La Diputació commemora el 25N: "És hora que la vergonya recaiga en l'agressor i no en la víctima"

Guardar

La vicepresidenta i diputada d'Igualtat, Natàlia Enguix
La vicepresidenta i diputada d'Igualtat, Natàlia Enguix

La Diputació de València ha commemorat este dilluns el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona amb la lectura d'un manifest conjunt firmat pel Partit Popular, Ens Uneix, el PSPV i Compromís. El text, llegit en seu provincial per les vicepresidentes primera i segona, Natàlia Enguix i Reme Mazzolari, la diputada Neus Garrigues i els diputats Carlos Fernández Bielsa i Pau Andrés, conclou amb un missatge directe enfocat a totes les institucions i la societat en general: "És hora que la vergonya recaiga on ha d'estar, en qui exercix la violència, no en qui la patix".

La primera a prendre la paraula ha sigut la vicepresidenta Natàlia Enguix, responsable d'Igualtat, conscient que "la violència que patixen les dones i xiquetes pel fet de ser-ho continua sent un problema estructural que travessa fronteres, cultures i circumstàncies". El nombre de denúncies i el de dones víctimes van tornar a augmentar durant 2023 i ho fa de forma continuada des de 2013. "Parlem de 546 denúncies i 533 víctimes d'estos delictes cada dia, un recordatori per a tindre clar que la lluita no pot cessar i hem de redoblar els esforços".

La Diputació i els ajuntaments de la província "ens unim en l'esforç col·lectiu per a transformar les estructures que perpetuen el masclisme i la desigualtat, en una condemna unànime contra la violència i totes les seues manifestacions que busca construir un futur en el qual cap dona visca amb por", ha assenyalat la mateixa Enguix, qui no s'oblida de "les innombrables violències quotidianes que resulten invisibles i silenciades, com la violència econòmica, la vicària, la digital i el tràfic de dones i xiquetes amb finalitats d'explotació sexual".

Natàlia Enguix ha coincidit amb la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, en "l'empitjorament de la situació que poden provocar catàstrofes com la DANA, amb l'agreujament de determinats casos de violència masclista davant situacions d'estrés, confusió i tensió en la ciutadania que poden repercutir en els agressors, com manifesten diverses organitzacions socials que treballen amb les víctimes".

Una lluita universal

Reme Mazzolari ha pres el testimoni de la vicepresidenta Enguix en la lectura d'un manifest que exigix justícia i reparació en totes les parts del món. "Hui recordem especialment a les dones i xiquetes de l'Afganistan, als qui les noves lleis del règim talibà han privat encara més de llibertat, sense accés a l'educació, el treball i la vida pública".

Davant la regressió dels drets de les dones, la corporació provincial apel·la a l'àmbit legislatiu i judicial. "També hi ha lloc per a l'esperança, amb avanços com la norma europea que marca una fita en la protecció dels drets de les dones i obliga els Estats membres a enfortir els servicis de suport i la resposta penal enfront de nous delictes com el ciberassetjament", ha destacat Mazzolari.

La vicepresidenta segona de la Diputació també ha fet referència a la Llei estatal contra la Violència de Gènere que el mes vinent complix 20 anys. "Al marge dels grans avanços des de la seua entrada en vigor, trobem hui un desenvolupament insuficient en aspectes com la formació especialitzada en violència de gènere dels operadors jurídics, o la resolució de la problemàtica que ocasiona la valoració del risc en el sistema VioGén".

Precisament les dues dècades de la llei centrarà la celebració del seté Feminari de la Diputació de València, que tindrà lloc els dies 9 i 10 de desembre. El congrés feminista farà un reconeixement a Ana Orantes, la granadina que va denunciar en televisió la violència a la qual havia sigut sotmesa pel seu exmarit, que la va assassinar dies després, el desembre de 1997. El cas va commocionar l'opinió pública i va ser el detonant per a considerar la violència de gènere com un problema social i per a impulsar la reforma del Codi Penal. També va ser el punt de partida per a instar les víctimes a denunciar als seus agressors.

Acords aconseguits

La diputada Neus Garrigues i els diputats Carlos Fernández Bielsa i Pau Andrés han sigut els encarregats de llegir les conclusions del manifest que s'aprovarà oficialment en el ple del 4 de desembre. Entre els acords aconseguits pels grups destaca el "d'impulsar la col·laboració institucional entre administracions implicades per a fer front a la violència exercida contra la dona, amb l'objectiu de detectar nous casos davant la situació provocada per la DANA i utilitzant una Xarxa de Municipis Protegits contra estes violències que suma ja 237 ajuntaments".

Altres acords als quals es compromet la Diputació són "prestar els recursos necessaris a les associacions de dones que treballen amb les víctimes; reclamar a la Generalitat la prioritat en l'accés a habitatges públics assequibles per a les dones que patixen estes situacions; instar el Govern central que aprove la llei orgànica integral contra el tràfic i explotació d'éssers humans; redoblar esforços, al costat de la resta d'administracions, en la formació contínua dels professionals que atenen les víctimes; i donar suport a les mobilitzacions convocades pel moviment feminista amb motiu del 25N.

La Diputació ha posat a la disposició dels ajuntaments un cartell autoeditable, obra de A. Alberca, en el qual poden anunciar tots els seus actes amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

Arxivat a:

Destacats