Cs proposa rastrejadors voluntaris i no prorrogar la concessió de Torrevieja perquè "ara no és el moment"

Guardar

toni-debate
toni-debate

Cs presenta al Debat de Política General de les Corts una sèrie d'iniciatives per a reforçar la sanitat valenciana durant la pandèmia, amb més rastrejadors voluntaris, i altres com prorrogar la concessió del departament de Torrevella l'octubre de 2021 perquè "ara no és el moment" i que la Generalitat estudie "qualsevol acció que tinga com a objectiu recuperar la gestió pública".

Les propostes es debaten aquest dimecres en la segona jornada de debat, que Ciutadans encara amb l'objectiu d'aconseguir un "tracte igualitari" en matèria fiscal, que els acords de reconstrucció es plasmen en els pressupostos perquè "el contrari seria frustrar als valencians" i "no criminalitzar la col·laboració publicoprivada", ha desgranat la portaveu adjunta, Ruth Merino, en declaracions abans de la junta de portaveus.

Entre les peticions del grup 'taronja' destaquen les de publicar urgentment les oposicions pendents de 2017, 2018 i 2019, augmentar les plantilles dels ambulatoris amb pressió assistencial, garantir un mínim de deu minuts de consulta i una implantació "real" de la telemedicina.

De cara a l'hivern, contractar més rastrejadors i un pla de xoc amb voluntaris que vulguen aquests llocs en horari separat a la seua jornada, amb remuneració específica i independent. També exigeix reforçar la seguretat dels centres "davant l'augment de les agressions verbals i en algunes ocasions físiques"

En matèria de concessions, Cs planteja "estudiar totes les eines que ofereix la col·laboració publicoprivada per a potenciar la qualitat assistencial", incrementant els fons de l'autoconcert i del pla de xoc amb la col·laboració de clíniques.

Demana especialment la pròrroga de la de Torrevella "fins que siga possible garantir una qualitat òptima sobre la base de criteris d'eficiència i eficàcia, una vegada es puga donar per conclosa l'emergència sanitària". I exigeix la "màxima salvaguarda" del personal, un full de ruta per a la seua absorció per la Conselleria i un informe de compliment de criteris objectius abans de cada reversió.

Per a millorar les residències també proposa mecanismes de col·laboració publicoprivada que permeten ampliar la cobertura de places, tant en els centres de majors com en els de persones amb diversitat funcional, salut mental, dependència o víctimes de violència masclista.PROVES PERIÒDIQUES A PROFESSORS

En educació llança una bateria de propostes com a proves periòdiques de Covid-19 a professors, un fons de contingència per a garantir un curs segur amb repartiment de màscares i mampares, implantació generalitzada i progressiva de la infermera escolar i que la Conselleria assumisca "explícitament" la defensa jurídica davant possibles reclamacions per contagis entre alumnes.

Els de Toni Cantó advoquen per un pla estratègic de digitalització mitjançant una línia específica, agilitar l'eliminació dels barracons, més professors de suport, avançar en la universalització de la gratuïtat 0-3 anys, més conciliació per a pares amb fills en quarantena o plans de reforç al juliol per a reduir el "desfasament" per la pandèmia.

Paral·lelament, "restituir el tractament lingüístic diferenciat", garantir que no es vulnere el dret de llibertat d'elecció de centre, "respectar les realitats sociolingüístiques i impedir la discriminació d'alumnes per la seua llengua materna" i canviar la Llei de Plurilingüisme per a "no afectar l'alumnat que ha sol·licitat l'exempció".

També que el castellà siga obligatori en tots els projectes, "siguen experimentals o no", tindre en compte el criteri de demanda social per a renovar concerts, un pla específic per a afavorir la igualtat del requisit lingüístic o garantir que interins i funcionaris no queden exclosos en l'assignació de places.

En l'àmbit universitari, aprovar de manera urgent dues "necessitats" de les cinc universitats públiques valencianes: el model de finançament pluriennal per a una planificació estratègica a mitjà i llarg termini i el mapa de titulacions.

DÈFICIT SIMILAR AL D'EUSKADI

Ciutadans també insta el Consell a exigir al Govern que tinga en compte l'infrafinançament valencià fins no entre en vigor el nou model, ja siga mitjançant l'autorització d'un dèficit adequat assimilable al d'Euskadi o amb un fons transitori, amb l'objectiu d'evitar retallades.

Dins de les seues propostes econòmiques està la que l'oci nocturn puga reobrir modificant el seu tipus d'activitat sense generar una nova llicència, ajustant-se a les mesures sanitàries, al costat d'un fons de contingència per a negocis tancats. També nous bons per a reactivar el consum en el comerç de proximitat, instar el Govern a prolongar els ERTO fins a abril de 2021 o estudiar la reducció d'impostos directes com l'IVA.

En habitatge considera ampliar la bonificació fins al 100% si casolà i inquilí arriben a un acord per a no apujar el preu, destinar sòl públic a lloguer amb col·laboració publicoprivada i un pla contra l'okupació per a recuperar la titularitat d'aquests immobles i després rehabilitar-los.

En transports, exigir a l'Estat una inversió "urgent i suficient" per a pal·liar les manques de la xarxa de Rodalia, la posada en marxa del Tren de la Costa que connecta Alacant i València i el compliment dels terminis del Corredor Mediterrani.

I davant la segona ona del coronavirus, Cs demana assegurar la prevenció dels treballadors del camp amb controls de temperatura abans i després de cada jornada, garantir la supervivència del sector a llarg termini amb prestacions per afectats per plagues, més controls a mercaderies o un finançament just de la UE.

Arxivat a:

Destacats