El Botànic insisteix a tindre la majoria de la Mesa de les Corts i deixa els altres dos llocs a decisió de "les dretes"

El PSPV defensa que la Presidència recaiga en Compromís, encara que proposarà una alternativa si no rep la seua proposta abans del ple

Guardar

gràfico_corts
gràfico_corts

Els portaveus del PSPV-PSOE i Compromís en Les Corts, Manolo Mata i Fran Ferri, han insistit aquest dilluns en què les forces del Botànic mantinguen la majoria (tres) dels cinc llocs de la Mesa del parlament i que els altres dos corresponga decidir-los a "les dretes". Per part seua, el secretari general de Podem, Antonio Estañ, i el diputat del PP Jorge Bellver s'han remés al reglament.

A tres dies de la constitució de les Corts, aquest dijous, els portaveus dels cinc partits s'han pronunciat sobre la futura composició de la Mesa en la roda de premsa després de l'última Junta de Síndics de la legislatura. El repartiment s'emmarca també en la negociació dels tres partits del Botànic per a conformar el nou govern, que arranca aquest dimarts.

De Compromís, Ferri ha garantit que tractaran de mantindre la majoria de la Mesa i que la resta "ho hauran de decidir les dretes, si volen pactar o no o si volen arreglar-se o no". Respecte a l'entrada de Vox en Les Corts després dels resultats del 28A, ha assegurat que "no és alguna cosa que preocupe la gent del Botànic", encara que ha remarcat que "no pot ser que el parlament tinga una majoria progressista i la Mesa una de dretes".

En tot cas, ha posat l'accent que PSPV, Compromís i Podem mantindran la majoria, mentre que "la resta entra dins de les negociacions". "Haurem de valorar com a projecte què és el que més ens interessa", ha afirmat, i ha reconegut que "es remena" que Compromís ocupe la Presidència de la Mesa.

De moment, ha subratllat que "fins al dijous hi ha temps", que "està tot molt obert" i que no són "d'anar amb molta pressa, sinó de pensar bé les coses" tenint en compte la campanya del 26M: "Quatre dies és tot un món, poden passar moltes coses", per la qual cosa ha apostat per actuar "amb paciència per a pactar molt bé els pròxims quatre anys". I ha resolt: "El dijous hi haurà Mesa sí o sí".

Quant a si continuarà com a portaveu parlamentari, Ferri ha declarat estar "a la disposició del partit", igual que en el cas d'Enric Morera sobre si seguirà al capdavant de les Corts. Ha advocat per "aprofitar la gent que té experiència" encara que "qualsevol persona pot ocupar llocs de responsabilitat".

I davant la negociació formal del nou Botànic, que arranca aquest dimarts, ha avançat que l'equip del Bloc-Compromís estarà format tant per ell com per les portaveus Mònica Álvaro i Águeda Micó, a l'espera de conéixer el calendari i les persones que integraran els del PSPV i Unides Podem-Esquerra Unida. "Una vegada es done el 'tir' i comence la carrera, començarà tot", ha manifestat.

Preguntat per si la ciutadania entén aquest "repartiment de poder", Ferri ha assenyalat que "a la gent la Mesa la importa ben poc; li importa el que sale de les Corts, no la composició: les lleis que es fan i com s'apliquen aqueixes lleis".

"ELS SOCIALISTES TENIM UNA POSICIÓ SIMPLE, 'BOBOTA'"

Del PSPV, el portaveu, Manolo Mata, ha tornat a descartar la possibilitat que la Mesa siga provisional i ha manifestat: "Els socialistes tenim en aquests moments una posició simple, 'bobota'; som la primera força del Botànic, volem continuar i estem pendents de quin full de ruta hi ha per a establir les negociacions", amb l'objectiu de continuar amb les lleis "'botàniques'".

En aquest context, ha defensat que "la segona màxima autoritat de la Comunitat Valenciana", el president de les Corts, ha d'estar designat per la segona força, Compromís -com ja va sostindre la setmana passada el 'president' de la Generalitat i líder socialista, Ximo Puig--, i que el Botànic ha de tindre majoria en la Mesa.

"Estem de mers espectadors, amb una posició tranquil·la i intrigada", ha asseverat, i ha assegurat que donaran suport a la proposta de la coalició si la reben "fins a les 10.29 del dijous". En cas contrari, proposaran "una candidatura de president o presidenta del PSPV, però sabent que correspon a Compromís".

"FEMINITZAR" ELS CÀRRECS

I de Podem, el secretari general, Antonio Estañ, ha descartat que es puga "deixar fora" a Vox de la Mesa, perquè "hi ha una votació, i si s'estableix que hi ha cinc llocs hauran de ser per a les persones més votades". Ha puntualitzat que "el desitjable és que totes les decisions siguen les més definitives possible" i ha descartat que Les Corts s'utilitzen com a "moneda de canvi".

Quant a si el gènere dels càrrecs parlamentaris 'morats' condiciona el debat intern, ha recordat que el reglament estableix que el sexe de cada càrrec de la Mesa ha de ser successiu a partir del de la persona que ocupe la Presidència. I sobre si "feminitzaran" el càrrec de portaveu del grup, ha assegurat que respectaran les normes del seu partit.

De cara a la negociació del Botànic II, Estañ ha avançat que Podem no té constància formal de la cita d'aquest dimarts i que pretén presentar la seua avaluació de la legislatura "en fons i forma". Ha defensat que la reunió privada que van tindre el 'president' i la vicepresidenta en funcions, Ximo Puig (PSPV) i Mónica Oltra (Compromís) és "lògica" i entra dins de les converses informals.

Per part de l'oposició, el diputat de Ciutadans (Cs) Juan Córdoba simplement ha sostingut que el posicionament del seu partit respecte a la presència de Vox en la Mesa de les Corts correspon al candidat, Toni Cantó.

El 'popular' Jorge Bellver ha advocat per aplicar el reglament i ha recalcat que "amb la distribució de vots, sembla clar que el PP tindrà representació". "No hem parlat de noms, però estarà condicionada pel gènere de la Presidència: si és home, hi haurà tres càrrecs masculins, i si és dona tres femenins", ha il·lustrat.

D'altra banda, ha explicat que el seu grup finalment ha decidit retirar la petició de compareixença de Puig per a donar compte de les comissions bilaterals Generalitat-Govern en entendre que no hi havia marge a tres dies de la constitució de les Corts. Ha recordat, això sí, que van registrar la proposta a la fi d'abril, per la qual cosa ha criticat que "el tripartit, mesurant bé els temps, va decidir no convocar (Junta de Síndics) la setmana passada".

VOX JA TÉ SEIENTS EN L'HEMICICLE

En la reunió, els cinc partits han acordat tant les normes de la sessió constitutiva del dijous com el repartiment d'escons de l'hemicicle, establit de forma provisional pels serveis de les Corts fins a la decisió de la Mesa.

El nou organigrama inclou els deu seients 'verds' de Vox en les files superiors de la part dreta --a dalt de Cs, on fins ara estaven els diputats no adscrits-- i mostra un parlament dividit amb les tres forces del Botànic a l'esquerra: 27 del PSPV, 17 de Compromís i huit d'Unides-Podem.

En la zona de l'oposició, Ciutadans guanya buits mentre el PP els perd, amb 18 i 19 escons, respectivament. Aquest esquema provisional deixa diversos llocs 'en blanc' a l'espera del repartiment de conselleries entre PSPV, Compromís i Podem.

Destacats