El Botànic millora la qualitat educativa baixant la ràtio màxima per aula

Educació recorrerà la sentència per a continuar mantenint la ràtio de 23 alumnes per aula en Infantil de 3 anys

Guardar

aula ep
aula ep

La conselleria d'Educació continuarà apostant per millorar la qualitat educativa a les aules reduint la ràtio màxima d'alumnat per classe. I és que malgrat que el Tribunal Superior de Justícia va establir una mesura cautelar, a petició de l'organització Escoles Catòliques, per a continuar mantenint, en Infantil, la ràtio màxima de 25 alumnes per aula, des de la conselleria d'Educació anuncien que, quan s'emeta la sentència, l'Advocacia de la Generalitat la recorrerà perquè garantir menys alumnat per aula és sinònim d'una millor atenció educativa.

En el curs 2019-2020, el Consell va fixar, en 34 localitats valencianes, un màxim de 23 alumnes per aula en Infantil de 3 anys. És precisament aquesta mesura la que ha sigut suspesa cautelarment pel TSJCV perquè, suposadament, contradeia a la ràtio màxima fixada pel Reial Decret 2010, que ho estableix en 25 alumnes per aula. No obstant això, altres comunitats autònomes, com Galícia, Castella-la Manxa o Aragó, també han apostat per reduir el nombre d'alumnes per davall del que marca aquest Reial Decret sense que "ningú els haja acusat de res".

Des que el Govern del Botànic prenguera les regnes de l'administració valenciana, una de les seues prioritats ha sigut la dignificació de l'educació pública. Per tant, una millora de l'ensenyament havia d'anar acompanyada d'una reducció d'alumnat per aula per a permetre al professorat una millor atenció a les necessitats específiques de cada estudiant. D'aquesta manera, ja en el curs 2016-2017, el Botànic va revertir el conegut com a 'Decret estatal de les retallades'.

I és que el govern valencià del PP va ser un dels quals va acceptar l'aplicació del Reial Decret-Llei 14/2012 de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu. Aquesta mesura va suposar un augment del 20% de les ràtios, passant a 30 alumnes per aula en Infantil i Primària; 35 en Secundària; i 42 en Batxillerat. Moltes comunitats autònomes no l'aplicaren, però l'educació valenciana es va veure minvada amb un augment considerable d'alumnes i, a més, menys professorat.

Des del primer moment, el Botànic ha tingut clar que era necessària una millora en l'atenció a l'alumnat. Per això, no només va restablir les ràtios en el curs 2016-2017, sinó que, en el curs 2017-2018, va baixar la ràtio a 23 alumnes a les aules d'Infantil de 3 anys en aquelles localitats en les quals havia baixat més la natalitat i el context ho permetia. Ara, el TSJCV ha paralitzat aquesta iniciativa, que des d'Educació recorreran quan s'emeta la sentència, obligant a tornar a pujar la ràtio a 25 alumnes per aula.

Així i tot, des de l'arribada del Govern del Botànic, la mitjana d'alumnes per aula ha baixat significativament, passant, en Primària, dels 25,2 alumnes per aula en el curs 2014-2015 als 20,6 en 2019-2020. A més, en Secundària, la mitjana és de 24,9, molt lluny de la ràtio màxima establida en 30.

Arxivat a:

Destacats