Docents protesten en la Direcció territorial de València per impagament i STEPV convoca concentració el dilluns

Sindicats d’Educació denuncien que alguns docents no han cobrat des de setembre i la Conselleria diu que es van incorporar després

Guardar

Un centre de la Seguretat Social
Un centre de la Seguretat Social

Un grup de docents ha protestat en el matí d'aquest divendres en la Direcció territorial d'Educació a València per l'impagament de les nòmines, segons ha informat el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), que ha denunciat aquesta "lamentable situació" i ha avançat que presentarà una denúncia a la Inspecció de Treball.

Aquest sindicat també ha convocat concentracions per a dilluns que ve, 3 de desembre, pels impagaments de les nòmines, una situació que porta "anys denunciant" i davant la qual ha realitzat diverses protestes per a "pressionar a l'administració i que ho solucione", recorda en un comunicat.

Encara que des de STEPV reconeixen que "aquesta pressió ha donat els seus fruits" en aconseguir reduir el nombre d'interins que no han cobrat, lamenten que "encara queda un col·lectiu important que no ha cobrat". Davant aquesta situació, ha convocat una concentració a València el dilluns a les 18 hores, enfront de la seu de la Generalitat en la plaça de Manises, perquè "se solucione de forma immediata".

Paral·lelament, ha avançat que els seus serveis jurídics presentaran la corresponent denúncia a Inspecció de Treball perquè "prenga les mesures oportunes" i, així, "l'administració complisca amb el pagament puntual de les nòmines del seu professorat".

Els sindicats CCOO, CSIF i ANPE també han denunciat, en els seus respectius comunicats, que hi ha docents interins a la Comunitat que ocupen una vacant des d'inici de curs que no han cobrat la nòmina des del mes de setembre i exigeixen a la Conselleria que es pose al dia en el pagament dels salaris.

EDUCACIÓ DIU QUE SÓN DE NOVA INCORPORACIÓ

Per la seua banda, fonts de l'administració educativa han assenyalat a Europa Press que es tracta d'algunes persones que es van incorporar més tard del 5 de setembre. Afigen que es tracta de docents "de nova incorporació al sistema" que han de presentar una dotzena de documents, que s'han de revisar en cada cas. Si en algun cas mancada documentació l'han d'aportar, han incidit.

Des de STEPV han lamentat que "continuen els impagaments de les nòmines del professorat interí" i ha explicat que segons ha pogut saber hi ha persones que des de setembre no han cobrat, "i ja van tres mesos, suposadament per falta de documentació", persones que solament han cobrat un mes en lloc de dos, unes altres que solament han percebut l'augment del 2,5% de la nòmina però no han cobrat la nòmina en si, la qual cosa suposa que han ingressat "des de cèntims fins a uns pocs euros", docents que s'han incorporat a l'octubre i "tampoc han cobrat" i uns altres que no han percebut els dies 1 i 2 de setembre com es va acordar.

"Si el problema és la falta de personal en les direccions territorials STEPV ja està cansat de denunciar aquesta situació que no s'acaba de solucionar mai", ha indicat, al mateix temps que ha exigit que se solucionen aquests problemes "de forma immediata" perquè és "inacceptable que encara hi haja gent que no ha cobrat la nòmina des de setembre, per poques persones que siguen".

Ha advertit que "no es pot permetre que es jugue amb el sustent de les persones que compleixen dia a dia amb el seu treball" i demana que es dote a les direccions territorials del personal necessari per a tenir actualitzades les nòmines i habilitar un procediment extraordinari perquè els qui no han cobrat aquest mes ho facen de forma immediata.

CSIF ha exigit també a Educació que "es pose al dia" amb els pagaments al personal docent perquè "una vegada abonada la nòmina de novembre, encara existeixen interins amb vacant de juliol que no han cobrat des de l'inici de curs i funcionaris als quals no els han aplicat la retribució per la suma de triennis i sexennis".

UN INGRÉS DE 0,99 EUROS

CSIF ha detectat "milers de professionals afectats d'una o una altra forma", d'una banda "interins amb vacant de juliol que no han percebut encara cap nòmina malgrat haver transcorregut quasi tres mesos", casos en els quals solament han cobrat octubre i el d'una persona, per exemple, a la qual Conselleria ha ingressat únicament "0,99 euros en aquest mes".

Ha assenyalat que hi ha al voltant de mig miler de funcionaris de carrera que no han percebut en la seua nòmina de novembre l'increment que els correspon per haver complit triennis o sexennis i Educació "tampoc està aplicant en alguns casos l'augment en les nòmines del 0,25 signat a nivell estatal al març per a traslladar a totes les comunitats".

La central apunta que "als impagaments citats se sumisca la falta de devolució de descomptes per baixes mèdiques que van ser recorreguts i que Conselleria ha de reemborsar a les persones afectades per haver-ho aplicat indegudament".

Per açò, reclama que reforce els seus departaments de nòmines i de personal, com es va comprometre amb el sindicat, i que "procedisca immediatament a abonar tots els endarreriments que deu a milers de docents".

Per la seua banda, la FE CCOO PV ha denunciat que "al voltant de 700 docents interins", segons la informació de la Direcció territorial de València no han cobrat la nòmina de setembre i "en molts casos encara no han cobrat des que van començar a treballar en aqueix mes o a l'octubre".

"ES REPETEIX ANY RERE ANY"

"Aquesta situació es repeteix any rere any i no té explicació que els endarreriments arriben, en els pitjors casos, a tres mesos", ha denunciat aquest sindicat, que ha advertit que iniciarà els tràmits oportuns en Magistratura de Treball si Educació no dóna una solució "immediata" a aquestes persones "que tenen famílies, pagaments i obligacions que no poden atendre sense el sou que han guanyat i no estan cobrant".

ANPE ha lamentat que, "per si no fóra suficient la pèrdua de poder adquisitiu que els docents porten patint des del 2009 amb baixades de sou, successives congelacions o pèrdua de carrera professional", ara pateixen "la ineficàcia de la gestió" de la Conselleria que "mes rere mes deixa a molts docents sense cobrar, a uns altres amb ridícules quantitats, a uns altres havent-los de carreres professionals, a uns altres sense incloure'ls els complements i a uns altres sense pagar-los els dies que al principi els van retallar i que després van prometre que pagarien".

Ha recordat que el professorat "és el primer factor de la qualitat de l'ensenyament i ha sigut el major perjudicat de les retallades", per la qual cosa mostra el seu "rebuig més absolut" a aquesta situació "que anava a ser solucionada en aquesta nòmina de novembre segons la Conselleria, però que novament no ha sigut així, la qual cosa demostra la ineficàcia d'aquesta i el tracte que dóna els seus docents".

FSIE TAMBÉ CRITICA LA "MORATÒRIA SALARIAL"

Per la seua banda, FSIE-Comunitat Valenciana, majoritari en la concertada, també ha instat al conseller, Vicent Marzà, a acabar de manera "urgent" amb la "moratòria salarial" que pateixen els nous professors i que en alguns casos "podria perllongar-se fins a quatre mesos si la Conselleria no ho resol prompte".

Ha traslladat així el "malestar" entre els treballadors de l'ensenyament concertat "que porten sense cobrar des d'inici de curs a causa de falta de personal administratiu en la Conselleria per a fer efectius les altes i les actualitzacions de nòmina registrades enguany".

Segons FSIE, la Conselleria "té voluntat per a canviar les coses, ara solament falta que aqueixa voluntat passe de la teoria a la pràctica" i per açò li suggereix que "actualitze el seu personal i incorpore els professionals que siguen necessaris per a posar fi a l'angoixa d'aquests professionals" que porten tres mesos "vivint del no-res".

Destacats