El Botànic rebutja la compareixença de Puig en Corts per a explicar els ajustos demanada pel PP i recolzada per Vox i Cs

Sí compareixerà en comissió --encara sense data-- el conseller Soler, entre les crítiques de l'oposició per falta de transparència

Guardar

puig_ep
puig_ep

Els grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han rebutjat la petició de compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a explicar en un ple extraordinari que s'haguera celebrat dilluns que ve 7 d'octubre el pla d'ajust remés al Ministeri d'Hisenda, una iniciativa del PP que també han recolzat Ciutadans (Cs) i Vox.

Qui sí que compareixerà, en comissió i en una data encara per determinar, serà el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. Tenint en compte la dinàmica parlamentària i el calendari previst, aqueixa compareixença podria produir-se al llarg d'aquest mes, després de l'eventual transferència dels 250 milions del FLA extraordinari una vegada Hisenda done el vistiplau al Pla Econòmic Financer (PEF) que li ha sigut remés, que contempla ajustos per import de 364,7 milions.

En la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus de les Corts, el síndic socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que, entre altres qüestions, dilluns que ve "no hi ha hemicicle, no hi ha butaques ni res" --s'estan escometent obres d'accessibilitat-- i ha ressaltat que compareixerà Soler "quan li cite la comissió" d'Hisenda, que "està presidida per l'oposició", en concret per la 'popular' Eva Ortiz.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha justificat la seua negativa a aqueix ple extraordinari en què "qui té més informació" sobre el PEF és Vicent Soler, que compareixerà a petició pròpia i dels grups. La síndica de Unides Podem, Naiara Davó, també s'ha pronunciat en aquesta línia assenyalant que més enllà del vot en contra a la compareixença de Puig estan a favor que done explicacions Soler, que és qui "treballa en el dia a dia" en Hisenda.

COMPROMÍS I UP NO TENEN EL DETALL

Respecte al fet que s'hagen donat a conéixer les grans línies d'eixe PEF però no s'hagen detallat les partides afectades, Fran Ferri ha assenyalat que "per a alguns és una retallada" però per a ells és "una reprogramació de la despesa" en partides que enguany no anava si pot ser executar, i ha posat com a exemple el pla Edificant, per al qual hi ha "una bossa de diners" per a executar inversions en col·laboració amb els ajuntaments que a hores d'ara de l'any en alguns casos és impossible realitzar.

En tot cas, ha afirmat que no té encara "totes les dades", ja que no ha rebut informació detallada del Consell i sap el que correspon a la "part" de les conselleries de Compromís pel qual ha pogut parlar amb els seus consellers. Preguntat sobre si s'ha assabentat per la premsa del desglossament, ha afirmat que sí.

"Sóc d'un grup, és normal que tinga més contacte amb els consellers" d'aqueixa formació, ha dit, però ha remarcat que el Consell és "un govern" i defensarà el que faça el Botànic. "Jo tinc la informació que tinc i me l'han donada els meus consellers, hi haurà un moment que se'ns explicarà a tots", ha agregat.

La portaveu adjunta, Aitana Mas, ha agregat que el "greu" seria que els consellers de Compromís no tingueren aqueixa informació, i no ells que representen el poder legislatiu, no l'executiu. En tot cas, ha apuntat que a ella li agradaria que aqueix PEF es publicara, però això "no és automàtic". Segons ha dit, no creu que calga alimentar la "cultura de la sospita" perquè el propi conseller ha demanat donar explicacions en Corts.

La portaveu de Unides Podem ha assenyalat que no tenen en el seu grup els detalls de les reprogramacions de la despesa i, preguntada sobre el fet que puguen afectar l'àrea d'habitatge, ha indicat que no tenen aqueixa informació. Al seu judici, caldria fer pública aqueixa informació "quan siga final" i "la primera institució que ha de donar la informació als ciutadans valencians és la Generalitat".

Segons ha remarcat, les reprogramacions haurien de limitar-se a aquelles partides que no poden ser executades per problemes de falta de personal i no han de donar-se "passos arrere" en política social.

El socialista Manolo Mata ha posat en valor que la Comunitat, malgrat ser l'autonomia més endeutada, és la que implementarà un menor pla d'ajust, i la quantitat inicialment prevista s'ha reduït en 80 milions que pal·liaran la situació generada per la DANA. "Si no estiguera Montero, ens haurien dit que hem de retallar 1.325 milions", ha assenyalat, destacant el tracte del "privilegiat" del Govern socialista a la Comunitat.

PSPV: EL PEF NO VAL FINS QUE HISENDA DIGA SI

Ara, ha prosseguit, queden "detalls, partides inexecutables", i ha posat com a exemple les obres del CEIP Ciutat de Cremona, paralitzades per l'empresa per un modificat, que ja no podran executar-se enguany.

Els ajustos, ha incidit, tenen "una vida de dos mesos i mig" i després tornaran a estar en marxa. Ha apuntat que no té informació concreta sobre el PEF però li n'hi ha prou amb mirar els pressupostos per a intuir quines partides es poden veure afectades. "Quan estiga, es publicarà, el document no val fins que el Ministeri d'Hisenda diga que sí", ha subratllat Mata, que ha qüestionat que s'estiga "creant una bambolla d'una qüestió que hauria de ser "tranquil·la".

L'OPOSICIÓ VEU "FALTA DE TRANSPARÈNCIA"

Per part seua, la portaveu del PP, Isabel Bonig, ha remarcat que el seu partit va registrar dues peticions de compareixença de Soler en comissió abans que aquest presentara la seua i ha lamentat el rebuig del ple extraordinari per part del Botànic: "Que quede clar que Puig no dóna la cara".

Ha assenyalat que la setmana passada tant el mateix Puig com els consellers van afirmar en Corts que no hi hauria retallades socials, però "hui sabem per la premsa que afectaran FGV, a sanitat i al pla Edificant", per la qual cosa els ha acusat de "mentir en seu parlamentària".

"L'oposició no sap res, les conselleries tampoc, això és un despropòsit, un desgovern. Estem davant un govern que esmente en seu parlamentària, que fuig, amb Puig assetjat per terra, mar i aire", ha dit, lamentant que en aquest Consell no hi ha "transparència". "Abans que educació, sanitat o mobilitat, cal retallar en privilegis, en publicitat i en ajudes a amics", ha agregat.

El portaveu de Cs, Toni Cantó, ha criticat que "el tripartit s'ha tornat a cobrir a si mateix" impedint que Puig explique les retallades" i ha mostrat la seua preocupació per la destinació d'aqueixos ajustos. "No hi haurà retallades en À Punt, ni en subvencions a entitats catalanistes, ni en alts directius o endollats, sinó que hi haurà retallades a acabar amb els barracons, en habitatge social, en ajudes a empreses i en sanitat", ha lamentat.

També ha criticat que Puig i Oltra van dir que "no anava a haver-hi retallades", per la qual cosa "van mentir". "És una vergonya veure com retallen drets mentre mantenen privilegis", ha incidit.

La síndica de Vox, Ana Vega, ha denunciat el "bloqueig" per part d'una esquerra que "es nega taxativament" al fet que Puig comparega, en un exemple de l'"obscurantisme que la caracteritza". Ha demanat, en tot cas, que les retallades no afecten les partides d'educació, justícia o sanitat, "en benefici de la conselleria d'Oltra per a poder continuar regant a les seues associacions d'amiguetes".

Arxivat a:

Destacats