Darias insisteix que la mascarilla "prompte" no serà obligatòria: "Ha complit el seu paper"

Puig prefereix mantindre-la de moment i recorda: "Que no siga obligatòria no vol dir que siga recomanable en alguns espais"

Guardar

Diverses persones amb mascareta, el dia abans que entre en vigor l'obligatorietat d'usar màscara en exteriors
Diverses persones amb mascareta, el dia abans que entre en vigor l'obligatorietat d'usar màscara en exteriors

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha reiterat aquest dijous que la màscara "prompte" deixarà de ser obligatòria en espais exteriors, encara que no ha volgut concretar quan, i ha atribuït aquesta mesura al fet que Espanya estiga eixint de la sisena ona més ràpid que altres països.

"La mascareta ha complit el paper que teníem clar que havia de complir", ha defensat en roda de premsa després de visitar el vacunòdrom de la Ciutat de les Arts i les Ciències, davant les exigències d'alguns presidents autonòmics que deixe de ser obligatòria pel carrer.

Darias s'ha limitat a afirmar que "prompte" acabarà aquesta restricció i ha assegurat després que tots els indicadors avalen que Espanya està "en condicions d'anar relaxant mesures".

Ha destacat així que Espanya va entrar més tard que altres països en la sisena ona i està eixint abans, a més d'assenyalar que tant les hospitalitzacions com la incidència acumulada mostren que s'està "doblegant la corba dia a dia". "Totes les dades ho avalen", ha insistit, "també els més sensibles" com els ingressos en UCI.

És una cosa que la ministra ha relacionat amb l'"altíssima" cobertura vacunal a Espanya, amb un 90,8% de població major d'edat amb pauta completa, i a la decisió d'aplicar la tercera dosi primer als col·lectius més vulnerables.

Dit això, ha assegurat que respecta les posicions de cada president autonòmic, independentment del partit polític al qual pertanguen. "Tenim un projecte compartit", ha recalcat en al·lusió a les reunions setmanals del Consell Interterritorial.

Sobre quina mascareta és millor, Darias ha recordat el seu efecte barrera i que "totes tenen la seua protecció", a més d'explicar que ella utilitza la FPP2 perquè és la que millor se li ajusta i no li impedeix usar ulleres. Ha ressaltat el paper que va tindre el seu ús en la primera desescalada i ha justificat la decisió de fer-la obligatòria abans de Nadal per la "incertesa" amb òmicron.

Per part seua, el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que ell aposta per mantindre la màscara de moment com a "símbol" que la pandèmia no ha acabat i ha remarcat: "Que no siga una obligació no vol dir que no siga recomanable en espais on no es pot mantindre la distància".

A més, ha posat en valor que la majoria de valencians la portaven quan no era obligatòria i que el Consell va decidir mantindre el seu ús recomanable en espais oberts.

Destacats