El Botànic dona llum verda a la llei d'acompanyament als pressupostos sense PP, Ciutadans ni VOX

L’oposició demanava retornar al Consell els comptes per a 2021 en tractar-se d’una “pel·lícula de terror per als diners”

Guardar

botanic2
botanic2

Tres esmenes a la totalitat dels pressupostos han caigut en un sac trencat. Un sac trencat que el sostenia el mateix Botànic -PSPV, Compromís i Unides Podem- amb la seua proposta estrella: la nova Llei de mesures fiscals per a les grans fortunes. Així, el Botànic, com Robin Hood, ha rebutjat retornar al Consell la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat com demanaven PP, Ciutadans i Vox. Les tres forces botàniques defineixen com una "meta" aquest pas perquè "paguen més els que més tenen", segons Fran Ferri, síndic de Compromís.

'El café en joc d'Eva Ortiz: el germà de Puig acaba de conseller en À Punt'

Com cada any, el debat als comptes de la Generalitat, que es prolonga fins a gairebé més de dos mesos des de la seua aprovació en el Ple del Consell, molts són els leitmotivs o els moments top, que enguany, per descomptat, s'han centrat en els "Ximoarreglos" i fins i tot s'ha colat el 'Que la detengan' de David Civera en el mateix hemicicle. Així doncs, la portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, ha criticat els "Ximoarreglos" que s'inclouen en les esmenes a la llei d'acompanyament. Entre ells ha citat la bonificació a les navilieres que utilitzen gas natural -proposta pel Botànic en una esmena-. "Quina casualitat", ha dit, que "una coneguda naviliera fitxés de director d'expansió a un exasesor de Ximo Puig". La mateixa Ortiz ha protagonitzat el seu leitmotive quan s'ha apostat diversos cafés durant la seua intervenció amb algunes de les qüestions que es plantegen en les esmenes parcials, entre elles, les incompatibilitats en el consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), i ha manifestat: "Em jugue un café a què Francis Puig acaba de conseller en À Punt".

'"Molt de llacet, si foren grocs estaríeu detinguts o cridant que els detinguen!'

D'altra banda, entonant un bon "Que la detengan" de David Civera, el síndic del PSPV, Manolo Mata, s'ha referit als llaços taronges que han lluït bona part de la bancada del PP i de Vox, i ha ironitzat: "Molt llacet, si foren grocs estaríeu detinguts, no?". "Si foren grocs estarien cridant 'que els detinguen!'", ha afirmat abans d'entonar aquesta frase amb el ritme de la cançó de David Civera.

'El "còpia i pega" de Vox a les esmenes del PP'

Un altre dels 'leitmotivs' del debat ha estat el "còpia i pega" de Vox a les esmenes del PP del qual els han acusat Compromís i Unides Podem. De fet, el síndic de Compromís, Fran Ferri, els ha enlletgit que "fa un any que estan de vacances a les Corts pagades per tots els valencians". A aquesta crida també s'ha unit Naiara Davó, la síndica d'Unides Podem, qui també els ha instat a fer treball "propi".

Mentre el conseller Soler ha defensat que presenta els comptes per a 2021 són un "ampli ventall de mesures fiscals, socials i d'impuls econòmic", els partits de l'oposició han criticat que s'amaga una pujada d'impostos i canvis en altres 40 lleis. D'aquesta manera, la coneguda com a llei d'acompanyament als pressupostos continua el seu tràmit parlamentari i seguint la rutina establerta, serà sotmesa al debat d'esmenes parcials en comissió d'Hisenda el 3 de desembre per al seu debat final en ple entre el 21 i el 23 de desembre segons el qual es preveu.

Així, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha presentat una norma que "apuntala l'acció del Botànic cap a la justícia fiscal, la sostenibilitat i la igualtat d'oportunitats". "La prioritat és la lluita contra la crisi provocada per la pandèmia, contra el despoblament, contra el canvi climàtic i les polítiques de cohesió social", qüestions que ha ressaltat en un context d'una crisi en forma de "K", en la qual "uns han guanyat molt i molts han perdut".

Soler s'ha mostrat esperançat en què aquestes setmanes "s'aconseguisquen consensos per a avançar en l'aplicació d'una fiscalitat justa", per la qual cosa ha reclamat "la unitat d'acció de totes les forces polítiques que demana la societat valenciana, per sobre del partidisme". I ha apuntat quatre eixos: suport a empreses i treballadors, millora de la protecció social i vertebració, major sostenibilitat i una gestió més eficaç i participativa.

Arxivat a:

Destacats