El Congrés dóna suport al pagament a les autonomies dels lliuraments a compte

La Diputació Permanent ho ha aprovat malgrat les crítiques dels grups a la gestió de Montero

Guardar

montero_senado
montero_senado

La Diputació Permanent del Congrés ha recolzat el pagament a les Comunitats Autònomes i les entitats locals de l'actualització dels lliuraments a compte del sistema de finançament de 2019, a pesar que tota l'oposició ha criticat la gestió de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per haver retardat fins a aquest moment preelectoral el pagament quan, per a la majoria, podia haver-lo fet abans.

Montero ha defensat davant la Diputació Permanent el reial decret aprovat divendres passat pel Consell de Ministres per a abonar a les Comunitats 4.682 milions i a les entitats locals, 821 milions d'euros. Els pagaments es realitzaran al costat de les transferències mensuals del sistema de finançament fins a final d'any.

La ministra d'Hisenda ha negat el "xantatge" del qual l'ha acusat l'oposició. Ha relatat que l'Advocacia de l'Estat li va explicar a l'agost --"i probablement era el correcte"-- que transferir els fons llavors podia condicionar l'actuació d'un govern entrant, que encara s'estava negociant. "Hi havia data límit fins al 23 de setembre i aqueix nou govern podia fer un plantejament sobre aquesta matèria", ha dit.

No obstant això, convocades les eleccions generals de novembre alliberar aquests fons ja no condiciona a un nou Executiu "que no tindria capacitat operativa", ha agregat María Jesús Montero. No pagar, no obstant això, posa en dificultats a les autonomies, les tresoreries de les quals supervisa Hisenda, la qual cosa ha permés justificar la "urgent necessitat" d'aquesta mesura i la seua aprovació per un Govern en funcions.

L'"ACTUACIÓ" DE LA MINISTRA

Pel PP, Mario Garcés ha acusat la ministra d'haver protagonitzat actes teatrals en aquest assumpte i d'haver perdut credibilitat. Ha censurat entre altres aspectes que s'al·legue que haver pagat abans podia condicionar una decisió d'un futur govern, quan se suposa que es tracta d'aplicar una "fórmula" del sistema de finançament.

Marcos de Cinqué (Ciutadans) ha qualificat el decret de "pegat" i ha censurat la "hipocresia" i "'ventagisme' polític" que al seu judici ha demostrat el Govern, però ha donat suport que es transferisca aquests fons necessaris per a les autonomies i les entitats locals.

Per Unides Podem, Antonio Gómez-Reino ha acusat el bipartidisme d'haver jugat sempre amb els diners "de tots" i ha advertit al PSOE que no li va facilitar el Govern "perquè empraren Hisenda com a dispositiu de partit". Del Grup Mixt, Joan Baldoví (Compromís) ha fet broma amb què les eleccions provoquen "miracles" sobre mesures que fa dos mesos eren impossibles.

Destacats