Compromís reconeix amb el seu Premi Somriure el ninot de la falla Arrancapins que denuncia el genocidi en Palestina

Guardar

Compromís reconeix amb el seu Premi Somriure el ninot de la falla Arrancapins que denuncia el genocidi en Palestina
Compromís reconeix amb el seu Premi Somriure el ninot de la falla Arrancapins que denuncia el genocidi en Palestina

Compromís per València, a través del seu grup de treball en Cultura Festiva, ha concedit el Premi Somriure 2024 a una escena de la falla Arrancapins, obra de la mateixa comissió. El ninot, igual que la falla, no entra en el concurs oficial i denuncia el genocidi que duu a terme el govern israelià i el seu exèrcit sobre la població civil palestina, sobre els seus pobles, sobre els camps de refugiats, sobre els hospitals, alguns d'ONG humanitàries i de l'ONU.

El Premi Somriure és una distinció atorgada per Compromís per València, a través de la seua sectorial de Cultura Festiva, des de l'any 2013. Esta iniciativa pretén destacar aquelles propostes de l'exposició del ninot que millor crítica política i social fan. El premi consisteix en 300 € per a la comissió guanyadora i en un estendard acreditatiu.

La selecció del ninot del 2024 es va fer a través d'una visita que un grup de militants i simpatitzants va realitzar a l'Exposició del Ninot el passat; entre el grup estaven diversos regidors a l'Ajuntament de València.

Després de la visita a l'Exposició i d'analitzar les diverses propostes, el grup va decidir per majoria atorgar el premi a la falla Ángel Guimerà-Pintor Vila Prades de València, més coneguda com a Arrancapins, per un ninot que convida a la reflexió sobre com estan deixant la població palestina sense futur (assassinant xiquets i xiquetes de manera sistemàtica), i destruint el seu present (destruint les seues vivendes). Perquè, tal com deia el president de la comissió recentment seria "molt desitjable" que la comunitat jueva exprese "clarament i obertament que no aprova este genocidi sobre el poble palestí i que ho faça arribar a l'ambaixadora d'Israel a Madrid".

La portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha volgut destacar que "a Compromís apostem per reforçar el caràcter crític de les falles, ja que és el que li dona sentit a una festa de la sàtira i el foc nascuda per a retractar la realitat que ens envolta. Amb este Premi volem reconèixer als artistes fallers i les comissions que fidels amb la tradició envien a la foguera tot allò que cal millorar de la nostra ciutat".

Destacats