Educació invertirà 74,4 milions d'euros en la millora de 42 centres educatius en 18 comarques

La Conselleria ja té adjudicats 1.351,8 milions d'euros d'inversió en la millora d'infraestructures educatives a través d'Edificant

Guardar

Millora d'un centre educatiu gràcies al Pla Edificant
Millora d'un centre educatiu gràcies al Pla Edificant

La Conselleria d'Educació ha adjudicat 74,4 milions d'euros per a construir o fer millores importants en 42 centres educatius de 18 comarques. De la inversió, es destinen 15,1 milions per a 10 actuacions en centres educatius de les comarques d'Alacant; 12,3 milions d'euros, per a 10 actuacions en centres educatius de les comarques de Castelló, i 47 milions d'euros, per a 17 noves actuacions de les comarques de València.

Amb aquestes 42 noves delegacions del pla Edificant, Educació ha adjudicat 1.351,8 milions d'euros per a la millora d'infraestructures educatives: 472,9 milions, per a les comarques d'Alacant; 216 milions, per a les de Castelló, i 662,9 milions, per a les de València.

En aquesta nova adjudicació de fons econòmics, l'últim pas és que cada actuació s'aprove en els plens municipals de cadascun dels 34 ajuntaments sol·licitants. D'aquesta manera, els consistoris podran iniciar les tramitacions de les obres amb els fons econòmics destinats per la Conselleria.

Les noves actuacions inclouen la construcció de nou de la secció de l'IES Enric Valor d'Orba i del CEIP José Pedrós de Piles, així com les ampliacions de gran envergadura que es faran en el CEIP Ausiàs March d'Albalat de la Ribera i en els instituts de Betxí i San Antonio de Benagéber.

Cal destacar que aquests centres educatius nous es dissenyaran amb paràmetres de millora de l'eficiència energètica, la sostenibilitat i el confort climàtic i acústic de tots els espais docents per tal de generar espais saludables.

Seran instal·lacions educatives de baix consum energètic o de consum zero perquè estaran dotades de sistemes automàtics d'estalvi d'energia, il·luminació eficient de tipus LED, sistemes de fred-calor d'alta eficiència energètica, sistemes passius d'aïllament tèrmic i plantes d'energia fotovoltaica per a l'autoconsum.

15,1 milions per a 10 actuacions a les comarques d'Alacant

Seran 10 les noves actuacions de construcció, ampliació o millora en altres tants centres educatius de 6 comarques d'Alacant, que sumen una inversió total de 15,1 milions d'euros que arriba a 8 municipis.

L'augment d'inversió més important es fa a la Marina Alta, amb 7,7 milions d'euros en dues noves actuacions. Per una banda, es destinen vora 7,5 milions d'euros a la construcció de nou en una altra parcel·la de la secció de l'IES Enric Valor d'Orba, la qual cosa permetrà disposar d'un centre més gran que compte amb estudis d'FP. Per una altra banda, s'adjudiquen més de 256.000 euros per a fer treballs de millores en el CEIP Carolina Sala de Pego.

Al Baix Segura s'invertiran 3,2 milions d'euros en l'ampliació del CEIP Virgen del Pilar de Los Montesinos.

Al Comtat es destinen 2,2 milions d'euros per a dues actuacions: la rehabilitació de l'IES Pare Arques de Cocentaina i la millora de la seua eficiència energètica, treballs que compten amb 1,5 milions d'euros, i la reforma integral de l'aulari del CRA Mariola-Benicadell de Gaianes, en el qual s'inverteixen 712.000 euros.

A l'Alacantí s'invertiran prop d'1,1 milions d'euros en l'ampliació i millora del CEIP L'Horta de Sant Vicent del Raspeig, on es construirà un nou gimnàs i es reformaran la instal·lació elèctrica i el sistema de calefacció del centre.

Al Vinalopó Mitjà es reformarà l'escoleta infantil Peñas Blancas d'Aspe i se'n millorarà l'accessibilitat amb una inversió superior al mig milió d'euros.

Finalment, al Baix Vinalopó s'han adjudicat més de 332.000 euros per a la retirada de fibrociment de tres col·legis d'Elx: el CEIP Alcudia, el CEIP Cervantes i el CEIP Sanchis Guarner.

12,3 milions d'euros per a deu actuacions a les comarques de Castelló

Les noves actuacions de construcció, ampliació o millora en centres educatius de les comarques de Castelló són deu, la meitat d'aquestes, a escoles rurals, i sumen un import global de 12,3 milions d'euros que arribaran a nou municipis de tres comarques.

El gruix de la inversió es concentra a la comarca de la Plana Baixa, amb 10 milions d'euros per a reformar i ampliar quatre centres educatius. Així, a Betxí es destinen 5,6 milions per a ampliar l'institut amb l'objectiu d'augmentar-ne l'oferta d'estudis d'FP. A la Vall d'Uixó s'inverteixen 3,6 milions per tal de rehabilitar i ampliar amb un nou gimnàs tant el CEIP Sant Vicent Ferrer com el CEIP L'Assumpció. I a les rehabilitacions de l'institut d'Almenara i del CEIP Lluís Vives de Xilxes es destinen 581.000 euros i 221.000 euros, respectivament.

A l'Alt Maestrat es fa una inversió superior als 2 milions d'euros per a la millora de quatre centres educatius. Per una banda, es destinen 787.000 euros a l'ampliació de l'institut de Vilafranca per tal de construir una sala polivalent i un taller per a la formació pràctica de les titulacions d'FP en energies renovables. I, per una altra banda, es reformen tres escoles rurals: l'aulari del CRA L'Ullastre de Tírig, on s'inverteix més de mig milió d'euros; l'aulari del CRA Penyagolosa de Vistabella, on es faran treballs de millora per vora 389.000 euros, i l'aulari del CRA L'Aiguaneu de Culla, on s'assignen prop de 333.000 euros.

A la Plana Alta es destinen més de 228.000 euros a obres de millora de l'aulari del CRA La Serra dels Rosildos, pedania de Sierra Engarcerán.

47 milions d'euros per a 22 actuacions a les comarques de València

Les comarques de València sumen 22 adjudicacions noves de fons econòmics per part de la Conselleria, que suposen una inversió total de 47 milions d'euros que arribarà a 17 municipis de nou comarques.

La inversió més alta, amb 9,8 milions d'euros, es concentra en tres municipis de la Ribera Baixa i l'objectiu és millorar quatre centres educatius. L'actuació més important, amb 7,3 milions d'inversió, és l'ampliació del CEIP Ausiàs March d'Albalat per a transformar-lo en una escola de dues línies amb dues aules d'Infantil de 3 anys; sis d'Infantil de 3 a 5 anys, 12 de Primària i un menjador amb cuina pròpia per a 400 alumnes en dos torns. A Almussafes s'adjudiquen prop d'1,5 milions per a construir un gimnàs al CEIP El Pontet i millorar l'eficiència energètica i l'accessibilitat del centre. Finalment, a Cullera s'ha assignat un milió per a obres de millora del CEIP Sant Agustí (626.000 euros) i del CEIP Doctor Alemany (417.000 euros).

A l'Horta Sud es destinen 8,7 milions d'euros per a millorar quatre centres educatius. La inversió es fa a Torrent, amb 6,4 milions d'euros que es destinaran a reformar tant el CEIP Juan XXIII com el CEIP San Juan Bautista. A Mislata s'assigna prop d'un milió i mig d'euros per a rehabilitar el CEIP Jaume I i millorar-ne l'eficiència energètica, i amb el mateix objectiu s'adjudiquen més de 724.000 euros per al CEIP Mare de Déu de Vallivana de Picassent.

En el cas de l'Horta Nord, la inversió suma 6,8 milions d'euros en tres noves actuacions. Així, a la reforma i ampliació del CEIP San Juan de Ribera d'Alfara del Patriarca es destinen 3,4 per tal de demolir l'aulari d'Infantil i construir-ne un altre de més gran, i s'ampliarà el menjador i es reformarà la resta d'edificis de l'escola. A Puçol s'inverteixen 2,6 milions d'euros en el CEIP Jaume I, on es construirà un gimnàs i un aulari d'Infantil, i es reformaran les instal·lacions actuals. Finalment, s'assignen més de 815.000 euros a Paterna per a efectuar treballs de millora en el CEIP La Font de Cañada.

A la Safor es construirà de nou en una altra parcel·la el CEIP José Pedrós de Piles, amb una inversió de 6,7 milions d'euros. El nou centre serà una escola de dues línies i oferirà, per tant, 486 llocs escolars, ja que comptarà amb dues aules d'Infantil de 3 anys, sis d'Infantil de 3 a 5 anys, i 12 de Primària. Estarà equipat amb gimnàs i un menjador amb cuina pròpia per a 400 alumnes en dos torns.

Al Camp de Túria s'inverteixen 4,9 milions d'euros en dues actuacions. La de més envergadura, amb 4,2 milions d'euros d'inversió, és l'ampliació de l'institut de San Antonio de Benagéber. L'altra, amb més de 695.000 euros assignats, suposa la millora de l'eficiència energètica del CEIP Castillo del Real de Marines.

Al Camp de Morvedre s'inverteixen 3,7 milions en la millora de quatre escoles de Sagunt. En dues d'aquestes, el CEIP Maestro Tarazona i el CEIP Montíber, s'executarà una reforma integral amb una inversió d'1,1 i d'1,5 milions d'euros, respectivament. A més, es destinen més de 903.000 euros per a millorar l'eficiència energètica del CEIP Baladre i adequar el pati, i altres 208.000 euros al CEIP Cervantes per tal de reformar el pati i millorar l'accessibilitat del centre amb la instal·lació d'un ascensor.

A la Vall d'Albaida s'han assignat 3,3 milions d'euros per tal de millorar l'eficiència energètica i l'accessibilitat de dues escoles: el CEIP Ausiàs March de Llutxent, on s'inverteixen 2,8 milions, i el CEIP Doctor Borrás d'Alfarrasí, on es destinen més de 591.000 euros.

A la Costera es destinen 2,6 milions d'euros amb la finalitat d'ampliar el CEIP Sanchis Guarner de Llocnou d'en Fenollet, on es construirà un gimnàs i dues noves aules. Finalment, a la Canal de Navarrés s'inverteixen més de 402.000 euros en obres de millora del CEIP Los Pinos de Bicorp.

Destacats