Educació inverteix 370.000 euros en la transformació dels patis en espais coeducatius

La Conselleria ha impulsat una guia per a ajudar a la comunitat educativa a canviar els espais de socialització de l’alumnat

Guardar

PatioCoeducativo3
PatioCoeducativo3

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, visitava dilluns el pati del CEIP El Barranquet de Godella, convertit ara en un espai coeducatiu i inclusiu gràcies a l’esforç d’una comunitat escolar molt implicada i la col·laboració d’artistes locals.

El pati de Godella forma part de la llista d'iniciatives que han rebut ajuda als Projectes d’Innovació i Investigació Educativa (PIIE) del departament dirigit per Vicent Marzà. Segons les dades d’Educació, actualment, estan en marxa 78 projectes sobre transformació dels patis en espais coeducatius. Els impulsen tres escoletes, dos CRA, 8 IES i 65 col·legis d’Infantil i Primària. Per províncies, es tracta de 20 centres d’Alacant, 10 de Castelló i 48 de València. A través dels PIIE, en els últims cinc cursos s’ha fet una inversió pròxima als 370.000 euros en actuacions destinades a patis coeducatius de 139 escoles i instituts. D'aquests 139 centres educatius, 61 ja han acabat de redissenyar el seu pati i els 78 restants són els que estan fent-ho aquest curs.

Tanmateix, les ajudes per a transformar aquests espais de convivència de l’alumnat no són sols econòmiques. La Conselleria també ha impulsat una guia per a ajudar els equips docents i les comunitats educatives d’escoles i instituts a transformar els patis en espais coeducatius que promouen relacions igualitàries i inclusives.

Durant la presentació de la guia, Vicent Marzà, va explicar que "els patis escolars són els principals espais de socialització del nostre alumnat i, per això, els estem repensant col·lectivament per a trencar amb estereotips de gènere i conformar espais inclusius. Ja tenim molt bones experiències que s’han fet realitat i cal continuar en aquest camí perquè siga generalitzat".

La "Guia de patis coeducatius" orienta els equips docents en l’ús dels patis escolars com a espais de socialització i els dona pautes per a la realització d’un diagnòstic de la situació de partida, així com recomanacions que cal tindre en compte a l’hora de dissenyar un pati coeducatiu. A més, també inclou exemples de bones pràctiques en la transformació dels espais desenvolupades per 22 centres del sistema educatiu valencià.

Vídeo de Sandra Molines

El document és d’accés lliure i es pot descarregar en el REICO, el repositori de recursos per la igualtat i la convivència, del web d’Inclusió Educativa http://www.ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa/guia-de-patis-coeducatius. Aquest enllaç, a més, conté una càpsula de vídeo en què l’autora de la guia, la doctora en Psicologia i professora de Florida Universitària Sandra Molines, detalla les principals claus de la seua proposta.

Molines és una de les veus expertes en l’àmbit de la coeducació al nostre territori. La seua tesi "La coeducació en un centre educatiu: anàlisi del pati escolar" va donar lloc al documental ‘Patis vius, patis coeducatius’ (https://www.youtube.com/watch?v=wAtwh7dCaBg), impulsat per l’Associació per la Coeducació a la qual pertany Molines.

La guia anima també al fet que les iniciatives per a redissenyar els patis siguen participatives i que tota la comunitat educativa hi tinga veu: "L’alumnat té molt a dir en el tipus de pati que li agradaria tindre", explica Molines, i afig: "Si l’alumnat no ha conegut espais i possibilitats diverses en els patis, és molt difícil imaginar una realitat que no hem vist mai o que pensem que és impossible de dur a terme. Per aquest motiu, seria recomanable acompanyar aquest procés d’una cerca d’espais o idees inspiradores d’altres patis escolars".

Jornades sobre infraestructures educatives innovadores

El suport de la Conselleria als patis coeducatius es va constatar amb l’organització de les primeres jornades sobre infraestructures educatives innovadores, coeducatives i sostenibles amb el títol ‘Conviure, comprendre, compartir: construint espais inclusius i coeducatius’. En aquestes trobades, desenvolupades de l’11 al 12 de març d’enguany, hi van participar diferents experts i es van relatar experiències concretes que estan desenvolupant-se.

A més de definir les mesures per a l’obtenció del distintiu d’eficiència energètica i sostenibilitat de les infraestructures escolars i abordar com reduir la petjada de carboni dels centres educatius, s’establiren els paràmetres per a la creació d’espais inclusius i coeducatius de manera generalitzada.

Les conclusions de les Jornades es tindran en compte per a elaborar els plecs tècnics per a la construcció i reforma dels centres educatius, que està duent a terme la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Destacats