El Consell és informat de la situació actual de la modernització de regadius després de la declaració de la CHJ de "situació excepcional per sequera"

Guardar

Vista aèria de l'Albufera
Vista aèria de l'Albufera

El Ple del Consell ha pres raó d'un informe de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca sobre la situació actual de la modernització dels regadius en la Comunitat Valenciana, després de la recent declaració per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de la "situació excepcional per sequera extraordinària" en tota la demarcació, i indicar que en els pròxims mesos es revisaria la situació a fi d'aplicar més restriccions per al reg.

Davant una previsió d'escassetat d'aigua per a atendre la demanda de l'agricultura, el document detalla les accions que està desenvolupant la Conselleria amb l'objectiu de reduir el consum hídric i afavorir el seu estalvi en les explotacions.

Respecte de les obres d'interés general, a més de continuar amb les iniciades en exercicis anteriors, s'està redactant l'encàrrec per a dur a terme la segona fase de les Ajudes a la Vega Baixa per un import d'uns 13 milions d'euros, que millorarà el reg en els municipis d'Orihuela, Rafal, Callosa de Segura, Formentera del Segura, Albatera, Crevillent, Elx i Dolores.

En este àmbit, també està en tramitació la licitació del sector 4 de la Séquia Real del Xúquer, que té la seua zona regable en els municipis d'Alberic i Massalavés, i el sector 35 de la Séquia Real del Xúquer en els municipis d'Almussafes, Benifaió i Sollana, amb un pressupost base de licitació de 4.611.478 euros i de 5.276.750 euros respectivament.

En idèntica situació es troba la convocatòria de 2024 per a la utilització racional de l'aigua i la millora de l'eficiència energètica en regadius, per un import de set milions d'euros, ampliable a 1.800.000 euros més.

A més, en la PEPAC 2023-2027 hi ha previst un total de 20 milions d'euros de finançament públic per a la intervenció relativa a ajudes a inversions en infraestructures de regadius amb objectius ambientals, dirigida a contribuir a una gestió eficient de l'aigua, mitjançant les inversions en modernització d'infraestructures i sistemes de reg (emmagatzematge, transport, distribució) que no comporten un augment de la superfície de reg. L'orde de bases per a la convocatòria d'estes ajudes es troba en elaboració.

El document també informa de la convocatòria d'ajudes per a l'adaptació al risc d'inundació a la Vega Baixa del Segura, per un import total de 2.662.000 euros, que finalitza el 15 d'abril.

I s'està elaborant un decret d'ajuda per raons socials i econòmiques per un import de 18.124.294,50 euros, que serà un instrument necessari per a donar compliment al Conveni d'Alarcón. D'esta manera, es tracta de donar el suport necessari per a la modernització de determinats sectors de la Séquia Real del Xúquer, la qual cosa permetrà estalviar quasi 7 hm³ que es derivaran com a cabals ecològics al Parc Natural de L'Albufera.

En l'actualitat, la superfície de regadiu en la Comunitat Valenciana se situa entorn de 307.000 hectàrees, de les quals, el reg localitzat és present en més de 204.000 hectàrees, la qual cosa suposa el 73% de les terres regades, però que empra només un 48% de l'aigua de reg, enfront del 52% que utilitzen les 90.000 hectàrees d'explotacions regades per gravetat.

Destacats