Educació destaca que la nova FP Dual situa a les persones i la seua integració sociolaboral en el centre del procés formatiu

La trobada entre la directora general d'FP i representants d'estudiants s'emmarca en la iniciativa 'Veus x l'FP Dual' que busca potenciar la participació dels estudiants per a la configuració de la FP Dual del futur

Guardar

La directora general d'FP es reunix amb representants d'estudiants per a parlar sobre el desenvolupament del sistema d'FP Dual en la Comunitat
La directora general d'FP es reunix amb representants d'estudiants per a parlar sobre el desenvolupament del sistema d'FP Dual en la Comunitat

La directora general de Formació Professional, Marta Armendia, s'ha reunit amb representants d'estudiants que han exposat les seues experiències i suggeriments de cara a la implementació de la nova llei d'FP Dual en el curs 2024-2025.

La directora general d'FP ha indicat que la nova FP Dual "situa a les persones i la seua integració sociolaboral en el centre de tot el procés formatiu". "Actualment, tenim 5.102 alumnes realitzant projectes d'FP Dual en la Comunitat Valenciana, un 5% de l'alumnat total de cicles formatius, i l'any que ve tot l'alumnat estarà en esta modalitat, la qual cosa suposa que tenim un gran repte per a la Conselleria d'Educació, els centres educatius, les empreses i els estudiants".

Esta reunió forma part de la sèrie de trobades que està celebrant la Fundació Bertelsmann dins del projecte "Veus x l'FP Dual", en el qual participen joves de tota Espanya i presenten les seues conclusions als responsables d'educació de les seues comunitats autònomes.

En concret, la directora general s'ha reunit amb Yaiza Diego, estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior en Animació Sociocultural i Turística en el CIFP la Costera de Xàtiva, i Sofía Campos, estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior en Programació de la producció en fabricació mecànica en el CIFP Blasco Ibáñez de València.

Les dos joves han donat a conéixer les conclusions principals, iniciatives i propostes de millora, extretes d'una sessió de treball celebrada recentment i on van participar un grup del voltant de 20 estudiants dels centres educatius CIFP la Costera, IES Francesc Tárrega, IES Palmerar, CIFP Blasco Ibáñez i IES Proveïments.

Marta Armendia ha indicat que per al pròxim curs "comptarem amb dos modalitats d'FP Dual. D'una banda, l'FP Dual general, semblant al model que s'ha aplicat durant 20 anys, i per un altre l'FP Dual intensiva, un model en alternança de treball i formació en centres i en empreses". "Així, també es produïx un canvi de paradigma, doncs a les competències professionals dels cicles formatius s'afigen les competències bàsiques de digitalització i sostenibilitat" ha afegit la directora general.

Inserció laboral

Per part seua, les estudiants han assenyalat que l'FP Dual està sent una experiència positiva i han destacat que el principal avantatge és la inserció laboral que suposa esta modalitat. A més, han destacat la necessitat d'elaborar materials i comptar amb ferramentes informatives per a donar a conéixer l'oferta d'FP.

Així mateix, Ignacio de Benito, responsable del projecte 'Veus x l'FP dual' de la Fundació Bertelsmann, ha volgut ressaltar la necessitat d'integrar als joves de manera activa i fer que participen en la implementació de la llei, ressaltant que "és primordial posar a la disposició dels joves espais on puguen intercanviar els seus punts de vista, plantejar les seues propostes i desenvolupar àmbits de millora, assegurant que les seues veus són escoltades i tingudes en compte per a la presa de decisions que afectaran directament la seua formació i futur laboral".

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha saludat a les estudiants participants en la reunió.

Destacats