Compromís reclama un pla estratègic per garantir el futur de l’ofici faller

Papi Robles: “L’ofici faller es troba en risc degut a la situació econòmica i a l’evolució de la festa, en la Ciutat Fallera més de 30 de les 50 naus dedicades a l’ofici faller han tancat”

Guardar

Boceto Falla Municipal 2020
Boceto Falla Municipal 2020

El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts una proposició no de llei amb que s’insta el Consell a elaborar i coordinar amb les administracions locals un pla estratègic amb una anàlisi de les condicions i riscos futurs per a l’ofici faller i amb mesures per a garantir aquest ofici.

Segons explica la diputada de Compromís, Papi Robles, “les Falles, com a festa d’interés cultural, turístic i econòmic, patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO, tenen el seu nucli fonamental en els monuments fallers. El disseny i construcció de Falles esdevé alhora un ofici i un art que està íntimament lligat a aquest patrimoni, que cal cuidar, mantindre i promocionar”.

“En aquest sentit, -explica la parlamentària- cal posar de rellevància el risc en el qual es troba l’ofici faller a mitjà i llarg termini, degut a la situació econòmica i a l’evolució de la festa. Un bon exemple d’aquest risc el podem trobar en el fet que, mentres el nombre d’artistes fallers augmenta, la seua feina és cada vegada més precària i menys remunerada, ja que la quantitat de monuments que es planten any rere anys disminueix, i el seu pressupost és cada vegada menor”.

Aquest retrocés té una clara visibilització en els tallers dedicats a aquest ofici. En la Ciutat Fallera més de 30 de les 50 naus dedicades a l’ofici faller han tancat i han passat a desenvolupar activitats d’altres sectors. A més, cada any estan tancant entre 3 i 4 naus.

Per a Robles “garantir la continuïtat de l’ofici faller és clau per al futur de la festa que ha de continuar tenint els seus monuments al centre. I aquesta passa no només per potenciar la festa, sinó per garantir que aquesta reverteix en els monuments i en tot el sector de professionals que els fan possibles”.

La implicació de les administracions públiques i de les comissions falleres és vital per a garantir la continuïtat de l’ofici faller com a expressió i motor essencial de les Falles, amb mesures com ara les que ha començat a prendre l’Ajuntament de València en matèria de promoció, suport econòmic i deduccions fiscals, que poden continuar acompanyades d’una planificació estratègica per a establir, amb el sector, mesures per garantir la continuïtat i la qualitat de l’ofici. “Per aprofundir a eixa línia hem presentat esta iniciativa en Les Corts; és imprescindible que s’elabore un pla estratègic per garantir el futur de l’ofici faller”, ha conclòs la diputada de Compromís.

Arxivat a:

Destacats