La Diputació de València presenta el major pressupost de la seua història per a cooperació internacional

Guardar

La diputada Natàlia Enguix
La diputada Natàlia Enguix

La Diputació de València ha augmentat un 12% el pressupost anual en l'àmbit de la cooperació internacional, la qual cosa reserva la major partida en la història de la corporació per a projectes d'ajuda al desenvolupament. L'àrea que dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, disposarà en 2024 de dos milions d'euros per a destinar a les diferents convocatòries i programes de cooperació, “en un context mundial de creixent tensió i conflictes armats en diverses zones, amb nefastes conseqüències per a la població civil, que és la nostra prioritat”, apunta Enguix.

La principal novetat, per tant, és l'increment en la partida econòmica per a “atendre les necessitats de col·lectius vulnerables que són víctimes de desastres naturals o de conflictes bèl·lics”, explica la responsable de la delegació de Cooperació Internacional, que destinarà la major part del pressupost a les convocatòries anuals del programa de cooperació al desenvolupament, amb el qual “reforçarem la solidaritat i ajuda a les persones i col·lectius més desfavorits, a través de projectes duts a terme per ONGD en una trajectòria contrastada que garantix que les aportacions arriben on han d'arribar”.

En xifres, la convocatòria per al finançament de programes i projectes de cooperació internacional al desenvolupament, dirigida a ONGD amb presència i delegació a la província de València, comptarà amb 1.250.000 euros, al que cal sumar altres 200.000 euros per a la subvenció de projectes i activitats de sensibilització social i educació per a la ciutadania global, en l'àmbit provincial. A estes quantitats s'afigen els 80.000 euros inicials per a emergència humanitària, a través d'agències de Nacions Unides com UNRWA i ACNUR.

Una altra de les novetats és la supressió de les ajudes nominatives dirigides a algunes organitzacions i agents de cooperació, que es transformen en un procés de concurrència competitiva al qual poden presentar-se estes mateixes entitats, “que poden arribar a rebre més ajudes que abans”, i qualsevol altra que complisca amb els requisits. La vicepresidenta Enguix atribuïx el canvi a la “intenció de l'actual govern provincial d'incorporar les nominatives a les convocatòries anuals, a través d'un procés obert que garantisca, amb major transparència, la qualitat dels projectes presentats, basats en l'objectivitat, la igualtat i la no discriminació”.

Projectes en marxa

La Diputació ha abonat ja les subvencions concedides l'any passat a un total de 23 projectes de cooperació al desenvolupament posats en marxa per altres tantes ONGD’s en països com El Salvador, Perú, Senegal, Colòmbia, Bolívia, l'Índia, l'Equador, Guatemala, Cuba, Mozambique, Palestina, Burkina Faso, Etiopía i República Dominicana. Projectes, entre altres, com l'enfortiment de les capacitats polítiques, tècniques i administratives amb perspectiva de gènere en les ràdios i xarxes de comunicació d'El Salvador; una actuació per a garantir l'alimentació saludable en dones embarassades i xiquets i xiquetes de menys de cinc anys en comunitats vulnerables andines; o la campanya per a garantir el dret a l'habitatge a 20 dones rurals en el districte indi de Viluppuram.

En paral·lel, l'òrgan provincial va aprovar una altra línia de subvencions en matèria de sensibilització, que han arribat a una vintena de ONGD’s per a la realització de conferències, exposicions artístiques, cursos, jornades i activitats d'educació per al desenvolupament en col·legis, centres educatius i universitats, col·laboració en el XV Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, accions de sensibilització sobre la realitat Nord/Sud des del treball conjunt, promoció dels ODS, la solidaritat i la multiculturalitat, entre una altra mena d'activitats. Entre els organismes subvencionats trobem, entre altres, a Cruz Roja, Psicólogos sin Fronteras, Justicia Alimentaria, Solidaritat Internacional PV, Viviendas para los Sintecho, Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad, Globalmon i One Day Yes

En paraules de Natalia Enguix, “estem a favor de la pau i la dignitat de tots els pobles, i en contra de qualsevol acció que perjudique o pose en risc a la població civil”. Sobre esta base, la vicepresidenta primera de la Diputació ha confirmat el suport incondicional de la corporació “a les associacions i col·lectius, sense ànim de lucre, que cada dia es deixen la pell per a garantir els drets bàsics de persones vulnerables, tant alimentació com assistència sanitària i, per descomptat, la dignitat de dones i xiquets”.

En esta línia, Enguix va confirmar fa uns dies que la Diputació mantindrà la seua ajuda a l'Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina a Orient Pròxim (UNRWA España), a través de la seua delegació en la Comunitat Valenciana. Davant la retirada del suport per part d'algunes institucions, la vicepresidenta va avançar que “si és necessari augmentarem la partida, perquè entenem que hem d'ajudar a la població civil, que és la que més està patint, amb independència de qui haja provocat el conflicte”.

Destacats