Desencallat el buc 'Ever Given' i desbloquejat el Canal de Suez

La SCA assegura que el trànsit marítim es reprendrà pròximament

Guardar

buque canal suez
buque canal suez

Les maniobres per a reflotar el buc 'Ever Given', encallat en el Canal de Suez (Egipte) des del dimarts passat, han tingut èxit la matinada d'aquest dilluns, segons ha confirmat a primera hora del dia l'Autoritat del Canal de Suez (SCA).

El president de la SCA, Osama Rabie, ha indicat en un comunicat publicat per l'organisme a través de la seua pàgina web que el vaixell de càrrega ha sigut reflotat després de l'èxit de les maniobres d'arrossegament i ha detallat que la posició del buc "s'ha modificat en un 80 per cent", allunyant la popa més de cent metres de la riba.

Així, la SCA ha destacat que està previst que es reprenguen les maniobres quan hi haja un nou augment dels nivells d'aigua, la qual cosa s'espera que ocórrega a les 11.30 hores (hora local), quan aconseguiran els dos metres, moment en el qual s'espera modificar completament la posició del vaixell per a col·locar-lo en paral·lel al canal.

Rabie ha traslladat a la comunitat marítima internacional que el trànsit en el Canal de Suez es reiniciarà en tant que el buc haja sigut totalment desencallat, després del que serà enviat a una zona d'espera per a ser sotmès a proves tècniques.

Finalment, ha aplaudit els esforços "heroics" dels treballadors de la SCA pel "gran treball", al mateix temps que ha destacat que han complit amb el seu "deure nacional" i ha expressat la seua confiança en què els treballs d'alliberament de l''Ever Given' seran completats.

El mateix Rabie havia anunciat poc abans que les tasques per a intentar desencallar el buc es reprenien amb l'ajuda de 10 remolcadors gegants que han operat des de quatre direccions diferents.

Unes hores abans de l'anunci de la SCA, el proveïdor de servicis marítims Inchcape Shipping, havia assenyalat que el buc havia sigut reflotat a les 4.30 hores (hora local), abans d'indicar que el buc "està assegurat".

El vaixell va quedar encallat el dimarts i des d'aleshores ha causat un embós sense precedents en una de les rutes comercials més transitades del món, que ha provocat el desviament de més de 200 navilis i la paràlisi de béns per valor de 9.500 milions d'euros diaris.

El primer ministre egipci, Mostafá Madbuli, va posar l'accent el dissabte en què el país estava en una carrera contrarellotge per a desencallar l''Ever Given', de 400 metres d'eslora i 59 metres de mànega, que transporta 224.000 tones de mercaderia.

Per la seua banda, Rabie va sostindre en una entrevista concedida el dissabte que els forts vents en la zona no van ser la "causa principal" que el vaixell de càrrega encallara, abans d'apuntar a "altres factors". Fins llavors, les autoritats havien atribuït el succeït a una tempestat d'arena.

Destacats