Compromís proposa avançar horaris dels castells de falles i més sostenibilitat i descentralització per a la pirotècnia

Pere Fuset recupera una històrica reivindicació del sector pirotècnic després que aquests anys s’haja consolidat l’avanç de la Cremà

Guardar

Castell en les Torres de Serrans de València
Castell en les Torres de Serrans de València

El regidor de Compromís a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha presentat una moció a la comissió de Benestar en la que demana al govern de la senyora Catalá racionalitzar els horaris dels castells pirotècnics avançant l’horari d’estos esdeveniments, propiciant un consens entre el col·lectiu faller, representants veïnals, hostaleria, comerciants i sector pirotècnic, en el marc de la Mesa de Diàleg faller.

En la moció, Fuset també planteja continuar incrementant la retribució econòmica per al sector pirotècnic i les ajudes econòmiques a les comissions falleres que cooperen entre elles i invertisquen en disparades pirotècniques i primar avanços en sostenibilitat prioritzant aquells materials amb menors residus plàstics en el marc de la Capitalitat Verda Europea.

La descentralització és un altre eix en el qual es focalitza la moció que presenta Compromís. Així, Fuset proposa ajudar a descentralitzar i descongestionar la festa més enllà del centre, i a potenciar la seua presencia al conjunt dels barris i pobles de la ciutat, a través d’una “Agenda OFF” que complemente el programa pirotècnic oficial i que reculla i difonga les disparades més rellevants organitzades per comissions falleres.

Finalment, Fuset demana al govern de la senyora Catalá realitzar campanyes de conscienciació sobre l’ús responsable de pirotècnia per particulars fent especial èmfasi en la seguretat i el respecte al benestar animal.

Fuset ha assegurat que “els últims anys, el programa pirotècnic de les Falles de València ha experimentat interessants novetats i millores fruit del treball dialogat amb el sector pirotècnic valencià, l’impuls de l’anterior equip de govern amb la regidoria de Cultura Festiva al capdavant i el treball fet pels patrocinis a la Junta Central Fallera”.

En este sentit, Fuset ha destacat fites com la “Mascletà per la UNESCO”, la “Mascletà de l’espolí”, “l’Alba de les falles”, o sobretot la “mascletà vertical”, de la que ha explicat que, “amb l’esforç particular dels pirotècnics, s’ha disparat diversos anys a La Marina de València amb un horari atractiu i un notable èxit de públic familiar oferint innovacions interessants que han valorat la creativitat artística d’un sector professional festiu ben important per a la nostra terra”.

“L’aposta per la dignificació de la pirotècnia –element que forma part de l’expedient de les Falles UNESCO- ha sigut a més a més una prioritat també en la inversió festiva, com ho demostra, per exemple, el fet que les empreses pirotècniques que han disparat en l'última edició de les Falles han cobrat més del doble per mascletà del que cobraven en les Falles del 2015 per les mateixes disparades. També, per primera vegada, els últims anys s’ha obert una nova línia d’ajudes econòmiques que –igual que les relatives a la contractació d’agrupacions musical– han estimulat a les comissions falleres que apostaven per la cultura del foc”, ha detallat Fuset.

El regidor de Compromís també s’ha referit al fet que “la nova ubicació propera a la Ciutat de les Ciències dels castells de focs, allunyada del centre però de fàcil accés, reduïa la seua interferència a l’Ofrena que habitualment conclou una vegada ja entrats en la matinada”.

“Entenem que totes estes actuacions que beneficien la presència de la pirotècnica en la festa no només han de tindre continuïtat sinó que s’ha de continuar aprofundint amb noves mesures que impacten positivament en el sector i en la seua percepció per la societat, entre molts altres assumptes, consensuant uns nous horaris com s’ha fet ja amb la Cremà, que permeten ampliar l’atractiu pirotècnic al públic familiar, però també mesures de sensibilització mediambiental i pel benestar animal d’acord amb la consciència creixent en la societat valenciana”, hi ha conclòs Fuset.

Arxivat a:

Destacats