Compromís torna a exigir al Govern mesures per a recuperar els 62.754 milions d'euros públics del rescat a la banca

Mulet afirma que és immoral no s'exigisca el retorn dels diners mentre la banca ha obtingut beneficis, desnona persones i inverteix en armament

Guardar

compromis_senado
compromis_senado

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha tornat a registrar una sèrie de preguntes escrites des de la Cambra Alta per a exigir al Govern central un pla per a recuperar els 62.754 milions d'euros de diners públics destinats des de 2012 per a “rescatar” a la banca a Espanya.

En una anterior resposta del Govern, quan des de Compromís se li va demanar les dades d'aquest deute, simplement es van exposar els números, però sense cap compromís per a recuperar els diners. Segons el Govern “si se sumen les aportacions de capital netes, Esquemes de Protecció d'Actius (EPA) i altres garanties, l'estimació provisional dels recursos nets destinats al suport del sistema financer se situa en 41.150 milions d'euros per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i 21.604 milions d'euros per part del sector bancari, a través del Fons de Garantia de Depòsits d'Entitats de Crèdit (FGD)”.“No obstant això, el càlcul definitiu d'aquestes aportacions netes no podrà realitzar-se fins a la liquidació final de tots els actius”, assenyalava l'Executiu.

Compromís assenyala que el Govern no ha respost a dos de les preguntes que va realitzar Mulet: “Quina quantitat ha recuperat?”, i “quines mesures pensa adoptar per a aconseguir el ple retorn dels diners invertits?”. Per això la formació es pregunta si “això significa que no adoptaran cap mesura per a aconseguir el retorn dels diners públics invertits”.

Per al senador, aquestes dades xoquen amb la realitat, ja que entre 2012 i 2017, els Estats de Despeses i Ingressos Consolidats de Aebanca, la patronal del sector, xifren els beneficis en 62.473 milions, suficients a pagar part del “deute”, si s'aplica el concepte de deute a l'aportat per les arques públiques, i no regal.

Mulet ha afirmat “imaginem que en un sistema polític on el sistema bancari ha condonat deutes a PP i PSOE, aquests pensen actuar de la mateixa manera, però amb els diners de tots”. Això a un sistema bancari espanyol que contínua desnonant a milers de persones a l'any, que no perdona un retard en el pagament d'una mensualitat e una hipoteca, o que directament ha invertit els diners del rescat a fer negoci amb la venda d'armes, tant el Govern com el FROB haurien de valorar si són lícits i socialment responsables alguns negocis que, amb diners públics, s'estan sostenint en bancs intervinguts, com són el finançament de la fabricació i venda d'armes".

El Govern en la seua resposta eludeix contestar a la formació valenciana si coneix la llista de bancs que fan negoci amb el comerç d'armes o si pensen legislar per a limitar el crèdit que puguen disposar. "Així mateix també esquiven declarar si coneixen aquesta classe d'activitats, indicant que realitzen un seguiment dels principals assumptes estratègics de l'entitat i que no intervenen en la gestió de la societat, quan haurien de fer-ho, a més d'obligar-les a ser socialment responsables mentre s'han beneficiat d'un suport de la comunitat que han de retornar aportant un plus al seu esforç realitzat i en el seu benefici", ha assenyalat

Mulet ha exigit al Govern una planificació per a recuperar els diners públics destinats al rescat de la banca “ que expliquen, com no volen fer ara, quina part s'ha recuperat ( que sabem no ha sigut cap significativa), quins terminis o requeriments es pensen fer, que s'estudie si es pot compensar amb la cessió a l'administració general de l'Estat de béns immobles per al seu ús social, que s'apliquen interessos i penalitzacions si no es compleix amb un pla de retorn raonable. Ens temem, que aqueixos diners de tots i totes, es perdrà, i ens indigna la connivència de tant els governs del PP com del PSOE a no moure un dit per a recuperar els diners públics”

Destacats