Compromís donarà suport als Pressupostos Generals de l'Estat després d'aconseguir 62 milions més per a la Comunitat Valenciana

D'aquests al voltant de 62 milions d'euros, la gran part se'ls emportarà la província d'Alacant, a la qual es destinaran 51 milions d'euros

Guardar

Joan Ribó, Joan Baldoví i Papi Robles comparencen en roda de premsa
Joan Ribó, Joan Baldoví i Papi Robles comparencen en roda de premsa

Compromís ha anunciat que donarà suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) després d'aconseguir 62 milions d'euros més per a la Comunitat Valenciana després de pactar una sèrie d'esmenes a aquests comptes amb el Govern central. D'aquests al voltant de 62 milions d'euros, la gran part se'ls emportarà la província d'Alacant, a la qual es destinaran 51 milions d'euros.

Entre els increments obtinguts per la coalició valencianista destaquen els 5 milions d'euros addicionals per a la Rodalia; els 2 milions d'euros per a finançar el transport metropolità de València (EMT); incrementar fins als 2,5 milions d'euros la inversió en el Palau de les Arts; augmentar en 100.000 euros el pressupost per a l'IVAM, o destinar 80.000 euros a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Pel que respecta a Alacant, com ja es va anunciar fa unes setmanes, els Pressupostos augmentaran la inversió prevista per a la remodelació de les vies d'alta velocitat de l'Estació d'Alacant en 15 milions, augmentaran en altres 15 milions la inversió en el tram del Corredor Mediterrani entre La Encina i Alacant; 10 milions per al tram entre Xàtiva i Alcoi i altres 10 milions als Rodalia.

Igualment, han aconseguit el compromís que es trie la variant de Torrellano en la connexió l'aeroport amb Alacant, amb el que s'alliberaria la façana marítima de les vies del tren, així com la desafecció i cessió a la Generalitat de les antigues vies ferroviàries darrere de Casa Mediterráneo.

Aquests acords han sigut anunciats aquest matí per part del diputat de Compromís, Joan Baldoví; l'alcalde de València, Joan Ribó i la síndica en Les Corts, Papi Robles, en una compareixença que han oferit aquest dimecres a València per a tractar les esmenes per a la ciutat tant als PGE com als Pressupostos de la Generalitat.

Augment de la inversió en dependència

Baldoví també ha assenyalat que queda una esmena viva per a debat en les Corts Generals per les quals demanen al Govern que incremente els fons de l'Imserso, ja que les empreses valencianes "han tingut un increment de costos i no hi ha hagut augment del que se'ls paga als hotels per aquest programa". La proposta es votarà la setmana vinent.

El diputat també ha destacat l'augment de la inversió estatal en dependència, que ha atribuït a una esmena de Compromís de fa tres anys que, segons ha defensat, ha permés que s'incrementen els fons 600 milions cada any, fins als 1.800 d'aquest 2023.

D'ells, aproximadament el 10% aniran a la Comunitat Valenciana, alguna cosa que Baldoví ha celebrat, però ha considerat que encara està lluny de l'aportació del 50% Estat - 50% comunitats autònomes que preveu la llei de 2006.

Transferències a l'autoritat metropolitana de transport

Respecte a les esmenes de València, l'alcalde Joan Ribó ha destacat la necessitat de prolongar el túnel de Serrería, que és "una cosa que es va deixar mal acabada" i ha considerat que la ciutat va "molt retardada respecte a altres" en matèria d'inversions culturals.

També ha sol·licitat l'augment de recursos en les transferències a l'autoritat metropolitana de transport perquè València necessita "més recursos", sobretot si es compara amb altres grans ciutats espanyoles.

En aquest sentit, l'alcalde ha demanat desplegar la llei d'àrees metropolitanes i vinculada a ella la carta de capitalitat "que dorm en algun calaix de la Generalitat", dues qüestions que considera "fonamentals". "És important que passem de les intencions als fets", ha incidit.

Per part seua, la síndica en Les Corts, Papi Robles, ha valorat que el pressupost de la Generalitat mira cada vegada més a València però continuen havent-hi qüestions en les quals avançar. "València és una gran ciutat i s'ha de reconéixer en la mirada de gran ciutat, com ocorre amb altres ciutats. València ha de tindre aquestes competències i solucionar els problemes de l'àrea metropolitana", insistint en la necessitat de tindre "un transport públic siga gratuït" i de treballar en "un nou llit del Túria, vinculat a la capitalitat verda".

Destacats