Entre les novetats que aporta el decret, es troba la regulació de la declaració de l'habitatge deshabitat i la gestió del registre d'aquests, entenent-se per deshabitada aquella que, sent propietat d'una gran tenidor, siga declarat com a tal mitjançant resolució administrativa per a incomplir la seua funció social.

En aquest punt, Oltra ha aclarit que el gran tenidor és "la persona física o jurídica que tinga més de 10 habitatges i que exercisca activitat econòmica en l'àmbit immobiliari".

D'aquesta manera, el Registre d'Habitatges Deshabitats "constituirà un inventari informatitzat dels habitatges deshabitats dels gran tenidors i subministrarà informació per a realitzar la planificació de les polítiques públiques d'habitatge".

Una altra novetat és la creació de la 'Red Alquílame', com a eina d'intermediació i foment del lloguer d'habitatges no habitats; i el programa de lloguer solidari, com a iniciativa per a la rehabilitació de les estades no habitades, que seran cedits en la Generalitat a fi de mobilitzar-les per a donar compliment a la funció social de l'habitatge.

Així mateix, es crea la 'Borsa Habita', per a la disposició d'habitatges destinats a satisfer necessitats residencials de les persones o unitats de convivència en situació d'emergència residencial.

Destacats