La Diputació de València ha celebrat este dimarts la primera sessió de la Comissió no permanent d'estudi sobre la gestió de l'emergència del dia de la riuada i per a la recuperació de les comarques afectades. Esta primera reunió s'ha centrat en la gestió informativa de l'ens provincial durant el 29 d'octubre i els dies posteriors a la tragèdia.
El president de la Diputació, Vicent Mompó, ha destacat que “si una cosa s'ha posat de manifest” en esta primera sessió és que “la Diputació ha estat des del minut zero a peu de carrer”, al costat dels pobles afectats: “des dels primers dies coordinem una reunió matinal amb totes les alcaldesses i alcaldes dels pobles de la zona zero; hem oferit informació detallada de l'estat de les carreteres provincials a través de la web i les xarxes socials; i vam ser el canalitzador de les demandes dels pobles per a poder traslladar-les al CECOPI, entre moltes altres accions”.
No obstant això, ha reconegut, “s'han fet coses bé i altres que no s'hauran fet tan bé”. D'ací la constitució d'esta comissió que “no és un exercici de revisió estèril, sinó una implicació ferma en l'aprenentatge i la millora contínua”, ha assegurat Mompó, al mateix temps que ha concretat que l'objectiu és confeccionar “un manual de bones pràctiques que servisca com a referència perquè puguem actuar de manera més eficaç i coordinada davant situacions similars”.
En la mateixa línia, ha esgrimit el president, “entenem que la nostra responsabilitat no es limita a actuar en el moment de la crisi, sinó també a avaluar i perfeccionar els protocols perquè, si es repetix una situació d'este calibre, estiguem millor preparats”. “La transparència i la col·laboració són els pilars d'esta comissió, i el nostre objectiu és clar: convertir l'experiència en una ferramenta útil per a la seguretat i el benestar de totes les valencianes i els valencians”, ha afegit.
La comissió es reunirà de nou el dimarts que ve. En esta ocasió s'analitzarà l'emergència i compareixerà l'inspector cap del Cos Provincial de Bombers de València i cap de l'emergència de la dana del 29 d'octubre, José Miguel Basset. Serà el primer dels experts que participarà en esta comissió que, en principi, es desenvoluparà en sis sessions i en les quals s'estudiarà el treball realitzat referent a l'aigua i els residus, l'assistència a municipis o la reconstrucció, entre altres.