La Diputació aprova una declaració conjunta del 8M amb el focus en la dona rural i contra els ventres de lloguer

Guardar

Natàlia Enguix, vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat a la Diputació de València
Natàlia Enguix, vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat a la Diputació de València

La Diputació de València ha aprovat de manera conjunta, en els vots del PP, Ens Uneix, el PSPV i Compromís, la moció en motiu del Dia Internacional de la Dona presentada per la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, Natàlia Enguix. El text posa el focus en el protagonisme imprescindible de la dona en el món rural, la promoció del treball dels municipis en matèria d'igualtat i la penalització dels ventres de lloguer, junt en la regulació d'una indústria audiovisual lliure de violències contra les dones.

La vicepresidenta Enguix s'ha definit a si mateixa com a feminista radical perquè “només així podem afrontar el problema de la igualtat d'oportunitats, parlar d'equitat i canviar una societat en la qual la meritocràcia està basada en principis patriarcals”. Natàlia Enguix ha defensat “les mesures d'acció positiva que han permés que les dones s'incorporen als llocs de decisions en l'àmbit públic, en una societat en la qual la vàlua dels homes es pressuposa i la de les dones es qüestiona”.

En esta línia, la titular provincial d'Igualtat ha reafirmat l'obligació de la Diputació de contribuir a la “construcció d'una societat on totes les dones puguen desenvolupar-se plenament, sense barreres ni discriminació, treballant per a eliminar les desigualtats que encara patixen moltes d'elles, sobretot en els entorns rurals”. D'ací la importància del treball que realitzen els municipis per a aconseguir eixa igualtat real entre homes i dones, “tant en el sistema de detecció precoç com en l'atenció a les víctimes, qüestions que continuarem promovent des de la Xarxa de Municipis Protegits de la Diputació”.

Per part seua, la diputada socialista Neus Garrigues ha lamentat que encara existisquen “partits polítics que no condemnen la violència masclista”. En la seua opinió, “una societat no pot ser avançada si no té com a prioritat la igualtat efectiva i acabar amb qualsevol tipus de violència contra les dones”. De la mateixa manera, la portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, ha celebrat que “la causa feminista està més viva que mai, malgrat Vox”, i ha exigit “el compliment de totes les lleis vigents sobre el tema per a no donar ni un sol pas arrere”.

El portaveu de Vox, Sergio Pastor, ha argumentat el seu rebuig a la moció en què “les polítiques d'esquerra han fracassat, com en el cas de la llei del ‘Solo sí és sí’, i ha lamentat que “el que sembla importar és només que les dones arriben en termes numèrics, per una qüestió de quotes”. La vicepresidenta Enguix ha finalitzat el debat sense voler polemitzar i ha demanat el vot favorable a la moció del 8M, extrem que ha agraït el president de la Diputació, Vicent Mompó. En els mateixos termes s'ha resolt la moció presentada pel grup Compromís per a combatre la LGTBIfòbia, que ha sigut recolzada per tots els representants en la institució menys Vox.

Registre de represaliats

El ple de febrer en la institució provincial també deixa acords en altres matèries, cas de Memòria Democràtica. En este sentit, ha tirat avant una moció presentada pel grup socialista en reconeixement del que fora vicepresident de la Diputació, Isidro Escandell, afusellat al juny de 1940 per les seues idees polítiques. Només Vox ha votat en contra d'esta reparació moral en la qual han coincidit la resta de grups des del respecte individual a Escandell, les restes del qual van ser depositats en la coneguda com a ‘fossa de la cultura’ del cementeri de Paterna.

La moció incloïa un segon punt que ha sigut esmenat per la vicepresidenta Enguix, responsable de Memòria Històrica. “Crear un registre provincial de represaliats no és competència d'esta institució, segons l'informe del secretari, per la qual cosa elevarem un escrit al Ministeri de Presidència perquè incorpore als represaliats de la Diputació en el cens estatal, un registre que està pendent des de 2022 i que és competència del Govern d'España”, ha assenyalat Enguix, qui ha puntualitzat que el registre s'ha de basar, entre altres fonts, “en les dades subministrades per les diferents administracions públiques”.

Acords per unanimitat

Al llarg del ple han tirat avant per unanimitat el nou Pla de Formació per a 2024, en prop de 6.000 places per a empleats públics de la corporació i els ajuntaments i un reforç de la descentralització, en més cursos en espais cedits pels municipis; el Programa Provincial d'Activitats Preventives, en el marc del Pla de Prevenció d'Addiccions; i la cessió de vials de titularitat provincial als consistoris de La Pobla del Duc, Quatretonda i Benigànim.

També en el vot favorable de tots els grups en representació en el ple s'ha aprovat demanar al Govern central que incloga ja en els Pressupostos Generals de l'Estat el soterrament de les vies que travessen Alfafar, Sedaví i Benetússer, una moció del PP que ha defensat el diputat provincial i alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara, qui ha lamentat les 77 morts registrades en el punt negre conegut com a ‘pas de la mort’.

Destacats