Demòcrates Valencians critica el tractament "injust i arbitrari" en la decisió que 14 departaments de salut es quedaren en la fase 0

Lluís Bartomeu, del Consell Polític de Demòcrates Valencians, opina que hi ha hagut un agravi comparatiu amb altres regions com el País Basc

Guardar

valencia ep
valencia ep

La controvertida decisió del ministeri de Sanitat de no deixar passar 14 departaments de salut a la fase 1 ha generat crítiques per part de l’executiu valencià, unes crítiques basades essencialment en el canvi de criteris una vegada finalitzat el termini de presentació i en la falta de justificacions inicials. Tant la consellera de Sanitat, Ana Barceló, com el president de la Generalitat, Ximo Puig, han manifestat el seu descontentament per la decisió al llarg d’aquesta setmana. Des de Demòcrates Valencians secunden les queixes dels dirigents valencians i critiquen el tractament "injust i arbitrari" que ha impedit que 14 departaments de salut no passaren a la fase 1 de la desescalada.

Una de les principals causes de la protesta ha sigut la comparació amb altres comunitats com el País Basc que, a priori, semblaven trobar-se en una situació més delicada, però que sí que han passat a la fase 1 totalment. Així, mentre les xifres de contagiats són de 829 casos per cada 100.000 habitants a Euskadi, al territori valencià la xifra era de 281 casos per cada 100.000 habitants. Lluís Bartomeu, candidat a les eleccions europees per Demòcrates Valencians, opina que hi ha hagut un agravi comparatiu: "No és un atac al País Basc, sinó una reclamació contra el govern que no aplica les mateixes regles a tothom". Cal recordar que Demòcrates Valencians es va presentar en una llista conjunta amb altres partits com el PNB (Partit Nacionalista Basc) a les eleccions europees de 2019.

Una de les raons que s’ha arguït per part del govern central és la falta de proves PCR realitzades a casos sospitosos de coronavirus a la Comunitat Valenciana, on s’ha realitzat només a un 20% dels 3000 sospitosos que presentaven símptomes. No obstant això, des de la Generalitat protesten perquè aquest paràmetre es va afegir a les condicions una vegada la Comunitat Valenciana ja havia presentat el document amb 212 pàgines en què es valorava la situació. Des de Demòcrates Valencians també opinen que no s’ha actuat amb la transparència suficient per part del govern a l’hora d’establir els criteris per avançar de fase. "S’ha actuat amb opacitat i arbitrarietat, i els valencians estem rebent un tractament injust", ha esmentat Bartomeu. En aquest paràmetre de proves PCR a sospitosos de contagi, el País Basc ha realitzat proves al 52% dels casos d’un total de 5500 sospitosos, una xifra percentualment més elevada que a la Comunitat.

Respecte al repartiment dels 16.000 milions d’euros per part del govern central a les comunitats autònomes, en què no s’establien criteris de població percentual i, per tant, la Comunitat Valenciana eixia perjudicada en el repartiment, Demòcrates Valencians ho qualifica d'"una vergonya més", ja que no es rebran "els diners que ens pertoquen". A més, creuen que la conjuntura de crisi provocada per la COVID-19 servirà per a seguir "allargant i retardant els problemes d’infrafinançament que afecten els valencians des de fa anys".

Destacats