El Botànic es compromet al fet que els valencians puguen dirigir-se a l'administració en les dues llengües oficials

Sigue el debate de los presupuestos de 2020 con el rechazo a la mayoría de enmiendas de la oposición en Educación, Sanidad y Economía

Guardar

corts_fachada
corts_fachada

Els partits del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem) han donat suport dues esmenes de Ciutadans (Cs) al pressupost de 2020 perquè el Consell es comprometa al fet que els valencians puguen dirigir-se a l'administració i rebre resposta en les dues llengües oficials i atendre la gratuïtat de l'educació secundària obligatòria en els centres privats concertats on hi haja demanda, encara que han remarcat que són objectius que ja es contemplen.

En la segona jornada de la comissió de pressupostos de les Corts, centrada en les conselleries d'Educació, Sanitat i Economia, el debat de les esmenes ha continuat sense canvis, de nou amb unitat de vot i rebuig a quasi totes les propostes de PP i Cs.

Aquests dos partits -Vox no ha presentat esmenes- han tornat a enfocar les seues crítiques en la "imposició" del valencià, els barracons o les ajudes a entitats "catalanistes" o a universitats de fora de la Comunitat Valenciana com la Ramón Llull de Barcelona.

També han denunciat les llistes d'espera, la construcció d'hospitals, les ajudes al "hermanísimo" de Ximo Puig --president' de la Generalitat i líder del PSPV- o que no hi haja "cap línia per a prevenir l'efecte del Brexit en un moment clau" per les eleccions a Regne Unit, mentre "segueixen els signes d'alentiment de l'economia valenciana".

Dins d'Educació, el Botànic només ha acceptat al PP potenciar l'accessibilitat per a discapacitats dels espais culturals i a Cs la creació d'una xarxa de 'bibliobusos' per a zones rurals i costaneres, però sense la dotació de 250.000 euros que demanava. En Sanitat també ha recollit la proposta de Cs de garantir l'accessibilitat "mitjançant tota mena de comunicació" als usuaris de la sanitat pública.

Durant el debat, els 'populars' han exigit al conseller d'Educació, Vicent Marzà (Compromís), que "entone el 'mea culpa'" per la seua gestió des de 2015 i que "el nacionalisme no s'apodere de les aules valencianes", mentre que Cs ha advertit d'alumnes que van a classe amb mantes o col·legis on encara hi ha fibrociment i ha lamentat que el Botànic no accepte la seua proposta perquè la Comunitat siga la primera regió d'Espanya amb una llei contra l'assetjament escolar.

"MÉS DINERS PER A ESTUDIAR A CATALUNYA"

Per part del PP, el seu portaveu d'Educació, Beatriz Gascó, ha rebutjat "la 'sorpresita' i la joia de la corona" dels primers pressupostos del Botànic II: "175.000 euros per a la Universitat Ramón Llull, 25.000 més i més diners per a estudiar tot el que passa a Catalunya". "Cal tindre quall", ha advertit, sumant l'augment del "175% del pressupost en Política Lingüística".

El seu objectiu, ha denunciat la 'popular', és "continuar utilitzant el valencià com a eina", mentre "segueixen les ajudes nominatives amb 21,6 milions a dit quan el mantra del Botànic és la concurrència competitiva". També ha alertat de la falta d'execució del Pla Edificant, de construcció i rehabilitació d'infraestructures, i que el Consell "abdique als ajuntaments", a més d'"eliminar la paraula 'lliberteu' en la llei" sobre l'elecció de centre.

De Cs, Merche Ventura ha retret a la Generalitat que no es comprometa a acabar amb els barracons abans de 2023 i no augmente els sis psicòlegs disponibles per a atendre els milers de denúncies per assetjament a les aules, així com que no destine més fons contra el fracàs escolar quan els valencians estan "a la cua del rendiment acadèmic".

"Valencianofòbia"

En representació del Botànic, la socialista Ana Besalduch ha lamentat la "valencianofòbia" de l'oposició i ha recalcat que "el pla per a acabar amb els barracons existeix i es diu Edificant", mentre Pilar Lima (Podem) ha replicat al PP que s'atrevisca a parlar de barracons després de la seua gestió en l'empresa pública Ciegsa durant la seua etapa al capdavant del Consell.

Papi Robles (Compromís) ha defensat que l'ajuda a la Ramón Llull és "insignificant" i ha ironitzat: "Clar que som uns catalanistes, anem a l'altra part del món". Per contra, ha tret pit dels comptes que presenta el departament de Marzà: 4.400 milions, "un 30% més per a cada xiquet, amb més professors que mai i una inversió històrica en Cultura".

DOS MILIONS MÉS

En el detall de les partides de Cultura, el Botànic ha aprovat augmentar en 1,8 milions les transferències a la Fundació Palau de les Arts Reina Sofia, fins a 18,15 milions; en 1,58 a l'Institut Valencià de Cultura (IVC), fins a 35,33 milions; en 500.000 euros a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), fins a 7,84 milions, o al mig milió al Consorci de Museus fins a 4,74 milions. Un altre increment, de 450.000 euros, va per a la promoció de les arts i la cultura fins a 1,1 milions.

En Educació, baixen en quasi tres milions les despeses de funcionament en infraestructures educatives, fins a 6,9 milions, o en un milió la renovació d'instal·lacions esportives municipals, fins a quatre milions. També hi ha canvis menors: un milió de formació de professorat --baixa a 9,23 milions- que passa a inclusió educativa fins a 2,54 milions.

DIRECTIUS SANITARIS

En Sanitat ha tirat avant una sèrie d'esmenes del PP, com un pla específic de formació per als equips directius dels departaments de salut, potenciar-la en matèria de canvi climàtic i incrementar l'activitat investigadora durant la jornada laboral, així com plans estratègics sobre l'ús racional dels productes farmacèutics. De Cs s'ha acceptat actualitzar la llista d'existències mínimes de medicaments en les oficines de farmàcia.

I en Economia, els pressupostos de 2020 comptaran amb una nova línia de 100.000 euros per a la promoció de l'emprenedoria i el cooperativisme, a proposta de PSPV, Compromís i Podem. El Botànic ha rebutjat les esmenes de l'oposició en aquesta àrea per ser mesures en marxa, correspondre a altres conselleries com la d'Innovació o vulnerar la llei, com el xec de formació per a empleats que demanava Cs perquè només es pot destinar a aturats.

Destacats