Díaz, Colau, Oltra, García i Hamed advoquen per "caminar juntes" per a fer "bona" política: "S'obri un nou cicle"

Guardar

Díaz, Colau, Oltra, García i Hamed a l'acte #OtrasPolíticas
Díaz, Colau, Oltra, García i Hamed a l'acte #OtrasPolíticas

La vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, la portaveu de Más Madrid, Mónica García, i la portaveu del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania a Ceuta, Fàtima Hamed Hossain, han advocat per "caminar juntes" des de la "diferència" per a fer "bona" política durant un acte conjunt a València en el qual han assegurat que "s'obri un nou cicle".

Les dirigents han compartit aquest dissabte la trobada '#OtrasPolíticas' en el Teatre Olympia, un acte conduït per la periodista Carolina Ferre en el qual han reivindicat la política de les "coses quotidianes" que "interessen" a la gent. Han posat en comú les seues idees sobre temes d'actualitat com les pensions, l'ocupació, la ultradreta i els governs de coalició, en un esdeveniment en format tertúlia que s'ha vist interromput uns minuts quan una dona ha cridat la consigna "les dones no som una ideologia".

Yolanda Díaz ha assegurat que l'esdeveniment a València "és el començament d'una cosa meravellosa", ha remarcat que "el millor està per arribar" i s'ha dirigit a les altres quatre dirigents amb un missatge: "Fem coses xicotetes, somiem en gran i caminem juntes amb vosaltres davant". Una idea que han repetit la resta de les participants.

Mónica García ha remarcat que "s'obri un nou cicle en el qual les dones som les protagonistes". "Ens agrada la bona política i farem política bonica", ha assegurat, en la mateixa línia que Mónica Oltra: "Em quedaria que caminem juntes des de la diferència, des de l'escolta i l'amor".

Al seu torn, Ada Colau ha apel·lat a la "il·lusió, futur i esperança" i ha assegurat que "la diversitat no és una cosa dolenta, és una cosa bonica". "Ens agrada posar-nos d'acord en la diversitat", ha afirmat. Fàtima Hamed ha apostat per "la política de la gent normal i corrent per a la gent normal i corrent".

L'acte ha comptat amb la presència de membres de Compromís i de Unides Podem en la Comunitat Valenciana com la seua coordinadora, Pilar Lima, encara que sense cares visibles de Madrid més enllà de les intervinents. En paraules d'Oltra, "som totes les que estem i no estem totes les que som". "Ayuso no ens abellia que vinguera", ha ironitzat la dirigent valenciana, que lamenta que no es parle més del que "li importa a la gent". "Si Ayuso i Almeida es barallen, com no es divorciarà la gent de la política?", ha postil·lat.

Mónica García, a més, ha fet l'ullet a les paraules de la secretària general del PPCV, María José Catalá, que va titllar d'"aquelarre feminista" l'acte: "És el primer aquelarre al qual vinc i no me l'havia imaginat així".

"A LA GENT LI PREOCUPA LA VIDA"

Yolanda Díaz ha subratllat que "a la gent el preocupa vida i la vida és política i en política han d'estar persones normals i han de fer vides normals". "A la gent el preocupa que hi haja barris en els quals hi ha xiquets que no puguen fer tres menjars al dia, la gent que no pot pagar el lloguer, la llum, que no tenen ocupació o tinguen una ocupació precària", ha exposat, abans d'aportar una "dada": "La meitat dels assalariats al nostre país pateixen alguna forma de precarietat".

La vicepresidenta del govern ha ressaltat que amb la pandèmia "han aflorat els dèficits", però que en el govern han "demostrat que sí que es pot", amb mesures com els ERTO o el conveni que regula les condicions de les treballadores de la llar.

D'altra banda, s'ha referit a les pensions. "Parlar de pensions és parlar del mecanisme de protecció del nostre país. El nostre país no té un problema de despesa en pensions, té un problema d'ingressos i tenim un mandat constitucional que ens diu que les nostres pensions han de ser suficients. Cuidem les pensions", ha reivindicat, al mateix temps que ha posat en valor que "és la primera vegada que es diu 'actuarem pels ingressos i no per les despeses".

Així mateix, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha recalcat l'increment de persones assistides pel sistema de dependència en la Comunitat Valenciana i ha reivindicat que les polítiques socials, de serveis públics i de les cures són "una font de riquesa" perquè generen ocupació no deslocalitzable.

EXTREMA DRETA

Altra de les qüestions que han abordat és l'auge de l'extrema dreta. En aquest punt, Fàtima Hamed s'ha referit a la seua experiència en el parlament de Ceuta. "Ceuta és molt més que aqueixos enfrontaments que moltes vegades es veuen en els plens", ha assegurat, abans d'assenyalar que per a tractar la qüestió van considerar "guardar silenci" o "contestar-los" i "intentar convéncer", opció per la qual van optar.

Sobre aquest tema, Ada Colau ha opinat que "cal triar" i "seleccionar" perquè "si dediques molta energia a una cosa, no la dediques a l'altra. Per part seua, Mónica García ha manifestat que se sent "orgullosa" d'acudir a l'acte com a "ambaixadora de Madrid" i que la Comunitat està "farta de la confrontació". "Defensem que la política és bonica, és empàtica, és salut", ha esgrimit, i ha lamentat que "només ix la part dolenta".

En aquesta línia, Oltra ha lamentat que "la gent està trista" després de la pandèmia i que "està costant recuperar el pols de l'alegria". Enfront d'això, ha subratllat que "la política és bonica i divertida". Per a Yolanda Díaz, la política "és mobilitzar-se, manifestar-se" i és "meravellosa".

"La crisi ha sigut brutal i hi ha temor, per tant crec que cal demostrar polítiques que servisquen per a, des del xicotet, canviar. Crec que és possible transmetre a la gent que juntes podem anar canviant les coses", ha assenyalat, abans de contraposar aquesta "il·lusió" al "nivell d'insults i agressivitat" en el Congrés dels Diputats.

GOVERNS DE COALICIÓ AMB EL PSOE

Un altre dels assumptes que han tractat, a preguntes de Carolina Ferre, ha sigut com és la convivència entre partits en governs de coalició i les "contradiccions" que es poden donar. Sobre aquest tema, Yolanda Díaz ha apuntat que respondrà a aquesta qüestió "quan deixe de ser ministra".

Sí s'ha pronunciat Mónica Oltra, que ha assenyalat que "saps que a vegades has de cedir". "El que em tranquil·litza molt és saber que hi ha coses en les quals mai cediré", ha apuntat, i ha remarcat que "el PSOE arriba fins on arriba" pel que l'"important" és fins a on "estirar".

Respecte a com potenciar les 'altres polítiques', les participants han lamentat que la ciutadania pense que no es poden fer les coses de manera diferent al que està acostumada. Ada Colau ha apostat pel feminisme i pel municipalisme, mentre que Mónica García ha plantejat: "Si som capaços de ficar una via en l'artèria femoral, arribar al cor, canviar una vàlvula i que una persona que té insuficiència cardíaca deixe de tindre-la, com no serem capaces de fer política per a frenar la desigualtat?".

Així mateix, preguntades sobre què tenen en comú i admiren les unes de les altres, Fátima Hamed ha destacat "la voluntat absoluta de voler millorar les coses", Oltra ha afegit a aquest aspecte la "valentia" de les seues companyes i Mónica García ha afirmat: "Jo soc una molècula plena d'àtoms, tinc un àtom de la manera de pacificar la ciutat d'Ada, un àtom de la manera d'enfrontar-se al pitjor PP, un atòm de 'senyor Egea, li donaré una dada' i un àtom de Fàtima enfrontant-se a la ultradreta. Totes aprenem de totes".

Yolanda Díaz ha assenyalat que el que tenen en comú és "voler-se". "El millor està per arribar sempre, el que ens uneix és que ens volem i no es pot fer res en la vida sense voler i sense creure en les coses que fas", ha afegit.

Arxivat a:

Destacats