El Consell augmenta fins als 400 milions d'euros les ajudes directes per a pal·liar els efectes de la DANA

Susana Camarero subratlla que l'objectiu és que les noves ajudes arriben com més prompte millor

Guardar

 Un xiquet ajudant a netejar el llot després de la DANA
Un xiquet ajudant a netejar el llot després de la DANA

El Consell ha aprovat este dimarts ajudes directes per un import 100 milions d'euros per al manteniment de l'ocupació i la reactivació econòmica de les empreses que s'hagen vist afectades per la DANA a València. Així ho ha anunciat la portaveu del Consell, Susana Camarero en la seua compareixença posterior als plens ordinari i extraordinari de l'Executiu valencià.

La també vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda ha subratllat que, amb este nou paquet de mesures, s'eleven a 400 milions d'euros les ajudes directes activades pel Govern valencià, que ha acordat fins ara destinar també 200 milions per a pal·liar els danys en vivenda i la pèrdua de béns i estris de primera necessitat, 50 milions d'euros en ajudes al lloguer i altres 50 milions d'euros destinats a sufragar gastos d'emergència per als ajuntaments.

Amb estes noves ajudes, la Generalitat dona resposta a l'excepcional situació de les empreses danyades i busca facilitar la recuperació de la seua productivitat i per a agilitzar la tornada a la normalitat, segons ha subratllat Susana Camarero. Del pressupost total, un total de 50 milions d'euros es destinaran en 2024 i els 50 milions d'euros restants en l'exercici 2025.

La portaveu de l'Executiu valencià ha afegit que l'objectiu és que les noves ajudes arriben com més prompte millor, i ha remarcat que s'ha actuat amb rapidesa per a atendre primer les persones i als ajuntaments i, en este nou estadi, a les empreses.

En concret, es desenrotllarà un programa dirigit a empreses industrials i un segon programa per a empreses comercials, turístiques, de servicis i altres tipus d'activitat. Cadascun d'ells comptarà amb 50 milions d'euros distribuïts al 50% entre 2024 i 2025.

Podran beneficiar-se les empreses que tenien activitat econòmica en funcionament el 28 d'octubre de 2024 en els municipis afectats arreplegats en l'annex I de l'acord del 4 de novembre de 2024 del Consell i que, a conseqüència de la riuada, hagen patit danys materials en els seus béns situats en naus, locals, establiments o espais vinculats al desenrotllament de la seua activitat econòmica.

Així mateix, es beneficiaran d'estes subvencions les persones jurídiques de qualsevol tipus i en el cas d'autònoms, sempre que tinguen almenys a una persona contractada, segons arreplega el decret, aprovat en la sessió extraordinària del Consell, dedicada de manera monogràfica a acords relacionats amb la resposta a la DANA.

5.000 euros per empresa

En concret, l'import mínim de l'ajuda serà de 5.000 euros per empresa o autònom, que podrà incrementar-se en 1.000 euros addicionals per cada persona treballadora contractada per compte d'altri el 28 d'octubre de 2024, amb un màxim de 30.000 euros per empresa en el programa I i de 15.000 euros per empresa en el programa II.

Les subvencions podran sol·licitar-se de manera telemàtica a través de la seu electrònica de la Generalitat des del 28 de novembre fins al 31 de desembre de 2024.

Decret llei de mesures en funció pública

El Consell també ha aprovat un decret llei de mesures extraordinàries de gestió, organització i mobilitat del personal empleat públic per a donar una resposta immediata a les necessitats existents en la prestació de servicis públics als municipis afectats per la DANA.

A través d'este decret llei, es pretén reforçar àrees clau de l'Administració amb actuacions de caràcter urgent que permeten gestionar tant l'emergència immediata com les posteriors fases de recuperació i tornada a la normalitat. Per a això, les mesures s'estendran provisionalment durant el temps que siga necessari per a aconseguir la normalització de la prestació dels servicis públics en els municipis afectats.

S'acorda així l'agilitació i escurçament dels terminis per a facilitar la prolongació voluntària de la permanència en el servici actiu del personal empleat públic que opte per no jubilar-se arribada la data de compliment de l'edat de jubilació forçosa. D'eixe mode es promou la possibilitat de continuar comptant amb professionals que aporten el seu coneixement i experiència per a afrontar les tasques de reconstrucció.

Així mateix, s'establix un procediment de gestió de selecció de personal temporal a través de les bosses constituïdes en tots els sectors de la Generalitat, les seues entitats i organismes dependents que incloga també el sanitari, l'educatiu i el de justícia, i que establisca la possibilitat d'acudir, si és el cas, a les persones demandants d'ocupació inscrites en Labora.

Amb això es pretén garantir la selecció i reclutament ràpids del personal temporal adequat que es requerisca a cada moment per a atendre l'increment del volum de treball.

Mobilitat temporal

També es permet assignar temporalment al personal empleat públic tasques o responsabilitats diferents de les corresponents als llocs de treball que exercixen habitualment o realitzar adscripcions temporals amb un procediment més àgil que l'actual, que tindrà en compte preferentment la voluntarietat i sobre el que es donarà compte a les organitzacions sindicals corresponents.

A més, i amb caràcter excepcional, es podran establir horaris de demà o de #vesprada per al personal empleat públic mitjançant l'organització dels torns que es consideren necessaris.
Actuacions urgents

D'altra banda, el Consell ha validat actuacions urgents de quasi 5 milions d'euros en matèria social, d'entorn de 28 milions d'euros per als danys relacionats amb infraestructures agràries i per un import de 54,6 milions per a reparar la xarxa de sanejament i depuració afectada per les inundacions.

A més, ha aprovat l'execució d'obres de reconstrucció d'infraestructures essencials a Torrent, Picassent, Godelleta, Calles, Bugarra i Alcàsser, els primers municipis que han cedit l'exercici de competències d'infraestructures a la Generalitat amb l'objectiu de poder començar les obres #com més prompte millor.

En este sentit, Susana Camarero ha explicat que la Generalitat assumirà l'exercici de competències d'infraestructures de 25 municipis afectats per a realitzar 48 actuacions d'emergència.

Nomenament

En un altre orde de coses, el Consell ha aprovat en el ple ordinari el nomenament del general de brigada de l'Exèrcit de Terra Venancio Aguado de Diego com a secretari autonòmic del Gabinet de la Vicepresidència Segona per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana.

Venancio Aguado va nàixer en 1961 i ha estat desplegat en les missions de l'OTAN a Kosovo, com a cap d'Operacions de l'AGT Aragó i a l'Afganistan, en la Secció d'Operacions Futures de la Brigada Multinacional de la Regió W. En 2017 va exercir el comandament del Sector Este de la missió de Nacions Unides al Líban.

Està en possessió, entre altres condecoracions i reconeixements, de la Gran Cruz del Mèrit Militar, de la Gran Cruz de l'Orde de San Hermenegildo, de l'Orde de Mèrit de la República Libanesa i de huit Encreuaments al Mèrit Militar, la Creu de Mèrit de la Guàrdia Civil i la Creu al Mèrit Policial.

Destacats