Compromís i PSPV demanen cessar a Herrero (Vox) per "racisme" en etzibar a Mbayé (Podemos): "Falta que et tornes al teu país"

Guardar

La regidora d'Agricultura i Emprenedoria de l'Ajuntament de València, Cecilia Herrero
La regidora d'Agricultura i Emprenedoria de l'Ajuntament de València, Cecilia Herrero

La regidora d'Agricultura i Emprenedoria de l'Ajuntament de València Cecilia Herrero, de Vox, ha etzibat a l'exdiputat d'Unidas Podemos en l'Assemblea de Madrid i actual secretari d'Antiracisme de Podemos Serigne Mbayé: "Falta que et tornes al teu país". Els partits de l'oposició --Compromís i el PSPV-- han reclamat a l'alcaldessa de València, María José Catalá, que cessament a l'edil de les seues responsabilitats en el govern municipal per este episodi que han qualificat de "racisme en estat pur".

En un missatge en el seu perfil de la xarxa social 'X' (antiga Twitter), la responsable d'Agricultura i Emprenedoria del consistori valencià ha respost d'esta manera al qual fora diputat d'Unidas Podemos en l'Assemblea de Madrid entre 2021 i 2023 i actual secretari d'Antiracisme de Podemos.

Mbayé, per part seua, havia compartit uns vídeos del líder de l'empresa de desokupación Desokupa, Daniel Esteve, sobre els quals s'ha preguntat: "No sembla que li falta alguna cosa o només m'ho sembla a mi?". A esta publicació de Mbayé, la regidora Cecilia Herrero ha respost: "Sí. Falta que et tornes al teu país".

Des de l'oposició a l'Ajuntament de València, diversos edils de Compromís i del PSPV-PSOE, via xarxes socials, han rebutjat el "profund racisme" del comentari de la regidora de Vox i han demanat a l'alcaldessa de València, la 'popular' María José Catalá, que la cesse de les seues responsabilitats en l'executiu local que compartixen el PP i Vox.

D'un costat, la regidora de Compromís Lucia Beamud ha condemnat este episodi de "racisme en estat pur" i ha censurat que este és "el govern que tenim a l'Ajuntament de València, el govern de María José Catalá", al qual ha acusat de tractar d'"imposar la foscor". Enfront d'això, ha reivindicat: "Som moltes les que defendrem sempre una València oberta on no té cabuda l'odi".

També des de Compromís, Pere Fuset ha criticat que una regidora del govern municipal "faça gala de la seua xenofòbia". "Zero sorpresa, però encara menys acostumar-nos al seu discurs d'odi", ha afegit.

D'un altre costat, la portaveu del PSPV en el consistori, Sandra Gómez, ha lamentat que esta és la "València acollidora, amable i oberta en la qual ens hem convertit amb María José Catalá". "Això és el que Catalá té en el seu govern", ha exposat el socialista Javier Mateo, que ha recalcat que els discursos d'odi "no tenen cabuda en democràcia". Mentrestant, Borja Sanjuán ha qüestionat "a quina espera" la primera edil "per a expulsar del govern a esta regidora".

"Les afirmacions i les accions delirants, profundament antidemocràtiques, racistes i negacionistes del canvi climàtic i contra els drets de la dona estan a l'orde del dia a l'Ajuntament de València gràcies a que María José Catalá va introduir a l'extrema dreta en el govern de la ciutat. No entenem com és possible que continue callada i permeta estes actituds si no és perquè les compartix", ha argumentat Sanjuán en un comunicat.

També des del PSPV, el seu síndic en Les Corts Valencianes, José Muñoz, ha donat les "gràcies" a l'alcaldessa María José Catalá i al president de la Generalitat, Carlos Mazón, per "obrir-li la porta als racistes" en els seus respectius governs.

Destacats