El Consell al·lega contra els plans de conca per a mantindre el transvasament del Tajo

El president de la Generalitat assegura que les reserves proposades per al Tajo no es basen en criteris "rigorosos"

Guardar

Signatura de les al·legacions del Consell contra els plans de conca per a mantindre el transvasament del Tajo
Signatura de les al·legacions del Consell contra els plans de conca per a mantindre el transvasament del Tajo

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, s'han reunit al Palau per a explicar el contingut de les al·legacions a la Séquia del Xúquer, la Comunitat de Regants de Sueca, el Jutjat d'Aigües d'Oriola, la Comunitat d'Usuaris del canal Xúquer-Túria, el Sindicat de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura i Regs de Llevant.

Després de la reunió, el president ha indicat que "els càlculs emprats per a determinar el cabal ecològic del Tajo no responen a criteris prou rigorosos, raó per la qual en les al·legacions es reclama que es realitzen els estudis actualitzats necessaris". En qualsevol cas, i mentre s'elaboren nous càlculs, el Govern valencià proposa que el cabal ecològic no supere els 6,2 metres cúbics per segon durant els mesos d'estiu.

Per part seua, la consellera d'Agricultura i Transició Ecològica ha recalcat que, en els càlculs del cabal del Tajo, no s'han utilitzat els criteris de la directiva marc de l'Aigua de la Unió Europea, ni altres indicadors dels quals disposa la mateixa Administració, la qual cosa, al seu judici, evidència les "flaqueses cientificotècniques" de les propostes. "Nosaltres no proposem fixar el cabal de manera capritxosa, sinó sobre la base d'estudis actualitzats", ha remarcat Mollà

Assignació ambiental per a l'Albufera en el pla del Xúquer

Respecte al Xúquer, el Govern valencià presenta al·legacions perquè es dote al parc natural de l'Albufera d'una assignació ambiental de 74 hectòmetres cúbics a l'any que "no depenga de projectes de modernització, sobrants o aportacions ja concedides a comunitats de regants", en paraules de Mollà.

El president i la consellera han insistit que l'Albufera no és només un llac d'aigua dolça, sinó que és un parc natural que inclou una de les zones humides més importants d'Europa i que les necessitats ambientals d'aquest territori de gran valor ecològic no poden dependre d'altres condicionants.

Per això, en les al·legacions es reclama que el pla del Xúquer incloga com a principi general que els sistemes de reg tradicionals, així com les modernitzacions es condicionen a les necessitats ecosistèmiques de l'Albufera. Igualment, la Generalitat demana que es mantinguen totes les inversions previstes.

Inversions contra les avingudes en la conca del Segura

Les al·legacions de la Generalitat al pla de conca del Segura alerten sobre les incerteses generades per l'establiment del cabal ecològic al Tajo i la falta d'estudis socioeconòmics de l'impacte que podria causar en l'un territori dependent del transvasament. Així, es reclama una avaluació completa i mesures que aporten seguretat als usuaris de la demarcació, com les dates de disponibilitat d'aigua dessalada o la valoració del preu de l'aigua que resulte de la mescla d'aigua del transvasament i dessalinitzada.

En el document, segons ha explicat el president, es reclamen inversions perquè la xarxa de drenatge de reg s'amplie i es condicione, alhora que es rebutja la implantació de nous corredors hidràulics que canvien la xarxa de reg actual.

Per a la consellera, la Generalitat ha proposat tota una sèrie d'actuacions que haurien de formar part del pla de gestió de risc per inundació elaborat per la mateixa Confederació Hidrogràfica del Segura.

 

 

Arxivat a:

Destacats