Compromís proposa elaborar un pla estratègic per consolidar i fomentar la pràctica de la pilota valenciana

Guardar

pilota
pilota

El diputat de Compromís en les Corts, Jesús Pla, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a elaborar un pla estratègic en col·laboració amb la Federació de Pilota, clubs esportius, esportistes, ajuntaments i altres agents operadors per a consolidar l’esport de la pilota i fomentar també la seua pràctica.

Segons Pla, “la pilota valenciana ha estat i és l’esport valencià per excel·lència i un element fonamental de la cultura valenciana que es manté des del segle XIV. Malauradament, la manca d’inversió que va patir durant alguns anys ha comportat que la pilota es trobe en una situació delicada i per això és necessari fomentar la presència en la vida dels valencians i les valencianes amb un pla estratègic que reviscole i consolide el nostre esport més autòcton”.

“Som conscients que el món de la pilota valenciana enfronta reptes com el de la progressiva incorporació de la dona a la seua pràctica. La seua presència és cada vegada major gràcies a la realització de circuits no mixtes on únicament competeixen dones, la qual cosa els permet visibilitzar-se i crear referents femenins que fomenten la incorporació de més dones. Això ha fet que actualment hi haja prop de 300 dones competint professionalment a la pilota al voltant de tot el País Valencià. Però cal fer un estudi i un pla d’igualtat sobre la presència de la dona al món de la pilota per a conèixer empíricament la realitat i prendre accions com la dels circuits femenins que visibilitzen la seua pràctica”.

“I no podem oblidar la importància de la professionalització de la figura del pilotari i la necessitat d’unes infraestructures òptimes. Si volem que un esport es mantinga viu, necessita l’existència d’unes infraestructures ben condicionades per al correcte desenvolupament de les partides, de la mateixa manera que també necessita referents professionals que li donen continuïtat i bona imatge a l’esport. Cal un pla d’infraestructures de la pilota per a facilitar la localització dels espais disponibles on es pot practicar i el seu possible condicionament; implementar programes per a incrementar la pràctica de la pilota entre la població jove, adolescent i la infància a través de centres educatius, instituts, centres juvenils, entre d’altres”.

“I per a tancar el cercle, també urgeix prendre mesures de suport i protecció a l’artesania tradicional de fabricació del material necessari per a la pilota valenciana. El material amb què es fabriquen els guants, les pilotes o els didals, entre altres, està creat per mestres artesans que elaboren tot allò imprescindible per a practicar l’esport. No obstant això, aquest és un ofici que ha anat en declivi i que es troba en risc de desaparèixer, ja que cada vegada s’hi dedica menys gent”, ha conclòs el diputat Jesús Pla.

Destacats