Compromís reclama no retallar en les bonificacions que concerneixen a la maternitat

Guardar

Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís
Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís

El grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per a què el Consell inste al govern central a impulsar els canvis legislatius necessaris per tornar a les condicions anteriors a l’hora de bonificar tant la baixa per risc d’embaràs i/o lactància com la que s’esdevé del permís de maternitat/paternitat.

Segons explica la diputada Mònica Àlvaro "malgrat que el Real Decret Llei 1/2023 va aportar importants novetats i mesures per a fomentar la contractació, a més de legislar sobre algunes practiques abusives com eren les beques o continuar amb el foment de programes per a dones víctimes de violència de gènere i de tracta, també és cert que a l’hora d’incrementar la contractació indefinida, i acabar amb la temporalitat, deixa fora unes circumstàncies concretes que fins ara s’havien donat amb normalitat en les pimes, empreses i persones contractadores en el règim d’autònoms que havien estat una eina molt valuosa en la incorporació de dones a les plantilles laborals".

Des de l’entrada en vigor del nou real decret llei, solament seran subjectes de la bonificació de les quotes a la seguretat social aquelles persones assalariades contractades per a substituir a una treballadora de baixa per risc durant l’embaràs i/o lactància o maternitat i lactància i que complisquen un seguit de requisits com ara ser menor de 30 anys, estar en situació de desocupació, però també es troba el requisit de no haver tingut una relació contractual amb l’empresa durant els sis mesos anteriors a la contractació. 

"És a dir, -explica Àlvaro- la persona que ha estat contractada per a cobrir la baixa per risc durant l’embaràs no pot continuar en l’empresa per a cobrir la baixa per maternitat. Un impediment a la continuació del treballador o treballadora que no té cap sentit".

Com explica la parlamentària, "ara en els casos de contractació de suplència per embaràs de risc, després d’haver format una persona en l’empresa, en el moment en el que la treballadora que està sent substituïda dóna a llum, amb la nova regulació que comporta este decret, l’empresa té dos possibilitats, continuar amb la mateixa persona que s’havia contractat per suplir la treballadora embarassada i perdre la bonificació, o contractar una nova persona, la quota de la qual estaria bonificada, però perdent l’experiència acumulada".

"És mire com és mire un retrocés en les polítiques de protecció de la maternitat, per això reclamem que el Ministeri de la Seguretat Social rectifique per retornar a la situació anterior més ventajosa, en la qual una empresa podia contractar a la persona que suplia a una altra per un embaràs de risc per suplir després la baixa per maternitat, sense perdre la bonificació".

Tot i que actualment el govern central ha rebut consultes, entre altres, per part del Col·legi de Graduats Socials, per rectificar esta normativa, i el SEPE ha reconegut que ho estan estudiant, encara no hi ha cap canvi respecte del Real Decret Llei. I el govern valencià, que s’ha manifestat tantes voltes en suport de les dones, especialment de les dones embarassades, i de protegir la maternitat, ha de donar un pas ferm per ajudar a les valencianes a que la seua maternitat no siga un obstacle en la carrera de les dones per la igualtat salarial, i el retall en les bonificacions a la maternitat ho és.

"Per això també reclamem que des del Labora s’implementen econòmicament les línies d’ajuda a la contractació que afavoreixen les dones valencianes, incloent les bonificacions que les empreses, pimes i persones en règim d’autònom deixen de percebre", ha conclòs Àlvaro.

Arxivat a:

Destacats