El Botànic trau endavant els seus setens pressupostos amb el vot en contra de tota l'oposició

En aquest últim ple, el síndic de Compromís Fran Ferri s'ha acomiadat després del seu anunci de deixar la primera línia de la política.

Guardar

Sessió de les Corts on s'han aprovat els pressupostos de la Generalitat per a 2022. Foto: Inma Caballer/LES CORTS
Sessió de les Corts on s'han aprovat els pressupostos de la Generalitat per a 2022. Foto: Inma Caballer/LES CORTS

El ple de les Corts ha donat llum verda aquest dimecres als pressupostos de la Generalitat per a 2022 i a la llei d'acompanyament després de setmanes intenses de debat, amb els vots a favor dels grups del Botànic (PSPV-Compromís-Unides Podem) i el rebuig de l'oposició. PP i Vox han tornat a negar el seu suport, mentre Cs ha passat d'abstindre's l'any passat a donar el seu 'no'.

Els setens comptes del Botànic es van presentar per primera vegada fora de termini, encara que finalment es va ajustar el calendari perquè s'aprovaren abans de 2022. Ascendeixen a 27.967 milions, un 9,1 % més i les més altes en la història de la Generalitat, i inclouen dues partides "reivindicatives": l'habitual de 1.336 milions per l'infrafinançament autonòmic i un nou "fons de transició a la nova normalitat" de mil milions.

Entre aplaudiments dels tres grups, la votació ha acabat amb una abraçada entre el 'president' i la vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra. Tant els pressupostos com la llei d'acompanyament o mesures fiscals han tirat endavant en una sessió de quatre hores, després de no prosperar fa unes setmanes les tres esmenes a la totalitat presentades per l'oposició i superar algunes de les discrepàncies entre els socis.

Una d'elles, la reticència del PSPV a implantar la taxa turística a la Comunitat com demanaven Compromís i Unides Podem, es va superar aquest passat dimarts en tancar els tres grups un acord per a presentar-la com a proposició de llei abans de març, després de consensuar-la amb el sector i amb els ajuntaments. Aquest impost serà de caràcter voluntari i municipal i comptarà amb excepcions.

Una altra de les propostes que va generar polèmica, i fins i tot dues dimissions de ginecòlogues, va ser l'esmena conjunta dels socis per a incloure el concepte de violència obstètrica -conductes mèdiques que per acció o omissió atempten contra les embarassades- en la llei autonòmica de violència sobre les dones. Finalment van rectificar i s'incorporarà a la llei valenciana de salut de 2014.

I fins a l'últim dia s'han mantingut les dues esmenes presentades pels socis sobre el pressupost d'À Punt i el destinat al sector audiovisual. Compromís s'ha sumat a la d'UP per a reforçar amb cinc milions la despesa en personal de la corporació, però la negativa del PSPV ha impedit que tirara endavant a diferència de la conjunta PSPV-Compromís de destinar 12 milions a les productores per a nous continguts.

D'altra banda, el grup socialista va decidir retirar les seues quatre esmenes en solitari als pressupostos per a destinar 57.000 euros a diverses iniciatives relacionades amb el món taurí, unes propostes de les quals es van desmarcar els seus socis.

En el gruix dels pressupostos sobreïx l'augment per a la Conselleria d'Arquitectura Bioclimàtica, la que més creix (+72,5 %) fins a 357,5 milions, mentre la de Sanitat Universal concentra la major part dels diners amb 7.837,7 milions. També destaca la xifra rècord de 7.500 milions per a despesa en personal, fins al 88 % per a Sanitat i Educació.

La llei d'acompanyament, per la seua banda, inclou una sèrie de deduccions fiscals per a alleugerir les càrregues familiars i garantir el dret a l'habitatge, a més de reduir els requisits per a la implantació d'energies renovables. A més, augmenta el nombre d'habitants perquè un municipi es considere en risc de despoblació i amplia de 4 a 7 anys l'autorització de les zones de gran afluència turística (ZGAT).

EXPLICACIÓ DE VOT

En concloure la votació, els grups han disposat de tres minuts per a explicar la seua postura. Des del PSPV, Manolo Mata ha recordat que aquests són els setens pressupostos del Botànic i que "altres governs" cauen davant la impossibilitat de recolzar els comptes, mentre les de la Comunitat busquen que "ningú es quede arrere". "Això ha funcionat bé i això no ha funcionat en cap lloc d'Espanya", ha dit assenyalant a l'oposició.

Fran Ferri ha aprofitat la seua última intervenció com a portaveu de Compromís, a unes setmanes de deixar l'acta de diputat, per a reivindicar la unitat i estabilitat del Botànic i instar al fet que aquests i altres pressupostos servisquen per a avançar en àmbits com el canvi del model productiu o el reforç de la salut mental.

La síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha defensat que als valencians els ha "tocat el gros" amb l'aprovació d'aquests pressupostos i ha augurat que l'única cosa que va a salvar de la pandèmia és "la sanitat pública enfortida". Respecte a la taxa turística ha demanat "respecte a la patronal" i ha indicat que s'asseuran a dialogar.

El PP ha votat en contra d'un pressupost que, segons el parer de María José Catalá, "retalla en totes les partides socials" i que "no respon als problemes de la gent del carrer". Així, la síndica 'popular' ha esperat que aquestes siguen els últims comptes de l'esquerra, mentre ha destacat que en altres institucions sí s'arriba a acords amb l'oposició i ha desitjat una "millor política" en 2022.

També Cs ha rebutjat els comptes per "irresponsables i a curt termini", sobretot pels ingressos ficticis i per les previsions d'ingressos "utòpiques". "Set anys d'oportunitats perdudes", ha resumit el seu portaveu, Ruth Merino, qui ha acusat a Puig de no tindre projecte polític per a després regalar-li el llibre 'En l'huracà català' sobre el 'procés'.

Vox ha votat en contra d'uns pressupostos que la síndica, Ana Vega, ha considerat que "són per al Botànic". "El poder és una cola que uneix molt", ha reiterat, al mateix temps que ha criticat el "gol" de Compromís i Unides Podem al PSPV amb la taxa turística.

Destacats