El Consell aprova l'avantprojecte de llei que organitza la informació geogràfica de la Comunitat Valenciana

Guardar

oltra-arcadi
oltra-arcadi

El Consell ha aprovat l'Avantprojecte de Llei d'informació geogràfica i de l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), que ordena l'activitat geomàtica del sector públic valencià, organitza la informació geogràfica de la Comunitat Valenciana i estableix el règim jurídic de l'ICV, creat fa més de 20 anys.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que la finalitat de la nova llei és "elaborar i mantindre actualitzada" la cartografia de la Comunitat Valenciana.

"Aquesta norma pretén anar més enllà de la Llei 9/1997 i regular un marc jurídic complet de tot el sistema d'informació i de cartografia valenciana", ha explicat la vicepresidenta, qui ha assenyalat que l'avantprojecte de llei "garanteix que l'Institut Cartogràfic treballe tots els camps de la geomàtica necessaris per a l'activitat del sector públic i de la societat valenciana".

En aquest sentit, Oltra ha posat l'accent que, "gràcies a la col·laboració de l'Institut Cartogràfic, treballem en la creació d'un mapa de necessitats en l'àmbit social que ens permetrà treballar sobre les necessitats reals de noves infraestructures judicials".

Per part seua, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, que ha comparegut al costat de la vicepresidenta en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, ha explicat els aspectes més destacats d'aquesta llei que aborda una matèria "molt important, però no massa coneguda ni reconeguda encara, però que és fonamental" en la gestió pública.

D'aquesta manera, la nova llei "fa un pas avant a establir la informació cartogràfica com una obligació de servei públic", ha indicat el conseller, qui ha posat en relleu el canvi en la percepció de la geomàtica i de la cartografia que s'ha anat produint en els últims anys fins a convertir-se, ara, en "un instrument de gestió de polítiques públiques que ens permet millor lluitar contra el canvi climàtic",

En aquest sentit, Espanya ha destacat el paper de la informació geogràfica punt des de la prevenció, localització de zones inundables, riscos que són més evidents, etc, com de les fases d'emergència, "on l'Institut Cartogràfic ha tingut un paper destacat durant tota la DANA de la Vega Baixa i altres municipis", i post emergència "per a veure quines mesures es poden prendre per a blindar-nos" del canvi climàtic.

Avantprojecte de llei

L'avantprojecte de Llei d'informació geogràfica i de l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV) estableix els mitjans necessaris per a la coordinació i la col·laboració entre les diferents administracions públiques valencianes per a garantir l'ordenació, la coordinació, la racionalitat i l'eficiència de la producció cartogràfica valenciana.

Aquesta norma va més enllà de la Llei 9/1997 de creació de l'ICV i regula les funcions, els òrgans i els recursos de l'Institut Cartogràfic, establint un marc jurídic complet de tot el sistema d'informació geogràfica i de cartografia valenciana.

Aquest text legislatiu pretén facilitar a l'Institut Cartogràfic Valencià el desenvolupament de la seua activitat en tots els camps de la geomàtica que siguen necessaris per al desenvolupament de l'activitat del sector públic i la societat valenciana i que assumisca aspectes no tractats fins ara i que són fonamentals per a la seua normalització.

A més, aquesta regulació incorpora la previsió de la xarxa sísmica, que serà projectada, desplegada, mantinguda i explotada per l'Institut Cartogràfic Valencià com a eina bàsica de la Generalitat per a la detecció i la comunicació dels esdeveniments sísmics ocorreguts en la Comunitat.

Així mateix, el text crea la Comissió Cartogràfica de participació institucional com el fòrum de reunió de les administracions valencianes en matèria de geomàtica (Generalitat, diputacions, ajuntaments), així com el Registre de Cartografia per a la inscripció i oficialització de la cartografia elaborada per qualsevol administració que seguisca els criteris establits reglamentàriament.

Cessaments i nomenaments

En un altre ordre de coses, el Consell ha aprovat també el cessament i nomenament de diferents alts càrrecs de la Generalitat Valenciana.

Pel que respecta a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, s'ha aprovat el cessament de Ferrán Puchades Vila com a director general del Secretariat del Consell i de la Portaveu del Consell i s'ha nomenat, en el seu lloc, a Juan Vicente Santos Cerveró.

Així mateix, el Consell ha aprovat el cessament d'Ana Hernández Recuenco com a directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental i ha nomenat, en el seu lloc, a Elena Albert.

Quant a la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, el Consell ha aprovat el cessament de Lorena Sanz Aleixandre com a directora general d'Emergència Habitacional, Funció Social de l'Habitatge i Observatori de l'Habitatge i Segregació Urbana i ha nomenat, en el seu lloc, a David Vergara.

Finalment, el Consell ha aprovat el cessament de Miguel Ángel Lorente López com a director general d'Economia Sostenible.

La vicepresidenta del Consell ha agraït a tots ells "els serveis prestats" en l'acompliment de les seues funcions durant aquests mesos.

Destacats