Compromís reclama al govern de l’Estat que permeta que els ajuntaments puguen invertir els romanents de tresoreria en ajudes de proximitat

Els grups de Compromís a les diputacions de Castelló, València i Alacant demanen que els consistoris «puguen utilitzar els seus estalvis en estos moments d’emergència social i econòmica en coordinació amb la Generalitat i les altres institucions»

Guardar

Mª Josep Amigó foto_Abulaila (12)
Mª Josep Amigó foto_Abulaila (12)

Compromís insta al govern central que permeta als Ajuntaments poder invertir els seus romanents de tresoreria en polítiques de proximitat coordinades amb la resta d’institucions, especialment la Generalitat, per a pal·liar la crisi social i econòmica derivada de l’emergència sanitària per la Covid19. Així ho han reclamat els tres grups de la coalició a les diputacions de Castelló, València i Alacant, i aquesta ha estat una petició explícita del diputat de Compromís Joan Baldoví al govern de l’Estat per incloure a les mesures que està impulsant, sense una resposta clara ara per ara.

La llei d’estabilitat pressupostària preveu un sostre de despesa dels Ajuntaments perquè el superàvit es puga destinar essencialment a pagar el seu deute. A la pràctica esta situació ha provocat que els ajuntaments disposen de grans quantitats de diners immobilitzats en comptes corrents bancaris, una xifra que segons la FEMP és de 525 milions en els municipis valencians.

«Esta crisi està demostrant que les institucions valencianes, començant pels ajuntaments, estan responent a la situació d’emergència amb mesures àgils i útils adaptades a la nostra realitat. En moments difícils la proximitat, que implica un millor coneixement dels detalls, és un valor. Per això estan responent de forma correcta els ajuntaments i la Generalitat», ha afirmat la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó.

«L’Estat ha de deixar als ajuntaments que puguen invertir els seus estalvis en ajudes socials i impuls econòmic amb una visió de proximitat, de forma autònoma i estretament coordinats amb les mesures d’altres institucions perquè les mesures siguen els més útils possibles», ha reclamat Ignasi Garcia, diputat de Cicle Integral de l'Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge i portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló. A més, Garcia ha afegit que «és el moment d'inventir en un "green new deal"» que fomente l'ocupació en sectors sostenibles i de que «l'administració siga un motor econòmic enfront de la forta crisi que generarà la paralització per l’emergència del coronavirus».

Per a Gerard Fullana, portaveu de Compromís a la Diputació d’Alacant, «no es pot entendre que havent recursos econòmics a l’abast per a poder-los invertir, ara que fan més falta que mai, hi haja una normativa encara vigent des dels temps de retallades i dictadura del deute que ens ho impedisca. És el moment de mobilitzar tots els recursos dels quals disposem les administracions públiques i utilitzar-los per a atendre les persones, reforçar els serveis públics i ajudar l’economia per fer front a la crisi, d’una forma coordinada però sempre descentralitzada i propera als problemes. Quan més a prop està la institució de la ciutadania millor la pot atendre».

Al servei dels municipis

Fullana, Amigó i Garcia han coincidit en què el paper de les diputacions en esta crisi és, més que mai, «ajudar al màxim als ajuntaments, alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores en tot allò que necessiten, especialment els dels pobles més xicotets», i han recordat que tota la gent que en formen part de Compromís a les diputacions estan «a plena disposició de tots els ajuntaments, siguen del color que siguen», tant des del govern de la institució, com és el cas de València i Castelló, com des de l’oposició, com és el cas d’Alacant.
Destacats