El Botànic rebutja blindar la Sanitat perquè amb un consell progressista no és necessari

Guardar

sanidad_archivo
sanidad_archivo

El Botànic rebutjarà a Les Corts una Proposició de Llei del PP de mesures per a garantir el pressupost de la sanitat pública de la Comunitat i per a la reducció d'alts càrrecs en entendre que amb un Govern progressista "no es precisa un blindatge legal", ja que la defensa dels serveis públics és "inherent" a la seua naturalesa i ha acusat els populars de llançar "una cortina de fum" amb aquesta proposta per a tractar d'"apuntalar el lideratge" de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig.

El PSPV, Compromís i Podem, en el debat per a fixar les postures dels grups, han defensat que "el millor blindatge" per a la sanitat és que "els populars estiguen fora de les institucions". Per contra, el PP, que comptarà amb el suport de Cs i Vox en la votació que se celebrarà dijous que ve, ha advertit que si no hi ha blindatge "pot haver-hi retallades" i "es necessiten limitar els 'chiringuitos' per a tindre fons davant aquesta crisi".

Així, en la justificació del criteri en contra del Consell exposat per la vicepresidenta Mónica Oltra, i llegida per la secretària primera de la mesa de Les Corts, ha argumentat que "el compromís d'un Govern progressista per l'adequat finançament dels serveis públics no requereix un blindatge legal, sinó que és inherent a les polítiques d'aquest Consell com s'ha posat de manifest en els últims cinc exercicis pressupostaris en els quals ha augmentat la despesa en Sanitat fins a superar la mitjana".

A més, ha recalcat en què amb la redacció proposada pel PP "s'impedeix" que hi haja modificacions pressupostàries dins dels mateixos capítols que "impediria una adequada gestió". Així mateix, ha constatat amb aquesta proposta del PP es "limitaria la capacitat d'autogovern" i d'organitzar la seua estructura per a adaptar-la a els diferents escenaris econòmics i socials.

De fet, Oltra, que ha apuntat que ni en l'Estat ni en cap altra comunitat s'ha inclòs aquest blindatge, ha recordat que a més es va eliminar amb la reforma de l'Estatut la limitació a deu conselleries per a "tindre més flexibilitat" i que donada la impossibilitat de mantenir una estructura homogènia d'alts càrrecs "provocaria un augment i no una reducció per a distribuir les competències que permeten un servei amb un mínim de qualitat".

Oltra ha destacat a més que s'han aprovat les disposicions necessàries per a assegurar "la transparència" del Govern i que els sous són "dels més baixos de l'Estat, de les comunitats i fins i tot d'ajuntament d'una gran ciutat" i són "adequades" a les responsabilitats i funcions que s'exerceixen en aqueixos moments de crisis.

LIDERATGE EN QÜESTIÓ

Per part seua, el diputat del PSPV José Muñoz ha assenyalat que aquesta proposta del PP és "simplement una cortina de fum" per si finalment no s'arribava a un acord de reconstrucció i "necessitaven una excusa per a apuntalar" el lideratge de la seua presidenta, Isabel Bonig, perquè des de "el sud venen forts", ha assenyalat en referència a les paraules de suport del president de la Diputació d'Alacant, el popular Carlos Mazón, a l'acord institucional.

"Cal blindar la sanitat pública, però de les mans del PP que només l'ha retallada quan governava", ha postil·lat Muñoz, al que Zaplana li ha replicat: "apuntalen a Puig d'altres corrents que volen deixar-li caure".

D'igual manera, des de Unides Podem el diputat Ferran Martínez s'ha mostrat contrari perquè, ha etzibat al PP, "Les Corts no són per a tractar de netejar la vostra corrupció, però la gent no és ximple i sap l'herència que vulguen deixar". Per això, els ha exhortat al fet que si de veritat volen un blindatge efectiu "òbriguen el meló de la Constitució per a incloure-la". Per part seua, des de Compromís Carles Esteve ha acusat el PP de "fer una burla i la demagògia de la més barata" quan ells quan governaven han duplicat "el deute, retallaven i privatitzaven la sanitat".

"ACABAR AMB ELS 'chiringuitos'"

Per contra, el diputat Juan José Zaplana ha justificat la necessitat d'aquest blindatge per a poder garantir el sosteniment de la sanitat des de "la contenció de la despesa d'alts càrrecs, dels 'chiringuitos' i del nomenament a dit dels vostres acòlits".

Zaplana, que ha començat la seua intervenció amb un suport als MIR que estan en vaga enfront de "els enganys" de Barceló, ha admés que s'ha augmentat el pressupost, però "no l'execució" i "ni aquest increment ha sigut proporcional al general de la Generalitat, amb el que s'inverteix 10 punts menys per a Sanitat des que governa el Botànic".

La diputada de Cs Yaneth Giraldo ha qualificat de "vergonya" l'"espectacle" de "demagògia" donat i ha anunciat que votaran a favor, com a partit de centre que és, perquè la "proposta de blindatge és necessària però amb retocs" que es poden consensuar durant la tramitació. Finalment, el diputat de Vox David García ha donat el seu suport perquè, ha defensat que el seu grup "sempre ha defensat una sanitat de qualitat i una dràstica reducció de la despesa política", ja que "han creat un monstre, el Botànic 2, que ara cal seguir alimentant".

Destacats