La Diputació instal·la i gestiona bústies de denúncia ciutadana en 12 municipis valencians de menys de 300 habitants

Guardar

Paz Carceller i Amparo Folgado
Paz Carceller i Amparo Folgado

La Diputació de València instal·la i gestiona bústies de denúncies ciutadanes en 12 municipis de menys de 300 habitants, en el marc de l'estratègia de la corporació de combatre les infraccions normatives i lluitar contra el frau. Les delegacions d'Assessorament Municipal, dirigida per Paz Carceller, i Integritat Institucional, amb Amparo Folgado al front, han posat en marxa esta iniciativa transversal que és d'obligat compliment per als ens locals arran de la Llei 2/2023, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.

En este sentit, la corporació provincial amplia la seua estratègia d'integritat i fa el primer pas en els 12 consistoris que estan eximits de mantindre el lloc de secretari, que tindran a la seua disposició al personal de la Diputació. Els municipis que disposaran d'esta bústia de denúncia ciutadana, on qualsevol persona física que haja tingut o tinga relació professional amb el consistori podrà alertar de possibles infraccions normatives, garantint la confidencialitat d'estes informacions, són Llocnou de la Corona a l'Horta Sud; Vallés, Estubeny i Torrella a la Costera; Casas Altas i la Pobla de San Miguel en el Rincón de Ademuz; i Sempere, Beniatjar, Bufali, Terrateig, Pinet i Benissuera a la Vall d'Albaida.

La Diputació ha de prestar assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis i altres entitats locals, especialment a les de menor capacitat econòmica i de gestió. Per este motiu, l'àrea d'Integritat Institucional inclou un nou objectiu estratègic que permet al personal funcionari de la Diputació, en concret de l'àrea d'Assessorament Municipal, gestionar la bústia de denúncies interna als ajuntaments eximits de mantindre el lloc de secretari, sempre que ho hagen sol·licitat a través de la seu electrònica.

Estes bústies de denúncia internes, a diferència de les externes dirigides a qualsevol veí o veïna del municipi, recullen els avisos o suggeriments de funcionaris, ex funcionaris, contractistes i altres persones que han tingut o tenen un vincle professional amb els ajuntaments, i que podran alertar de possibles irregularitats de manera anònima i confidencial, si així ho desitgen.

La diputada de Govern Obert i Integritat Institucional, Amparo Folgado, destaca “l'impuls de la transparència que té entre les seues prioritats el govern provincial, amb iniciatives com estes bústies de denúncia que faciliten als ciutadans que tinguen actualment o hagen tingut un vincle professional o laboral amb els ajuntaments, la possibilitat d'informar sobretot tipus d'infraccions, per a posteriorment donar-li el curs administratiu o legal que corresponga”.

Per part seua, la responsable d'Assessorament Municipal, Paz Carceller, assenyala que este tipus d'actuacions “demostren que la Diputació està sempre a la disposició dels ajuntaments, sobretot dels municipis més xicotets i amb menys recursos”. “La Diputació vol ser referent en matèria de lluita antifrau i exercix un paper fonamental en la prevenció i detecció precoç de possibles irregularitats, infraccions o delictes, enfortint la transparència en les Administracions Públiques i promovent una cultura ètica de denúncia responsable”, afig Carceller, qui espera que esta política “es faça extensiva a tota la província”.

Destacats