La defensa de Ciscar nega frau: l'obra de Gerardo Rueda era autèntica i es va seguir el procés adequat

Guardar

L'exdirectora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, i el seu advocat, Juan Molpoceres, durant el judici
L'exdirectora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, i el seu advocat, Juan Molpoceres, durant el judici

La defensa de l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar ha negat el presumpte frau milionari en el museu en relació amb l'adquisició d'obres de l'artista Gerardo Rueda. Entén que l'obra comprada era autèntica, que José Luis Rueda estava legitimat per a reproduir les peces i que es va seguir el procediment adequat.

Així s'ha pronunciat el lletrat de Ciscar, Juan Molpeceres, en l'exposició del seu informe final en el judici que se segueix en l'Audiència de València per la peça 2 del cas IVAM, en el qual Ciscar comparteix banqueta al costat de l'exdirector econòmic administratiu del museu Juan Carlos Lledó, i el fill i hereu de l'artista, José Luis Rueda.

La peça principal del procediment, centrada en presumptes irregularitats de Ciscar per a promocionar la carrera artística del seu fill, Rafael Blasco, conegut com a 'Rablaci', va acabar al setembre amb una conformitat: Ciscar va reconéixer que va malversar i va acceptar la pena d'un any i mig de presó --enfront dels 12 que li demanaven--.

En la peça de Rueda, la Fiscalia ha elevat a definitives les seues conclusions i reclama per a Ciscar la pena de sis anys de presó i multa de 144.000 euros per un delicte continuat de prevaricació administrativa, de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic i malversació de cabals públics en la seua modalitat agreujada. Per a Lledó demana cinc anys i sis mesos de presó i multa de 63.000 euros; i per a Rueda, cinc anys per un delicte continuat de malversació. La resta d'acusacions, la popular i particular, també mantenen els seus escrits.

L'advocat de Ciscar ha fonamentat el seu informe en una idea principal: l'execució per part de l'hereu --José Luis-- de l'obra --del seu pare-- és legal. "Considerem que és molt clara la llei sobre aquest tema i no estableix cap límit. Els límits els estableixen les acusacions sobre la base d'uns codis ètics que no estan continguts en lleis, ni tan sols són consensuats i, per tant, no tenen cap caràcter vinculant".

Així, ha insistit: "Les obres que va executar José Luis de manera pòstuma són legalment obres de Gerardo i els perits de propietat intel·lectual ho van deixar claríssimament clar", ha exposat. "Si alguna cosa és legal, entenc que no cap que es considere delicte", ha postil·lat. També ha repetit que es va seguir el procediment adequat i que es van tramitar "correctament" les propostes de despesa, "en les quals no va intervenir" Ciscar.

Arxivat a:

Destacats