Democràcia en Verd exigeix que es recórrega la sentència sobre Intu Mediterrani

Guardar

intu mediterraneo
intu mediterraneo

L'associació ecologista Democràcia en Verd ha qualificat de "preocupant" que el Consell "no haja anunciat encara" un recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) relativa al proyecto del centre comercial Intu Mediterrani en el paratge dels Moles de Paterna (València).

El col·lectiu es refereix així a la decisió de la Secció Primera de la Sala contenciosa administrativa del TSJCV ha anul·lat la resolució de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de data 10 d'octubre de 2016 que denega la proposta del Pla d'Actuació Territorial Estratègica (ATE) 'Port Mediterrani' i ha demanat al Govern valencià un nou informe perquè el projecte comercial siga sostenible.

Per a Democràcia en Verd, el silenci de la Generalitat Valenciana és "molt preocupant, especialment si es té en compte que l'esmentada sentència solament estima de manera parcial el recurs dels promotors anul·lant així la resolució de la Conselleria d'Habitatge de 10 d'octubre de 2016 que denegava la proposta presentada en el seu moment sota la denominació "Port Mediterrani".

Resulta "incomprensible", subratlla el lobby ecologista, que l'administració autonòmica no haja decidit encara si defensa o no la seua pròpia actuació. "Com si no tinguera arguments de sobres --legals, econòmics i ambientals-- per a paralitzar un projecte heretat de la negra etapa de govern del PP que destrossaria un dels pocs 'pulmons verds' que queden en l'àrea metropolitana de València", apunten.

Argumenten que, com recorda el mateix tribunal, no existeix un "dret subjectiu de l'autor a l'aprovació del pla que afecta el seu sòl" i, per tant, "la Generalitat té plena competència i capacitat per a tramitar el pla conforme a l'interés general".

Per a Democràcia en Verd, "l'interés dels promotors no pot ni deu prevaldre sobre l'interés general, i el govern del Botànic es juga la seua credibilitat en un assumpte tan sensible com aquest".

"El fet de no recórrer aquesta sentència --considera el lobby 'verd'-- demostraria la seua connivència amb interessos espuris perquè no es pot declarar l'estat d'emergència climàtica i al mateix temps quedar-se de braços plegats davant un despropòsit d'aquesta magnitud".

Afigen, en un comunicat, que "qualsevol que conega el paratge dels Moles de Paterna és plenament conscient que una actuació d'aquestes característiques seria la punta per a una de les àrees d'amortiment que encara manté el Parc Natural del Túria".

"Per molt que alguns s'entossudisquen a ocultar-ho, i fins i tot hagen col·laborat activament i impunement en la seua degradació, Les Moles de Paterna tenen un altíssim valor ecològic i mediambiental, no sols per als veïns de Paterna, també per a tota la ciutadania de l'àrea metropolitana de València", assenyalen.

L'entitat creu que "convé que el Consell es plantege molt seriosament per què models de ciutats i de desenvolupament aposta, pel qual estableix l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic o pel del 'pelotazo urbanístic' que ha caracteritzat les últimes dècades de governs del PP en la Comunitat".

Incideixen en què es tracta d'un projecte que "arrasaria més d'1,5 milions de metres quadrats de zona forestal i implicaria 25 milions de cotxes més a l'any circulant per la CV35 no sembla la millor opció per a fer front a les conseqüències que implica el calfament global".

"LAMENTABLE IMPACTE"

"Per no parlar --prossegueixen-- del lamentable impacte que tindria sobre el xicotet comerç i l'economia local, no debades el model de centres comercials perifèrics xoca de cara amb la defensa del comerç urbà de proximitat que defensa el Botànic".

Per tot això, Democràcia en Verd exigeix al Consell que "abandone tan pusil·lànime actitud, defense l'interés general i interpose immediatament el corresponent recurs contra una sentència que, més enllà del seu abast real jurídic-administratiu, dóna ales a un desenvolupisme depredador el resultat del qual, per desgràcia, coneixem a la perfecció per aquests lars".

Destacats