El Consell aprova el decret que regula la seguretat i coordinació d'emergències a les platges de la Comunitat Valenciana

Guardar

oltra
oltra

El Consell ha aprovat el decret pel qual es regulen les mesures per a l'aplicació de les normes i instruccions per a la seguretat humana i per a la coordinació de les emergències ordinàries i de protecció civil a les platges de la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que la norma, que es dicta en el marc de la Llei 13/2010, de Protecció Civil i Gestió d'Emergències, "té com a finalitat procurar les majors cotes de garantia per a la seguretat de les persones, donat el gran nombre de platges del nostre territori".

D'aquesta manera, arran del decret aprovat pel Consell, es crea el Catàleg especial de platges, que permetrà, segons ha assegurat la vicepresidenta, "conéixer els tipus de platges i la seua classificació per municipis; si tenen trams prohibits o perillosos, les seues característiques físiques i els serveis que tenen, tant de salvament com per a les persones usuàries".

A més, s'estableixen els criteris per a l'elaboració dels plans de seguretat i salvament de platges, que hauran de preparar els ajuntaments en el termini d'un any.

Oltra ha indicat que aquests plans "seran obligatoris per a aquelles platges perilloses que tinguen un grau de protecció moderat o alt".

Un altre dels aspectes que recull el decret és l'elaboració d'un pla de contingència específic per a donar resposta a determinades situacions d'alerta o emergència i en el qual s'exposaran les mesures per a protegir la seguretat de les persones usuàries.

La vicepresidenta ha explicat que aquest pla de contingència, que s'integrarà en el pla de seguretat i salvament, "és l'instrument necessari per a poder preparar les platges enfront de la COVID-19".

Referent a això, Oltra ha indicat que les corporacions locals tindran 15 dies, des de la publicació del decret en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), per a elaborar aquest pla de contingència i comunicar a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública "les mesures que han adoptat per a fer front a la pandèmia; les mesures d'autoprotecció; cartells informatius; senyalització; aforament de la platja i el reforç de l'equip de salvament, neteja i vigilància".

Mesures enfront de la COVID-19

D'altra banda, el Consell ha validat l'adopció de mesures de protecció, amb caràcter urgent, en el sector dels serveis socials; en centres dependents de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; i en els aeroports de Manises i Alacant-Elx, per un import superior als 5 milions d'euros.

Pel que fa al sector dels serveis socials, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha adquirit material de protecció individual i equipament, per import de 5 milions d'euros, per a "continuar treballant en la contenció del virus de persones, residències i centres competència de la conselleria", ha assegurat Oltra.

Així mateix, a proposta de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, el Consell ha aprovat la contractació de Creu Roja, per un pressupost de 30.780 euros, per a realitzar els serveis de vigilància i control del compliment de les mesures higienicosanitàries de caràcter general als viatgers i viatgeres dels aeroports Elx-Alacant i Manises-València.

L'objectiu és garantir el compliment de les mesures de protecció a conseqüència de la normativa aplicable de la COVID-19 en les diferents fases de la desescalada.

Finalment, la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria d'Agricultura han adquirit mampares protectores, dispensadors de gel hidroalcohòlic i mascaretes higièniques i quirúrgiques, per un import global pròxim als 60.000 euros, per a evitar la propagació del virus i garantir la protecció de la salut en els centres dependents de cada conselleria, especialment del personal d'atenció al públic.

Destacats