Compromís proposa mantindre la prohibició del 'bou embolat' i substituir animals reals per figurats

Guardar

Acte amb animal figurat
Acte amb animal figurat

Compromís per València, a través d'una moció presentada a l'Ajuntament pel regidor Pere Fuset i l'edil Glòria Tello, ha proposat substituir les activitats festives amb animals vius com el 'bou embolat' o el 'bou en corda' per uns altres amb animals figurats i elements pirotècnics.

Com a exemple citen als denominats 'bous de foc' en els quals, "sense necessitat d'usar un ésser viu i menys infringir-li un mal, aquest és representat amb una figura mòbil o carretó amb pirotècnia a l'estil de celebracions valencianes tan arrelades com els correfocs o la cordà, en aquest cas sense càrrega explosiva".

Segons ha informat la formació en un comunicat, aquestes activitats estan establides en moltes localitats de tota la Península Ibèrica que han anat substituint progressivament les festes basades en animals reals contràries al benestar animal.

Des de la coalició valencianista consideren "important" continuar mantenint a la ciutat de València "una cultura festiva respectuosa amb el benestar animal en la qual no tinguen cabuda activitats clarament lesives com el 'bou embolat' o 'en corda' que fa anys van deixar de celebrar-se en la via pública".

Pere Fuset ha subratllat que "el 'bou embolat' és passat a la ciutat de València i no té sentit recuperar-ho, no sols perquè suposa un evident maltracte animal sinó també pel risc que suposa per a la població i l'afectació en la vida quotidiana del veïnat".

"Les tradicions han de continuar evolucionant i igual que en la Cavalcada de Reis els animals reals han sigut substituïts per carrosses que els representen, en aquest cas podem fer com en moltes altres localitats on han canviat aqueix 'bou embolat' per una figuració d'un bou amb pirotècnia a l'estil del que es fa en les 'cordaes' o 'correfocs', fomentant també una major participació del públic familiar o infantil", ha defensat.

Per part seua, la regidora Glòria Tello ha acusat el govern de María José Catalá de "covardia i d'absolut menyspreu a la vida dels animals, com ja ho ha demostrat eliminant la Regidoria de Benestar Animal". En aquesta línia, ha assenyalat que amb el govern del Rialto "es va impulsar la prohibició de realitzar els actes taurins que suposen maltractament a l'animal, no cedint espais públics per a la seua celebració, ni autoritzar ni subvencionar cap d'aquestes activitats".

"La voluntat de l'alcaldessa del PP de tornar a permetre aquests actes bàrbars suposa un pas arrere i anar en contra de la voluntat ciutadana que té una clara sensibilitat animalista, pels drets dels animals i perquè la nostra ciutat continue sent referent", ha manifestat.

Compromís per València demana a la moció "continuar mantenint una cultura festiva respectuosa amb el benestar animal, impulsar la imprescindible evolució d'aquesta tradició contrària al benestar animal per activitats veritablement festives en les quals l'animal viu siga substituït per figures amb elements pirotècnics que, a part d'eliminar qualsevol maltractament animal, minimitzen els riscos, perills i molèsties per al veïnat i aposten per la major inclusió de participants amb modalitats familiars i infantils".

Finalment, ha instat a continuar reforçant la programació del "consolidat" cicle 'Cultura als pobles', instaurada per l'anterior govern de Joan Ribó, "per a continuar incrementant les alternatives culturals i lúdiques que no suposen cap maltractament animal".

Arxivat a:

Destacats