La Diputació de València aprova el Pla Obert d'Inversions sis mesos abans que l'anterior i sense vots en contra

Guardar

Plenari de la Diputació de València
Plenari de la Diputació de València

La Diputació de València ha aprovat el Pla Obert d'Inversions 2024-27 amb els vots a favor del PP, Ens Uneix, el PSPV i Vox, i l'abstenció dels tres diputats de Compromís. El ple de gener ha donat llum verda al major programa inversor en la història de la corporació provincial, amb 340 milions per als municipis i 10 per a les mancomunitats en els pròxims quatre anys, amb un increment del 21% respecte a la dotació dels plans d'inversió de la passada legislatura.

La vicepresidenta primera i responsable de Cooperació, Natàlia Enguix, ha agraït el vot favorable a un pla que "beneficiarà a tots els municipis valencians i que s'aprova sis mesos abans del que va aprovar el seu últim pla l'anterior govern provincial". Enguix ha defensat, a més, que el Pla Obert "oferirà totes les facilitats als ajuntaments perquè puguen presentar els seus projectes en qualsevol moment, sense pressions ni terminis que els condicionen, i que disposen del temps suficient per a executar-los i que els diners que els arriben de la Diputació es queden en els municipis en forma de millores reals".

En la sessió plenària de gener s'han aprovat també, per unanimitat, dues pròrrogues o ampliacions de terminis perquè els consistoris puguen finalitzar obres incloses en el Pla d'Inversions 2022-23 i el pla inversor de 2021 per a grans municipis. "Som conscients que el retard en l'aprovació de l'últim pla de l'anterior govern va dificultar als municipis l'execució dels projectes, amb 100 milions d'euros per adjudicar, i també que, en el cas del pla de 2021, s'han vist condicionats pels efectes de la pandèmia i el conflicte a Ucraïna, tenint en compte el desproveïment i l'increment del preu dels materials i el cost de les obres", ha explicat la vicepresidenta Enguix.

Les grans ciutats que van presentar projectes en el pla 2021 disposaran de cinc mesos més, com permet la llei, per a finalitzar les obres, fins al 23 de setembre; mentre que els terminis del Pla d'Inversions 2022-23 s'amplien fins al 19 de maig de 2025 per a executar i octubre d'eixe mateix any per a justificar les obres. La mateixa Enguix afig que els ajuntaments "poden sol·licitar un canvi en els projectes amb la intenció que aquests puguen finalitzar-se i no hagen de renunciar a les ajudes, en resposta a aquests temps canviants en els quals poden alterar-se també les necessitats dels municipis".

Una única abstenció

El Pla Obert d'Inversions del govern que presideix Vicent Mompó ha tirat avant "en el primer ple de l'any, tal com vam prometre en la seua presentació a principis de desembre", ha recordat Enguix. Només el grup Compromís s'ha abstingut en considerar que "es desmantella l'estratègia Reacciona contra l'emergència climàtica" que incloïa l'anterior executiu. En paraules del diputat Josep Riera, "el nou pla d'inversions reparteix més diners però d'una altra manera, incloent-hi les actuacions del cicle de l'aigua i les zones verdes, però deixant fora altres línies que beneficiaven als pobles més xicotets".

En resposta a Riera, la responsable de Cooperació Municipal ha deixat clar que "el Reacciona no desapareix". Natàlia Enguix ha explicat que el que ha fet el nou govern provincial és "incloure dues línies, la d'aigua i la d'energia, en el Pla Obert, i la resta de línies, com a mobilitat, gestió forestal o de residus, es mantindran en altres àrees".

Quant a la fórmula de repartiment, que en aquesta ocasió reforça el criteri poblacional enfront de la superfície, Enguix ha defensat que "des de 2015 aquesta Diputació s'ha encarregat de garantir el finançament dels pobles més xicotets per a equiparar-los als grans, i ara que hem aconseguit que tots tinguen eixos serveis i equipaments bàsics, creiem que és moment de, sense oblidar-nos de les necessitats d'eixos xicotets municipis als quals continuarem ajudant, fixar-nos també en els consistoris que presten servicis a milers d'habitants, en la línia del que aquesta autonomia reclama a l'Estat en el marc del finançament autonòmic".

Destacats