Cs demana un pla autonòmic d'aprofitament hídric per a construir instal·lacions que emmagatzemen aigua i generen energia

Eduardo del Pozo reclama la necessitat d'estudiar nous aprofitaments hídrics que combinen l'emmagatzematge d'aigua i d'energia

Guardar

Eduardo del Pozo, diputat de Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes
Eduardo del Pozo, diputat de Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes

El diputat de Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes Eduardo del Pozo ha reclamat “un pla autonòmic d'aprofitament hídric per a construir noves instal·lacions que recullen l'aigua que cau de manera escassa o desmesurada amb l'objectiu d'afrontar un futur amb garanties per al proveïment humà, el reg, la producció d'energia o els usos industrials”.

Segons ha explicat el diputat, és “fonamental” protegir aquest recurs i evitar que es perda. “Recuperar la inversió en infraestructures de regulació de l'aigua, tan reclamada per experts i agricultors, permetria crear 71.000 ocupacions directes i altres 28.000 indirectes en tota Espanya”, ha afegit, al mateix temps que ha explicat que “proporcionaria al nostre país una major capacitat per a acumular l'aigua, suavitzant l'impacte de sequeres i inundacions i augmentant les possibilitats de proveïment d'aigua, d'aprofitament hidroelèctric, i d'emmagatzematge d'energia, la qual cosa ajudaria a disminuir els costos de múltiples sectors i a progressar en la descarbonització de l'energia”.

En aquest sentit, Del Pozo ha assenyalat que “a la situació estructural de deficient gestió hídrica, cal afegir l'escalada en els preus de l'electricitat”, per la qual cosa és “oportú apostar per l'energia hidroelèctrica”. “Des de Ciutadans hem reclamat en múltiples ocasions la necessitat d'estudiar nous aprofitaments hídrics que combinen l'emmagatzematge d'aigua i d'energia, respectant sempre la prioritat del proveïment humà i agrícola”, ha explicat.

Per això, el grup parlamentari ha registrat una iniciativa que reclama la posada en marxa com més prompte millor, en col·laboració amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, d'un Pla Autonòmic d'Aprofitament Hídric que duga a terme una anàlisi general de les noves instal·lacions que es podrien construir per a combinar l'emmagatzematge d'aigua amb l'emmagatzematge d'energia (centrals de bombament) i la seua generació (centrals hidroelèctriques).

A més, insta el Govern central a impulsar un Pacte Nacional de l'Aigua adaptat al canvi climàtic, de forma consensuada amb la societat civil, les forces polítiques amb representació parlamentària i les Comunitats Autònomes. En aquest sentit, Cs advoca per “l'aplicació de la solidaritat interterritorial com a principi rector de la gestió hidrològica a Espanya” i perquè “s'utilitze el Fons de Solidaritat de la Unió Europea per a pal·liar els danys provocats per la falta d'aigua”.

Arxivat a:

Destacats