Compromís reclama condicions dignes per a les bomberes forestals

Guardar

Bomber forestal de la Generalitat
Bomber forestal de la Generalitat

La portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís, Mònica Àlvaro, ha registrat una proposició no de llei en Les Corts amb què planteja una sèrie de mesures per a millorar les condicions en què les bomberes forestals han de realitzar la seua feina.

Com explica Àlvaro "el Servei de Bombers Forestals de la Generalitat és un servei públic essencial per la protecció del territori valencià en la prevenció i extinció dels incendis. Millorar la qualitat en la resposta a les emergències ha sigut possible gràcies a les persones integrants del Servei, la seua formació i la seua professionalització".

Actualment, només al voltant del 8% de la plantilla de Bombers Forestals està formada per dones, es tracta d'un sector tradicionalment molt masculinitzat tant al País Valencià com a la resta dels territoris. Si bé als serveis centrals la presència de dones es troba al 48%, les unitats terrestres i helitransportades presenten xifres molt més reduïdes.

El Reglament del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, estableix que cada unitat operativa haurà de disposar d'una base pròpia amb una sèrie de serveis diferenciats per sexes, no obstant això, les limitacions de les infraestructures de moltes de les instal·lacions dificulten el compliment d'aquestes mesures.

Així mateix, està regulat que l'equipament dels bombers ha de permetre el treball amb les garanties de seguretat necessàries. Açò hauria de comportar que es tingueren en compte les necessitats físiques i fisiològiques diferenciades entre les dones i homes que formen part del cos de bombers pel que fa al vestuari. Però tal com reivindiquen les dones que formen part del cos, necessiten que els uniformes compten amb dues peces de roba en lloc de la vestimenta d'una peça que tradicionalment s'ha utilitzat i que, si bé és còmoda per als seus companys, pot comportar complicacions i fins i tot riscos pel que fa al desenvolupament de la seua feina amb normalitat.

La parlamentària de Compromís ha assenyalat que "també cal tindre en compte altres formes de discriminació per raó de gènere com pot ser l'escletxa salarial o les dificultats per implantar mesures de conciliació corresponsable dins d'un espai on els horaris són canviants i les guàrdies normalment tenen una durada de 48 hores. No obstant això, els drets de lactància i de cures de dones i homes han d'estar garantits, amb una especial atenció a les famílies monoparentals. Si bé és cert que actualment s'estan donant passes en eixe sentit, amb el procés d'elaboració del Pla d'Igualtat, hi ha qüestions que des de les administracions públiques cal abordar amb immediatesa".

Per a Àlvaro "la garantia de drets i oportunitats en termes d'igualtat és fonamental a qualsevol àmbit de la societat, però cobra especial rellevància en aquests espais on la presència de dones continua sent reduïda per tal d'evitar que eixa presència minoritària supose una vulneració dels seus drets".

Per això des de Compromís s'insta el Consell a garantir el compliment del reglament de Bombers Forestals en relació a les característiques i serveis que han de comptar les basses operatives, així com l'adaptació del vestuari i equipament a les necessitats físiques i de talles de les bomberes.

Així mateix, la coalició proposa la realització d'un informe per tal d'analitzar i si escau, millorar conciliació de la vida personal, familiar i laboral, prestant especial atenció al compliment dels drets de lactància de les dones que formen part del cos de Bombers Forestals, accelerar el Pla d'Igualtat i impulsar una auditoria salarial perquè aquest Pla incloga mesures per evitar que es puguen donar casos d'escletxa salarial per raó de gènere.

 

 

Arxivat a:

Destacats