El ple de la Diputació de València té previst aprovar este dimarts el Pla General de Formació 2025, que té com a principal novetat l'aposta clara per incloure les temàtiques de major actualitat i que major interés poden suscitar en el dia a dia dels ajuntaments, com és el cas de la innovació en la gestió local. En este sentit destaca l'itinerari formatiu DIVALDirectia Temàtica, dirigit a càrrecs electes i personal empleat públic amb altes responsabilitats, que continua ampliant els seus continguts i adaptant la seua oferta a les necessitats reals de les entitats locals.
"Des de l'àrea de Formació el que pretenem és ser útil per a millorar el servici que els empleats de les entitats locals oferixen a la ciutadania. Per a això cal anar actualitzant i adaptant la formació a les noves realitats, i en este sentit tot el relacionat amb la innovació en la gestió local és una de les matèries que major interés genera en estos moments", ha declarat el diputat de Formació, Ricardo Gabaldón.
Este Pla de Formació per a 2025 inclou una oferta global de quasi 6.000 places repartides entre els més de 200 cursos programats inicialment, dirigits a tot el personal pertanyent a la mateixa Diputació, als ajuntaments i a la resta d'entitats locals de la província. No obstant això, el nombre inicial d'accions formatives es pot incrementar al llarg de l'any segons les necessitats i la demanda existent, i també a través del Pla Agrupat de Formació Contínua.
Com és habitual des de la pandèmia, la corporació provincial manté una important oferta de cursos en línia, ja que estes modalitats afavorixen la participació i faciliten l'accés a la formació a un major nombre d'empleats. No obstant això, continua havent-hi nombroses accions formatives de caràcter presencial, així com amb formats mixtos, combinant la presencialitat i les classes a distància.
També cal destacar la consolidació de l'aposta, implementada l'any passat, de descentralitzar part de les accions formatives en diferents municipis de la província, amb la finalitat de facilitar la presencialitat dels empleats públics dels municipis d'interior. "Considerem fonamental acostar estos cursos als nostres pobles, per a així facilitar que els treballadors dels diferents ajuntaments puguen continuar millorant la seua formació, i, en definitiva, poder oferir un millor servici a la ciutadania", ha manifestat Ricardo Gabaldón.
Contingut dels cursos
El contingut dels cursos que s'impartiran durant el present exercici continua abastant una gran quantitat d'àmbits. Quant al contingut dirigit als empleats dels ajuntaments, sobreïx l'important capítol dedicat a la formació relativa a competències digitals, administració electrònica i transformació digital. També tenen gran rellevància altres matèries com el valencià, la contractació, la gestió econòmica, la gestió de fons europeus i la igualtat.
Així mateix, per al personal de nou ingrés existix formació específica en matèries com a protecció de dades, ciberseguretat, igualtat, protocol d'assetjament sexual, prevenció, salut laboral i administració electrònica.
Quant a la formació especialitzada que s'oferix a través dels itineraris formatius, com és el cas de DIVALdirectia (per a personal amb responsabilitats directives) i DIVALdata (per a responsables de protecció de dades), enguany s'ha iniciat el nou itinerari formatiu DIVALcomunica, destinat a tot el personal empleat públic, amb l'objectiu de millorar la comunicació amb la ciutadania, simplificant el llenguatge administratiu.
Totes les accions formatives seran impartides per un professorat expert en les matèries de referència, procedent de l'àmbit universitari i també del professional, o bé de la mateixa administració provincial i els ajuntaments.