Cs s'absté finalment als pressupostos i vota 'no' a la llei d'acompanyament: "Ha sigut impossible"

Guardar

toni-canto
toni-canto

Cs ha decidit abstindre's finalment aquest dimecres en la votació dels pressupostos de la Generalitat per a 2021 i rebutjar la llei de mesures fiscals o acompanyament als comptes, al no prosperar la baixada d'impostos que ha anat modificant en les últimes setmanes per a adaptar-se als grups del govern valencià.

"Ha sigut completament impossible", ha lamentat el líder de Ciutadans, Toni Cantó, sobre el suport de Compromís i Unides Podem. No en el cas del PSPV, del qual ha agraït especialment la "voluntat" del 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, i ha promés mantindre aquest "camí de confiança".

La seua última oferta, presentada aquest dimarts, consistia en una reducció d'entre el 0,15% i el 0,5% del tipus aplicable a tres dels quatre trams més baixos de l'IRPF i una pujada del 0,25-0,5% als tres primers a partir de 50.000 euros. Així calculava que es beneficiarien el 99% dels valencians mentre l'impacte negatiu en les arques de la Generalitat es veuria compensat amb la pujada aprovada pel Botànic per als més rics.

Les negociacions entre Cs i el Botànic han anat avançant amb diverses reunions entre Cantó i Puig. En la llei de pressupostos han 'arrancat' proposades com un fons Covid amb 76 milions en ajudes directes per a sectors afectats, la contractació de 500 infermeres i 250 metges, la creació de 2.000 places en residències de majors (1.500 mitjançant col·laboració publicoprivada), un bo de comerç, huit milions per al turisme o l'ampliació del 'Bo Viatge CV'.

El vot telemàtic s'ha tancat a les 11 hores d'aquest 23 de desembre, després del que la votació final de les dues lleis arranca a les quatre de la vesprada en l'últim ple de les Corts de 2020.

"TRAÏCIÓ" DE COMPROMÍS I PODEM

Després de decidir l'abstenció, Cantó s'ha mostrat satisfet pel treball "molt dur" del seu grup en els últims mesos i ha criticat que Compromís i UP l'hagen "boicotejat traint l'esperit dels pactes de reconstrucció". "El que han fet és simplement destrucció", ha asseverat en declaracions abans de la junta de síndics.

La baixada d'impostos per a la classe mitjana i treballadora era un "gest" que creu que els valencians mereixien en aquesta situació, igual que en altres països d'Europa mentre "Espanya no ho fa". "Hem estat a punt", ha lamentat retraient que la coalició i el grup 'morat' "diuen defensar als treballadors i demostren que no els importen en absolut".

Al seu judici, per a Compromís i Unides Podem l'important no era el quin, sinó el qui, perquè "no volien que Ciutadans estiguera en la llei més important que es vota cada any" encara que la baixada d'impostos "s'ha negociat de manera conjunta".

Va cantar, per contra, ha donat "sincerament les gràcies" a Puig i al conseller d'Hisenda per la seua "voluntat d'arribar a un acord fins a última hora", ja que ha parlat amb ells "fins a aquest mateix matí just abans de la votació". "Imagineu com ha sigut la cosa d'intensa", ha constatat.

A partir d'ara, ha garantit que continuarà "tendint la mà al tripartit i especialment a Ximo Puig, que ha fet esforços per a centrar al govern", amb l'objectiu que Cs continue "sent útil com en la Diputació d'Alacant, on està centrant al PP". Mentrestant, ha insistit, "uns altres sembla que només estan preocupats per destruir".

"HEM COMPLIT FINS Al FINAL"

"Hem iniciat un camí de col·laboració de manera lleial: ens hem assegut i ells ho han reconegut", ha destacat assegurant que el titular d'Hisenda estava "molt agraït per la serietat de Ruth Merino i Tony Woodward", els seus dos diputats que han anat negociant els comptes. I ha recalcat: "Hem complit amb la nostra paraula fins a l'últim moment".

Per tot això, el síndic 'taronja' ha posat en valor l'"aproximació" dels socialistes i ha avançat que la seua "idea" és escenificar l'acostament mitjançant l'abstenció als pressupostos, a més de confiar que "aquest camí de confiança pot continuar donant fruits".

Arxivat a:

Destacats