Els veïns ixen hui al carrer per a dir No a l'ampliació del Port de València

La Comissió Ciutat-Port, al costat de Joventut pel Clima i altres organitzacions, es mobilitza aquesta vesprada enfront del projecte pel seu impacte ambiental

Guardar

Pancarta en contra de l'ampliació del Port de València
Pancarta en contra de l'ampliació del Port de València

Sota el lema 'Pensem global, actuem local. No a l'ampliació del Port de València' aquesta convocada una manifestació aquesta vesprada en contra de l'ampliació del Port de València. Organitzacions com la Comissió Ciutat-Port, que integra nombroses associacions veïnals i ecologistes, o Joventut pel Clima encapçalen aquesta convocatòria davant aquest projecte pel seu impacte ambiental a les platges del sud i en l'entorn natural de l'Albufera.

La mobilització començarà a les 18.30 en el Passeig de l'Albereda entre el pont de les Flors i el pont d'Aragó. L'objectiu de les associacions és el d'exigir la paralització immediata del pla d'ampliació de la infraestructura portuària en una manifestació que materialitzarà la total oposició de veïns, experts i ecologistes davant un projecte que té per objectiu duplicar la superfície i l'activitat comercial d'un dels principals focus contaminants de la capital valenciana.

Durant les jornades prèvies a la mobilització, els col·lectius integrants de la plataforma van realitzar accions informatives i reivindicatives amb l'objectiu de defensar "el territori, la salut i el futur de la ciutadania valenciana enfront dels devastadors efectes que implica l'ampliació del Port", tal com explicava la Comissió.

Les protestes van arrancar el passat 26 de setembre amb la instal·lació d'una pancarta amb el lema 'NO a l'ampliació del Port' en diversos ponts i altres llocs estratègics de la comarca de l'Horta per a visibilitzar l'oposició de la ciutadania a l'ampliació del port i animar a manifestar-se el 22 d'octubre. També es va llançar en xarxes una campanya on s'anima a la ciutadania i les associacions que estan en contra de l'ampliació a explicar per què estan en contra de la infraestructura, amb els hastags: #NoAmpliacioPort #PensemGlobalActuemLocal.

La novetat respecte a altres convocatòries és que la mobilització del 22 d'octubre es convoca conjuntament amb col·lectius de joves i ciutadania preocupada pel clima en l'àmbit global, com per exemple Extinction Rebellion, perquè "entenen que l'ampliació del port és una manifestació més de les polítiques contràries a la mitigació del canvi climàtic i destaquen la incoherència que suposa que el president Ximo Puig declarara l'emergència climàtica just abans de les últimes eleccions per a guanyar-se la simpatia de l'electorat més jove mentre fa costat a l'ampliació del Port de València".

Mollà espera que hi haja "molt bona participació"

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, espera que la marxa contra l'ampliació del Port de València d'aquest divendres, convocada per la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima, tinga "molt bona participació" perquè "posa el focus en una realitat que no podem obviar i és que hi ha un projecte que podria suposar uns danys irreversibles per a l'Albufera de València".

No obstant això, la consellera declarava que encara no té decidit si acudirà o no "perquè és una concentració ciutadana on el protagonisme ha de ser de totes les persones que vulguen acudir" i creu que potser, la seua presència "pot semblar que distorsiona molt el sentit". Mollà argumentava que la protesta "s'aparta del partidisme" i "s'aparta de la institució", i per tant, "tampoc vull jo que la meua participació o no siga la notícia del dia", ha conclòs.

L'alcalde de València, Joan Ribó, es posicionava aquests dies en la mateixa línia que Mollà. Encara que finalment va aclarir que no assistirà a aquesta manifestació malgrat mostrar-se obertament en contra a l'ampliació del Port de València.

Proposta No de Llei en el Congrés dels Diputats

Membres de la Comissió Ciutat-Port i de Joventut pel Clima, dues de les organitzacions que convoquen la manifestació unitària aquest divendres 22 d'octubre a València contra l'ampliació del Port, van presentar ahir en el registre d'entrada del Congrés dels Diputats una proposició no de llei (PNL) per a demanar el desistiment del projecte, el desmuntatge del dic nord existent i la recuperació de la ZAL (Zona d'Activitats Logístiques) per a espai verd de la ciutat de València.

Aquesta proposta ha sigut secundada per Compromís, Unides Podem, Més País-Verds Equo, Nova Canàries, ERC i la CUP. No obstant això, els partits més majoritaris com a PSOE i PP es continuen posicionant en contra d'aquesta iniciativa malgrat la insistència de la Comissió d'arribar a un consens.

 

Destacats