La Diputació de València s'ha mobilitzat amb l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR), dependent de la Generalitat, per a quantificar els danys causats per la DANA en les depuradores de la província i iniciar com més prompte millor els tràmits per a la seua reparació. Han resultat danyades, algunes d'elles devastades, 75 depuradores que treballen en el sanejament d'aigües residuals en 13 comarques. El cost estimat de reparació, amb l'objectiu de restablir el servici de depuració, supera els 32 milions d'euros. El nombre d'estacions depuradores danyades pot incrementar-se a mesura que els tècnics puguen accedir a totes les instal·lacions afectades pel temporal.
Natàlia Enguix ha participat en una reunió de la comissió tècnica, convocada d'urgència, a la qual ha assistit juntament amb la directora general de l'Aigua, Sabina Goretti, i el gerent de l'EPSAR, José Aparicio, en la qual també ha estat present el seu homòleg en Egevasa, Juan Ángel Conca. "Hem de posar en valor el treball descomunal que han fet els tècnics tant de l'EPSAR com d'Egevasa per a quantificar els danys en només una setmana, tenint en compte que parlem de depuradores, bombaments i col·lectors", assenyala la responsable provincial.
La vicepresidenta primera de la Diputació i màxima responsable de la Junta General d'Egevasa, Natàlia Enguix, destaca que "la prioritat des d'Egevasa, que és l'empresa de la Diputació que s'encarrega de les infraestructures hídriques, ha sigut posar-se a la disposició dels municipis afectats per a reparar les avaries i restablir el proveïment d'aigua potable, i ara és moment d'ocupar-se també de l'evacuació de les aigües residuals". Enguix ha destacat la velocitat amb la qual s'ha actuat per part del personal tècnic d'Egevasa: "és imprescindible recuperar el servici de sanejament dels municipis afectats per a evitar problemes mediambientals i de salut pública".
Actuacions per emergència
La mateixa Enguix ha fet referència al conveni entre l'EPSAR i Egevasa, les entitats dependents de la Conselleria de Medi Ambient i la Diputació, que ha permés "disposar d'un instrument fonamental per a realitzar actuacions d'emergència, com la que va tindre lloc en 2019 en el col·lector d'Ontinyent a conseqüència d'una altra DANA". Fruit d'este conveni, "s'han pogut quantificar els desperfectes en temps rècord i es podran iniciar les tramitacions d'urgència, que una vegada aprovades s'aniran executant".
Natàlia Enguix avança que Egevasa "coordinarà els treballs de reparació per a recuperar com més prompte millor la normalitat en un servici sanitari bàsic com és la depuració". La vicepresidenta explica que el cost de les actuacions "es cobrirà en part amb el cànon de sanejament que s'inclou en els rebuts de l'aigua per a fer front a este tipus d'imprevistos, i en part amb inversió de la Diputació a través d'Egevasa".
Entre les actuacions previstes, destaquen els 2.400.000 euros pressupostats per a la depuradora de Vall dels Alcalans i els quasi dos milions d'euros que hauran de destinar-se a les depuradores de Gestalgar, Godelleta i Pedralba. En alguns municipis, cas de Cortes de Pallás, hi ha fins a set estacions danyades, amb una inversió global prevista de més d'un milió d'euros per a restablir el servici d'evacuació de les aigües residuals.
La Diputació de València que presidix Vicent Mompó obri així un nou front d'ajuda als municipis afectats per la DANA, que se suma als treballs de rescat de víctimes i neteja en els quals participa des del primer moment el Consorci Provincial de Bombers; la reconstrucció de les carreteres i ponts danyats per l'aigua, amb una inversió que supera els 30 milions d'euros; i la recuperació del subministrament d'aigua potable en les zones afectades, en la qual continua participant Egevasa, a la disposició de qualsevol ajuntament que requerisca els seus servicis.